Od početka godine poginulo šestoro dece - Nesavesni vozači mogli bi trajno da ostanu bez dozvole

Od početka godine u saobraćaju je poginulo šestoro dece, četvoro kao pešaci, jedno dete kao putnik u vozilu i jedno kao vozač bicikla, saopštava MUP

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Svi vozači koji pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci budu pravili takve udese krivično će odgovarati. A za teške slučajeve stručnjaci predlažu doživotno oduzimanje dozvole i kazne preko 20 godina! Zato će ovih dana kontrole biti pojačane u gradovima gde je brzina ograničena na 50 kilometra na čas, a oko dečijih igrališta na 30 kilometara. U akciji će učestvovati 50 novih vozila sa kamerama koje će bez zaustavljanja beležiti prekršaje.

U prvih šest meseci povređeno je 544 dece od kojih 297 kao suvozači, kao pešaci 194 i kao vozači bicikla 49. Zbog povećanja udesa sa trgagičnim posledicima MUP će preduzeti posebne mere i pooštriti kazne naročito na pešačkim prelazima. Kontrolisaće se i prevoz dece autobusima na more i u tranzitnim turama.

-U autobusima u kojima postoje pojasevi, obavezno je njihovo korišćenje i autobus ne sme da krene dok se sva deca ne vežu - navodi Boban Milenković iz MUP-a.

Stručnjaci upozorvaju da je brzina veća od 50 kilometara na čas naročito opasna za mališane.

-Skrećem pažnju vozačima da imaju u vidu da moraju da prilagode brzinu vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz - navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj