Obavezna upotreba zimske opreme na vozilima

Počela da važi obavezna upotrebe zimske opreme na četvorotočkašima, pa zato ne dozvolite da vas motiviše prvi sneg ili paprene kazne od saobraćajne policije

    foto: Shuterstock
    Podeli


Vozači koji od 1. novembra pa do 1. aprila na svojim četvorotočkašima ne budu imali zimske gume na putevima na kojima ima snega, leda ili poledice, biće novčano kažnjeni od 10.000 do 20.000 dinara, dok su kazne za pravna lica daleko paprenije i iznose od 60.000 do 800.000 dinara!

Kompletna zimska oprema

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća sve vozače da prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, vozila moraju imati kompletnu zimsku opremu ukoliko su vremenski uslovi takvi da se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Zimska oprema motornih vozila podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu, lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum 4 mm. Takođe, u zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

U navedenom kalendarskom periodu izvan naseljenih mesta obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada se sneg nalazi na kolovozu lanci se montiraju na pogonske točkove na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima vozila ne moraju biti opremljena lancima. Ukoliko su vremenski uslovi takvi da nema snega i leda, zimski pneumatici nisu obavezni.

Opasno korišćenje letnjih guma

Agencija za bezbednost saobraćaja napominje da je korišćenje letnjih guma u zimskim vremenskim uslovima opasno jer na temperaturi ispod sedam stepeni ovaj tip guma gubi svoju najvažniju karakteristiku, a to je dobro prianjanje na asfalt, i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimske.

Nasuprot letnjim, dubina kanala na šarama guma za zimu je veća i ima ih mnogo više, dok u gazećem sloju gume takođe ima više malih kanala. Sve to zajedno obezbeđuje dobro prianjanje za asfalt, ali i dosta kraći zaustavni put, što garantuje veću stabilnost vozila i sigurnost. Iz Agencije apeluju na sve vozače da poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje, naročito jer je neretko usled magle smanjena vidljivost, kolovozi su klizavi, i povećan je rizik od saobraćajnih nezgoda.

Komentari(0)

sortiraj