Nova pravila za profesionalne vozače

Do kraja sledeće godine svi profesionalni vozači u Srbiji treba da dobiju sertifikat za upravljanje motornim vozilima u Evropi poznat kao "si-pi-si"

    foto: Shuterstock
    Podeli


Oni će, po pravilniku koji je na usvajanju u Ministarstvu saobraćaja, dobiti licencu besplatno na pet godina bez naknadne obuke. Sa licencom i radnom dozvolom, svi vozači profesionalci moći će da se zaposle u EU bez dodatnih obuka koje sada koštaju od 1.000 do 1.500 evra.

Dobra vest je da svi profesionalci kategorija C, D i E automatski dobijaju sertifikat, bez obzira na to da li sada rade kao profesionalci ili ne. Mnogi su dozvolu stekli u vojsci ali je ne koriste u svim kategorijama i oni će moći da postanu profesionalci po standardima Evropske unije. Jedini trošak je zahtev i simbolična taksa za dobijanje sertifikata.

Oni koji nemaju potrebnu kategoriju a žele je, moći će u roku od godinu dana, koliko iznosi prelazni period po usvajanju pravilnika, da polože željenu kategoriju naknadno u auto-školi i upišu je kao "si-pi-si" kvalifikaciju.

Godinu dana posle usvajanja pravilnika, za one koji hoće da postanu profesionalci, počinje mnogo stroža i skuplja obuka.

-On predviđa početnu obuku za svakog vozača početnika u trajanju od 280 časova ako nema završena tri razreda srednje škole, a ako ima tri razreda, to je moguće po ubrzanoj obuci od 140 časova - objašnjava Slobodan Nikolić iz Udruženja drumskih prevoznika.

Besplatna licenca traje pet godina, posle čega se ide svake godine na obuku određeni broj časova. Stručnjaci kažu da savremeni vozač u EU mora da ima razne veštine i znanja - dobro da poznaje propise o prevozu, da zna bar jedan svetski jezik, da komunicira preko interneta i prati tehnologiju vozila koje vozi.

-Smatram da su te obuke izuzetno korisne i zato je i propisano da takav vozač mora permanentno da se obučava, a ne da jednom stečenu vozačku dozvolu koristi bez obnavljanja i novog znanja - kaže Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Udruženje drumskih prevoznika smatra da ćemo tako strogim pravilima za početnike ostati bez vozača kojih i ovako u Srbiji godišnje nedostaje oko 2.000. Mnogi će, kažu, da iskoriste licencu i da odu u inostranstvo gde ima posla i gde su mnogo više plaćeni. Zato se oni zalažu za ublažavanje uslova za mlade vozače.

Komentari(0)

sortiraj