Od elektronske naplate do punjača za automobile

Ukoliko još niste bili, naš savet je da posetite štand JP Putevi Srbije na Beogradskom sajmu i čujete od zaposlenih mnogo korisnih i lepih vesti koje će sprovesti u svojoj bliskoj budućnosti

    foto: Dragan Stanimirović, JP Putevi Srbije
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
JP Putevi Srbije, Sektor za naplatu putarine, u periodu 22. - 31.marta, učestvuje na 54. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu! Na štandu broj 4024 u hali 4 Beogradskog sajma, JP Putevi Srbije će informisati zainteresovane posetioce o prednostima elektronske naplate putarine i drugim značajnim sadržajima kao što su punjači za električne automobile, besplatan WI-FI duž deonica auto-puta, aplikacija za mobilne telefone Putevi Srbije.

Treći put na Sajmu automobila

-Ovo je treće pojavljivanje našeg preduzeća na Sajmu automobila i u skladu sa prethodnim iskustvom, očekujemo veliku zainteresovanost za naš štand. Smatramo da je izlaganje na Sajmu prilika da široj javnosti približimo delokrug rada JP Putevi Srbije i Sektora za naplatu putarine i predstavimo se na drugačiji način. Posetioci će na samom štandu, pored sadržajnih informacija, moći i da kupe ili dopune uređaj za elektronsku naplatu putarine i da učestvuju u poklon akcijama u kojoj ćemo podeliti jedan broj besplatnih uređaja - kažu u JP Putevi Srbije.

Elektronska naplata putarine

Elektronska naplata putarine ENP predstavlja savremeni model beskontaktnog plaćanja putarine upotrebom uređaja za elektronsku naplatu putarine za odgvarajuću kategoriju vozila. Korišćenje elektronske naplate putarine omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja, jednostavnost naplate putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja, komfornu i bezbednu vožnju uz izbegavanje eventualnih zastoja, kao i jeftiniju putarinu uz ostvarivanje različitih popusta.

Kako navode u JP Putevi Srbije, uređaj za ENP se može koristiti u Pripejd sistemu sa unapred uplaćenim sredstvima i u Postpejd sistemu, plaćanjem na mesečnom nivou nakon ispostavljenog računa. JP Putevi Srbije korisnicima elektronske naplate putarine u pripejd sistemu omogućava popuste na putarinu od 4% do 10% u zavisnosti od vrednosti uplaćenih sredstava.

Čak 296.540 korisnika

Na iznos od 10.000 do 25.000 dinara, popusta 4%, na iznos od 25.001 do 50.000 dinara, popusta 6%, na iznos od 50.001 do 100.000 dinara, popusta 8%, a na iznos preko 100.001 dinara, popust je 10%. Za postpejd korisnike, redovnim izmirivanjem računa, omogućena je jeftinija putarina za 5% svakog meseca. U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno ima 296.540 korisnika. Broj korisnika uređaja za ENP se uvećava svake godine.

-Ističemo da u ukupnom saobraćaju teretnih vozila, odnosno teških kamiona, čak 70,94% pripada teškim kamionima. Učešće ENP u ukupnom prihodu pokazuje konstantan rast, u 2018. godini iznosilo je 45,51%, dok je u 2017.godini iznosilo 40,59%. Učešće prihoda od ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine raste u proseku za 6 odsto na godišnjem nivou i u prethodnoj godini čini skoro polovinu ukupnog iznosa. Prodaja i dopuna uređaja za ENP vrši se na 175 prodajnih mesta JP „Putevi Srbije“ i ovlašćenih distributera, koja su raspoređena duž svih deonica auto-puteva u Srbiji, na graničnim prelazima i u svim većim gradovima - objašnjavaju u JP Putevi Srbije.

Punjači za električne automobile

U sklopu putne modernizacije u Republici Srbiji, nadležni iz Sektora za naplatu putarine u okviru JP Putevi Srbije, su kroz pilot projekat izvršili instalaciju pet punjača za električne automobile na četiri ključna ulaza u zemlju, i to na platou naplatne stanice Preševo iz smera graničnog prelaza sa Makedonijom ka Nišu, na platou naplatne stanice Šid iz smera graničnog prelaza sa Hrvatskom ka Beogradu, na platou naplatne stanice Dimitrovgrad iz smera graničnog prelaza sa Bugarskom ka Nišu, na platou naplatne stanice Subotica jug iz smera graničnog prelaza sa Mađarskom ka Beogradu, kao i na platou bivše naplatne stanice Beograd kod Bubanj potoka (smer ka Nišu).

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je instalirala brze elektro punjače na glavnim magistralnim putnim pravcima. Instalirani elektro punjači spadaju u red najsavremenijih uređaja ove vrste i na istima mogu da se pune vozila svih svetskih proizvođača. Uređaji poseduju tri priključka, odnosno dva za brzo DC punjenje i jedan za AC punjenje.

Punjenje vozila na instaliranim uređajima traje maksimalno do 30 minuta, a usluga punjenja električnih vozila je za sada besplatna za sve korisnike. Na aplikacijama Putevi Srbije Plug Surfing i Plug Share, korisnici mogu u svakom trenutku proveriti lokaciju, tip kao i zauzetost elektro punjača. Na svim lokacijama na kojima su instalirani elektro punjači, korisnici u toku punjenja svog vozila mogu da koriste besplatan Wi-Fi internet velike brzine.

S obzirom da se pilot projekat instalacije elektro punjača pokazao kao opravdan, odnosno da veliki broj tranzitnih vozila kroz Republiku Srbiju koristi iste, JP Putevi Srbije je raspisalo javnu nabavku priprema nabavku i instalaciju još 10 elektro punjača. Novi punjači nalaziće se na glavnim putnim pravcima, na lokacijama naplatna stanica Niš - 2 brza punjača (jedan punjač po smeru autoputa), naplatna stanica Šimanovci - 2 brza punjača (jedan punjač po smeru autoputa), naplatna stanica Pojate - 2 brza punjača (jedan punjač po smeru autoputa), naplatna stanica Doljevac - 2 brza punjača (jedan punjač po smeru autoputa), naplatna stanica Stara Pazova - 2 brza punjača (jedan punjač po smeru autoputa).

Aplikacija za mobilne telefone

Aplikacija za mobilne telefone Putevi Srbije napravljena je sa ciljem da se olakša informisanje korisnika o stanju na javnim putevima I A reda i pruže sve ostale informacije od značaja za učesnike u saobraćaju. Ova aplikacija je besplatna i prilagođena za Android i IOS platforme.

Aplikacija sadrži sledeće opcije i funkcionalnosti - Interaktivna mapa - Prikaz oznaka stanja na putevima na mapi u realnom vremenu, Moja Ruta - Definiše željenu rutu korisnika i uključuje informacije od značaja, Cena putarine - zadavanjem relacije i kategorije vozila dobija se cena putarine, Obaveštenja - novosti i informacije plasirane od strane JP Putevi Srbije, vesti sa terena, radovi na putevima, kao i informacije o zadržavanjima odnosno prohodnosti na naplatnim stanicama, korisnički centar - Informacije o Korisničkom centru JP Putevi Srbije i kontakt, ENP - Elektronska naplata putarine - Spisak lokacija na kojima se mogu kupiti i dopuniti TAG uređaji, usluge - Dodatne usluge koje JP Putevi Srbije pružaju korisnicima: elektropunjači, besplatan WiFi na odmorištima, Servisni podsetnik - Predstavlja servisnu knjižicu vozila i sadrži informacije o vozilu, podsetnike za servis, registraciju, zamenu ulja, evidenciju troškova (goriva, servisiranja…), Važni telefoni predstavljaju listu važnih telefona za pomoć učesnicima u saobraćaju sa mogućnošću pozivanja iz aplikacije, Podešavanja - u cilju prilagođavanja,omogućeno je ručno menjanje opcije na nivou aplikacije (izbor jezika aplikacije, veličina slova, podrazumevane kategorije vozila...).

Mobilna aplikacija korisnicima pruža mogućnost dobijanja „push“ notifikacija o stanju na putevima u realnom vremenu, a sve u cilju pravovremenog i tačnog informisanja korisnika o stanju na putevima. Sektor za naplatu putarine izvršio je instalaciju 12 promenjivih znakova za obaveštavanje korisnika autoputeva pod naplatom o sledećem - stanju na naplatnim stanicama, zastojima na auto-putevima, preusmeravanjima saobraćaja, vremenskim prilikama, kao i svim drugim korisnim informacijama za učesnike u saobraćaju.

Komentari(0)

sortiraj