Novoizgrađena žičara na vrhu Kopaonika puštena u rad

Kopaonik je dobio još jednu modernu žičaru sa 74 gondole koja će skijaše i turiste prevoziti od Brzeća do Malog Karamana

    foto: Skijališta Srbije
    Podeli
Reč je o najvećoj investiciji u srpskom turizmu, vrednoj 27 miliona evra! Novoizgrađena žičara koja povezuje Brzeće sa Malim Karamanom na vrhu Kopaonika puštena je u rad. U prvoj fazi, kapacitet žičare je 1.600 osoba na sat, i instalirane su 74 kabine - gondole, od kojih je jedna posebno luksuzna. U drugoj fazi planirano je proširenje kapaciteta na 2.400 osoba. Trasa žičare duga je 3.741 metar, sa dve međustanice, Struga i Bela Reka, sa kojih se takođe skija.

Izgrađena je u rekordnom roku, za šest meseci, i to je veliki poduhvat jer je reč o savladavanju visinske razlike od 843 metra. Gondolska žičara donosi preporod u ovo turističko mesto sa blizu 6.000 postelja, koje je građeno po uzoru na velike skijaške centre, podno vrhova Kopaonika na 1.100 metara nadmorske visine. Jedna gondola prima 10 putnika, ali će taj broj zbog epidemijskih mera u startu biti prepolovljen. Uz važeće ski-karte vožnja žičarom biće besplatna, a za panoramsko razgledanje karta će koštati 600 dinara za decu, 800 za seniore i 1.000 dinara za odrasle.

Ova gondola predstavlja najznačajniji turistički projekta u Srbiji i doprineće daljem razvoju Kopanika i Brzeća kao turističke destinacije. Gondola prati trasu nekadašnjih žičara Bela Reka 1 i Bela Reka 2, a izlazna stanica je produžena do platoa Mali Karaman. Vreme od Brzeća do Malog Karmana traje nešto malo više od 12 minuta.

Komentari(0)

sortiraj