Novi i još moćniji krosover

Nissanov model Qashqai donosi svežinu i dinamičnost, maksimalno je otmen, snažan, ekonomičan i pre svega siguran četvorotočkaš

Nissan Qashqai, nove generacije, na testu makina.rs prošao je sa najvišim ocenama. Čim smo seli u njega i „okrenuli“ ključ sve nam se samo reklo. Odličan je na svim poljima, i to kako u gradskoj vožnji, tako i van asfalta. Moderan je, deluje prostrano i veoma pregledno. Kombinujući zaobljene linije na prednjem delu karoserije i ravne linije na bočnom i zadnjem delu vozila, proizvođač je uspeo da stvori atraktivno vozilo koje u isto vreme krasi elegancija i snaga terenca. Imali smo priliku da testiramo ovog gorostasa u verziji 1.6 dCi sa motorom snage od 130 KS.

Veliki komfor

Njegove glavne karakteristike su snaga, dinamičnost i elegancija. Aerodinamičan prednji deo vozila, atraktivna prednja maska i fluidne linije pokazuju novi pravac Nissana. Moćnim izgledom i zadivljujućim komforom, ovaj korsover će svojom snagom oduševiti i najzahtevnije vozače. Linija krova je istaknuta snažnim i jedinstvenim stranicama. Donosi premium poboljšanja koja će pomoći da zadrži status vodećeg krosovera.

Nova generacija ovog četvorotočkaša sada je znatno upečatljivija od svih svojih prethodnika. Proteže se na odličnih 4,39 metara, širok je 1,8, u visinu ide na 1,59, dok je međuosovinski razmak 2,64 metara. Zadnja vrata su široka, a inače i vrlo praktična. Zapremina prtljažnika ima 430 litara, a kada se zadnja klupa preklopi dobija se dobrih 860 litara. Kada su sedišta u normalnom položaju u prtljažnik se može smestiti tri veće putne torbe.

Do stotke za 11 sekundi

Njegove performanse oduševljavaju na svaki gas, pa tako do stotke sa novim Nissanovim modelom stižemo za samo 11 sekundi, a maksimalnu brzinu na cajgeru isterujemo na 170 km/h. U gradskim uslovima vožnje ovaj lepotan je potrošio sedam litara dizela, a na otvorenom putu do 120 km/h iz rezervoara je isterao svega 5,7 litara. Provereni šestostepeni manuelni menjač je odlično upakovan i sa naše strane dobija najvišu moguću ocenu. Daje snagu kada želite žustru vožnju i u svakom momentu ima preciznu promenu stepena prenosa. Pogon na svim točkovima, van asfalta pokazuje gde se nalazi ovaj Nissanov model. U svakom trenutku i na bilo kojoj neravnoj podlozi, isčupaće vas za sekund i pokazati svu svoju narav jednog „besnog” terenca.

Predaje se vozaču

Unutrašnjost pleni i jednostavno se predaje vozaču. Njegova kabina je dizajnirana tako da obezbedi veliki prostor za noge i glave putnika. Komforan je za pet odraslih osoba. Insturment tabla je fino izvajana, kompaktna je i pregledna. Bilo da sedite napred ili pozadi sedišta su izuzetno udobna, kako na dužim tako i na kraćim relacijama. Veliki detalji su sada primetni i na instrument tabli, gde su svi uređeni maksimalno precizno i kvalitetno. Vozaču sve komande su „u malom prstu“.

Ovaj četvorotočkaš ima dobar pregled kod vozača i veoma laku kontrolnu tablu, koja sve važne informacije vozaču daje u njegovom vidnom polju. Tehnološka oprema diše zajedno sa vozačem i postavlja nove standarde u bezbednosti vožnje. Broje pregrade za odlaganje stvari nadograđuje izvrsna ergonomija. Zahvaljujući poboljšanom rasporedu komandi, materijalima visokog kvaliteta i naprednoj tehnologiji, ovaj četvorotočkaš ostaje sigurno jedan od najpoželjnijih automobila u svom segmentu. Panoramski stakleni krov vozilu daje poseban efekat svetlosti. Ukoliko vam svetlost trenutno smeta u svakom trenutku možete povući zaštitu jednim dodirom.

Snažan i bezbedan na terenu

Za idealan položaj vozača tu su progresivni servo upravljač i sedišta sa potporom u lumbalnom delu. U Qashqai-ju je dostupan i sistem za upozorenje na nadolazeći saobraćaj koji smanjuje opasnost od sudara pri malim brzinama prilikom izlaska sa parking mesta unazad. U sistemu bezbednosti nalazi se sistem od direktnog sudara koji samostalno koči, upozorenje za premor kod vozača, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, nadgledanje mrtvog ugla, automatska regulacija dugih i kratkih svetala...

Za razliku od prethodnog modela promene kod ovog novajlije uključuju potpuno novi dizajn prednjeg kraja koji sad krasi najnovija verzija prednje maske V-motion. Novi su i prednji branik i poklopac motora, nova prednja svetla… Redizajnom prednjih svetala dodatno je pojačan premium utisak, a prilagodljivi svetlosni snop poboljšava vidljivost noću. Motiv zadnjih svetala u obliku bumeranga prepoznatljiv na prvi pogled sada se proteže čitavim svetlosnim sklopom i uključuje sočivo modernog 3D efekta koja će dodatno istaknuti svetlosni potpis. Zahvaljujući i brojnim izmenama ispod površine, novi model je zadržao vrhunske vozne osobine. Promene na vešanju, amortizerima i upravljačkom sistemu rezultirale su još prefinjenijim doživljajem vožnje.

Nova Nissanova perjanica donosi premium poboljšanja koja će pomoći da zadrži status vodećeg četvorotočkaša u klasi. A mi tvrdimo da sigurno i hoće!

Tekst

Dragan Stanimirović

LIČNA KARTA

Zapremina 1.6 dCi

Snaga 130 KS

Ubrzanje 11 sekundi

Potrošnja 5,7-7 l

Maks. brzina 170 km/h

Cena 18.600 do 26.000 evra

Više slika novog Nissan Qashqai možete videti na našoj Facebook stranici makina.rs

Komentari(1)

sortiraj
Nikola Radov 23:11 | 04.12.2017
Jedan od najboljih automobila u kojem sam se vozio. Nisan je keva bio i ostao. Pozdrav za Makinu i dobre informacije i vibracije hahahah
7 0 odgovori