Otvaranje izložbe Lice u lice u KvArt BW

Ne propustite novu izložbu umetnika Aleksandra Stanojevića i pogledajte seriju slika i skulptura rađenih od predmeta iz naše svakodnevice

    foto: KvArt BW
    Podeli
Izložba Lice u lice umetnika Aleksandra Stanojevića biće otvorena u sredu, 25. maja u 19 časova u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu Galerije. Izložba je deo kustoskog projekta „Perspektiva 22“ istoričarke umetnosti Ane Kršljanin. Posetioci izložbe imaće priliku da vide seriju slika i skulptura rađenih tehnikom papir maše, koje su nastale od predmeta iz naše svakodnevice i koje su preoblikovani ne samo formom, već novom funkcijom i kontekstom. Na ovaj način Stanojević ukazuje na konzumerizam i ogromnu potrošnju na dnevnom nivou, ali i na recikliranje odbačenih predmeta, pa samim tim i razvijenu ekološku svest. Autorov dosadašnji rad karakteriše ispitivanje stilova i tehnika sa fokusiranjem na motiv portreta.

-Glavni fokus mog interesovanja postaje čovekov proizvod, odnosno svakodnevni upotrebni predmet koji je iskorišćen i gubitkom svoje svrhe postaje nepoželjan i odbačen. Temom pod nazivom “Lice u lice” iskazujem zainteresovanost za trodimenzionalni objekat i skulpturu, kao i odnos skulpture i slike u jednom prostoru. Sama ideja rada prilikom izrade skulptura zasniva se na korišćenju odbačenih, neumetničkih, utilitarnih predmeta koje su deo naše svakodnevice - rekao je Stanojević.

Aleksandar Stanojević rođen je 1992. godine u Paraćinu, a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo. Do sada je imao trinaest samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade 44. „Palete mladih“. Član je SULUV-a od 2021. godine. Radovi Aleksandra Stanojevića biće predstavljeni u okviru izložbe „Lice u lice“, koju organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW, čime Belgrade Waterfront još jednom potvrđuje status destinacije koja beogradskoj publici donosi autentične kulturne manifestacije. Izložba će biti otvorena do 3. juna 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na manifestaciju je slobodan.

Komentari(0)

sortiraj