Oko 2000 kazni stiglo na adrese vozača u Srbiji koji su prekršili propise u zemljama EU

Ako napravite prekršaj u EU bićete na crnoj listi i skupo će da vas košta! Skoro 2.000 kazni stiglo je u proteklih godinu i po dana na kućne adrese vozačima koji su prekršili propise Evropske unije

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli




Za one građane koji su to olako shvatili i nisu platili kaznu sledi još neprijatnije iznenađenje, biće im zabranjen ulazak u sve zemlje članice Evropske unije, bez obzira na to u kojoj su zemlji napravili prekršaj. Tijana Ivanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja nedavno je za RTS rekla da se u policijskom pravilniku promenio način evidentiranja, odnosno kontrole saobraćajnih prekršaja.

-Uvedene su nadzorne kamere, samim tim organu je mnogo lakše da evidentira prekršaj, pronađe vlasnika vozila i tu kaznu uputi vlasniku vozila. Zbog toga je došlo do porasta broja novčanih kazni koje nam stižu u proteklom periodu - objasnila je Ivanovićeva.

Govoreći o prekršajima koje vozači najčešće prave na evropskim putevima, navodi da se najčešće radi o prekoročenju brzine, nepropisnom parkiranju, prolazku kroz crveno svetlo, telefoniranju tokom vožnje, prevozu dece bez dečjeg sedišta, nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Dodaje da kazne mogu dostići iznos od nekoliko stotina evra.

-Kazne za učinjene prekršaje mogu biti veoma visoke. Na te kazne može se obračunati i kamata ukoliko učinilac odluči da želi sudsko odlučivanje. Ti troškovi se takođe uvećavaju za sudske troškove što može na kraju izaći na višestruki iznos od prvobitne propisane kazne - navela je Ivanovićeva.

Vozači koji ne plate kaznu, stavljaju se na crnu listu i zabranjuje im se ulazak u tu zemlju. Međutim, ukidanje zabrane, ni kada se dug plati, nije jednostavno i može potrajti i nekoliko godina.

-Procedura je vrlo komplikovana i kompleksna. Ceo postupak se vrši posredstvom Ministarstva pravde odnosno putem Instituta Međunarodne pravne pomoći. Tu je uključeno više organa. Vama novčanu kaznu može izreći na primer u Italiji opštinska jedinica, u Grčkoj, mala policijska uprava, taj organ koji je izrekao novčanu kaznu, on je dužan i da vas skine sa crne liste. Međutim, taj postupak je jako složen i samim tim može potrajati po nekoliko godina - objašnjava Ivanovićeva.

U Grčkoj policijski službenici imaju pravo da zadrže saobraćajnu dozvolu i registarske tablice i do 60 dana ukoliko učinilac prekršaja ne plati kaznu.

-Ukoliko je vikend, učinilac prekršaja mora da sačeka prvi radni dan kako bi uplatio iznos novčane kazne. U tom slučaju policijski službenik ima ovlašćenje da zadrži putnu ispravu učinioca prekršaja, može i da skine registarske tablice i u izuzetnim slučajevima može da oduzme odnosno zadrži vozilo kao jedan vid jemstva da će ta kazna biti izvršena. Nakon toga kada učinilac dostavi dokaz da je uplatio novčanu kaznu putna isprava, registarske tablice kao i samo vozilo će mu biti vraćeno - rekla je Ivanovićeva.

Ističe da naplata kazne za prekršaj učinjen sa iznajmljenim vozilom predstavlja poseban problem.

-Policijska uprava tada podnosi nalog vlasniku rentakar kompanije. Oni po pravilu isplate tu kaznu. Međutim, problem nastaje zato što oni u većini slučajeva pokreću parnični postupak pred sudom u Srbiji protiv vozača koji je iznajmio to vozilo i samim tim ta novčana kazna se automatski uvećava za zakonsku zateznu kamatu, troškove postupka i vi ćete biti u obavezi da platite višestruki iznos u odnosu na onaj koji je bio izrečen novčanom kaznom - objasnila je Ivanovićeva.

Apeluje na vozače da budu obazrivi, poštuju propise, signalizaciju, jer kako kaže, mogu sami sebi zakomplikovati život jednim neopreznim ponašanjem.

Komentari(0)

sortiraj