Nova C-Klasa - Mercedes predstavio svog novog pulena

Sa dinamičnim proporcijama, nova C-Klasa u stanju mirovanja već deluje kao da je u pokretu. Modeli limuzine i karavana moći će da se poruče od 30. marta, dok se u salonima očekuju od leta ove godine

    foto: Mercedes
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Dobro došli u novi, digitalniji i efikasniji svet, i dobro došli kući - nova C-Klasa predstavlja oba, i u svim pogledima stvara zonu udobnosti koja je sigurna u budućnost u vreme svetske transformacije. Kao prva klasična serija modela brenda Mercedes-Benz, nova C-Klasa je elektrifikovana zahvaljujući plug-in hibrid tehnologiji i (mild hybrid) 48-voltnom tehnologijom i integrisanim starter-generatorom. Zahvaljujući visoko efikasnom sistemu baterija, postiže se domet do 100 km (WLTP) u plug-in hibrid verziji. To je do sada bez presedana u ovoj kategoriji.

Takođe, postavljaju se standardi kada je u pitanju održivost. S obzirom da je C-Klasa jedna od najvećih serija modela brenda, ova sistemska elektrifikacija ima odgovarajuće snažan efekat na emisiju ugljen dioksida. Ostala tehnička poboljšanja uključuju opcione funkcije kao što su DIGITAL LIGHT i upravljanje zadnjom osovinom. Modeli limuzine i karavana imaće zajedničku premijeru, i moći će da se poruče od 30. marta, dok se u salonima očekuju od leta 2021. godine.

Dizajn - Sportski duh i elegancija

Sa svojim dinamičnim proporcijama, nova C-Klasa u stanju mirovanja već deluje kao da je u pokretu, zahvaljujući kombinaciji kratkog prednjeg prepusta, dugog među-osovinskog rastojanja i zadnjeg prepusta. Sportski dizajn poklopca motora sa grebenima takođe naglašava ovaj dinamički izgled. Prednje vetrobransko staklo i kabina su pomereni unazad u skladu sa klasičnim proporcijama koje se u automobilskoj industriji nazivaju “dizajn sa kabinom nazad”. Prethodni model je već ostvario značajan korak napred po pitanju unutrašnjosti koja je ostavlja utisak visoke vrednosti, a nova C-Klasa ide još dalje kada govorimo o modernom luksuzu. Unutrašnjost preuzima izuzetne detalje sa nove S-Klase , dodajući sportski duh.

Spoljašnji dizajn - Profil sa atraktivnim svetlosnim efektima

Gledajući sa strane, složeno izvajane površine stvaraju jedinstvene svetlosne efekte. Nasuprot tome, dizajneri su linije sveli na minimum, kako bi se još više naglasila takozvana linija modne piste, odnosno ramena linija. U karavan verziji, progresivna linija krova, u kombinaciji sa kosim zadnjim staklom, dodaje sportski karakter bez funkcionalnih kompromisa. Ostale karakteristike koje stvaraju sportski, superiorni izgled uključuju širok trag točkova sa točkovima dimenzije od 17 do 19 inča u ravni bokova vozila i sa modernim dizajnom. Spreda je prepoznatljiva rešetka hladnjaka karakteristična za brend. Svi modeli imaju centralnu zvezdu, čiji se dizajn i karakter rešetke hladnjaka razlikuju u detaljima. Osnovni model ima centralnu zvezdu i rešetke. U AVANTGARDE liniji postoje dodatni dekorativni elementi na rešetkama, dok su maska i usisi vazduha uokvireni hromom. Karakteristična crta AMG linije je dijamantska rešetka hladnjaka sa dizajnom zvezde u hromu.


Dizajn zadnjeg dela je tipičan za Mercedes-Benz limuzinu. Kvalitetni dizajn zadnjih farova doprinosi nepogrešivom dnevnom i noćnom izgledu. U verziji limuzine, farovi po prvi put imaju dizajn iz dva dela u C-Klasi, sa svetlosnim funkcijama podeljenim između bočnog zida i lampi poklopca prtljažnika. Njihova precizno konfigurisana unutrašnjost takođe postavlja visok nivo standarda kvaliteta. Opcioni odnosno ukrasni elementi linija opreme atraktivno zaokružuju izgled zadnjeg dela. Tri nove boje - “spectral plava”, “high-tech srebrna” i “opalite bela” - su dodate gami boja u ponudi.

Dizajn enterijera

Komandna tabla je podeljena na gornji i donji deo. Na gornji deo koji podseća na krila sa zaobljenim spljoštenim otvorima za ventilaciju čiji dizajn podseća na izduve avio-motora, i na luksuzne prostrane ukrasne elemente. Ovi elementi “teku” iz centralne konzole ka komandnoj tabli bez ikakvih prekida. Fokus na vozača pruža sportski karakter! Instrument tabla i centralni displej su blago nagnuti ka vozaču za šest stepeni. Vozački deo krasi LCD ekran visoke rezolucije. Samo-stojećeg je dizajna i stvara utisak da pluta iznad profila sa oblikom krila i luksuznih ukrasnih elemenata u donjem delu. Kupci imaju izbor između ekrana dijagonale 10.25-inča ili 12.3-inča.

Promena principa ka digitalizaciji je takođe uočljiva na centralnom displeju. Funkcijama vozila se može upravljati korišćenjem visoko-kvalitetnog ekrana osetljivog na dodir. Portret orjentacija je posebno korisna za navigaciju. Poput kontrolne table, centralni ekran je blago nagnut ka vozaču. Centralni ekran standardno ima dijagonalu od 9.5 inča. Opciono je dostupna verzija od 11.9 inča ili 30.2 cm. Ukrasni hromirani element visokog kvaliteta deli centralnu konzolu na zadnji obloženi deo namenjen osloncu za ruke I na prednji deo u luksuznoj “jet crnoj” boji. Centralni ekran izgleda kao da lebdi ii uzdiže se glatko i bez prekida sa ove trodimenzione osnove.

Moderan pojednostavljen dizajn panela vrata se završava spajanjem u komandnu tablu. Centralni panel vrata sa integrisanim osloncima za ruku se pojavljuje iz vertikalne površine i polako prelazi u horizontalan položaj. Reprodukujući dizajn centralne konzole prednji deo preuzima formu metalik visoko tehnološkog elementa. Oslonac za ruku se može koristiti kao hvat prilikom zatvaranja vrata, i u isto vreme je kućište za komande električno pokretanim prozorima. Još jedan izuzetan detalj predstavlja i na izgled lebdeći kontrolni skup tastera u koje su integrisane komande za podešavanje sedišta i ručica za otvaranje vrata. Specijalni dizajn opcione AVANTGARTDE opreme ili sportskih sedišta nove C-Klase koristi slojeve i omotane površine kako bi stvorio utisak lakoće. Nasloni za glavu su potpuno novog dizajna I pričvršćeni su za naslon zapečaćenom oblogom ispod koje se nalazi mehanizam za podešavanje.

Za C-Klasu dostupna je kontrolna tabla presvučena veštačkom kožom kao i pojasni delovi sa nappa-izgledom. Asortiman dostupnih ukrasnih obloga prikazuje inovativne površine. One uključuju nove interpretacije furnira sa otvorenim porama u smeđim tonovima kao i crni furnir sa otvorenim porama od drveta kombinovane sa izuzetno finim ukrasnim detaljima od pravog aluminijuma koji prate konture kontrolne table. Ekran vozača i medija ekran nude sveobuhvatni, estetski doživljaj. Izgled ekrana može biti individualizovan sa tri stila prikaza (Discreet, Sporty, Classic) i sa tri režima rada (Navigation, Assistance, Service).

Poslednja generacija MBUX

Poput nove S-Klase, nova C-Klasa je opremljena drugom generacijom MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Unutrašnjost vozila postaje još digitalnija i inteligentnija, jer su hardver i softver značajno napredovali, sjajna slika na LCD ekranima olakšava upravljanje funkcijama vozila i udobnosti. Ekran vozača i medija ekran nude sveobuhvatno, estetsko iskustvo. Informacije su predstavljene na jasno strukturisan način. Mercedes-Benz je razvio novu estetiku displeja za S-Klasu, koja se sada sistematski koristi kao osnova za druge modele. Izgled ekrana može se individualizovati sa tri stila prikaza (Discreet, Sporty, Classic) i tri režima rada (Navigation, Assistance, Service). Navigacija na celom ekranu je preuzeta sa S-Klase i pruža vozaču najbolje moguće smernice na putovanju.

Hey Mercedes

Glasovni asistent postaje interaktivniji i sposobniji za učenje aktiviranjem mrežnih usluga u Mercedes me aplikaciji. Određene radnje se mogu izvršiti čak i bez ključne reči za aktiviranje. One uključuju preuzimanje telefonskog poziva. “Hej Mercedes” takođe objašnjava funkcije vozila i može pomoći oko povezivanja telefona Bluetoothom ili da vam kaže gde je paket prve pomoći. “Hej Mercedes” takođe može da prepozna putnike u vozilu po njihovom glasu.

Pogon

Zahvaljujući sistematskoj elektrifikaciji i principu inteligentnog smanjivanja veličine, nova C-Klasa postavlja standard u efikasnosti. Paleta motora ima samo četvoro-cilindarske jedinice iz trenutne modularne Mercedes-Benz porodice motora FAME (Family of Modular Engines). Shodno tome, paleta motora igra glavnu ulogu u fleksibilnosti međunarodne proizvodne mreže. Pored turbo punjenja, i dizel i benzinski motori sada imaju integrisani starter-generator (ISG) za inteligentnu pomoć pri malim brzinama motora.

Ovo osigurava izvanrednu isporuku snage. ISG koristi ugrađeni 48-voltni električni sistem koji osigurava funkcije kao što su jedrenje, pojačavanje ili rekuperacija energije, i omogućava značajne uštede goriva. Kao rezultat toga, motori takođe startuju veoma brzo i ugodno, tako da je start/stop funkcija vozaču toliko neprimetna koliko i prelazak sa “jedrenja” sa isključenim motorom na snažno ubrzanje. U praznom hodu, inteligentna interakcija između ISG i motora sa unutrašnjim sagorevanjem obezbeđuje izrazito miran rad.

Prvi dizel sa integrisanim starter generatorom

Predvodnik mera za poboljšanje efikasnosti je novi OM 654 M sa integrisanim starter-generatorom (ISG). On poseduje 48-voltni električni sistem. Funkcija povrata energije (rekuperacija) i mogućnost “jezdenja” sa isključenim motorom čine motor još efikasnijim. Zajedno sa elektrifikacijom, koja takođe uključuje upotrebu električnog kompresora rashladnog sredstva za sistem klimatizacije, najvažnije modifikacije koje omogućavaju snagu do 195 kW plus dodatnih 15 kW od EQ Boost Sistema su:

Četvorocilindarski benzinski motor

Četvorocilindarski M 254 benzinski motor sa drugom generacijom starter-generatora sa dodatnom snagom od 15 kW 200 Nm obrtnog momenta takođe slavi svoju premijeru u C-Klasi. Zahvaljujući rekuperaciji energije i mogućnosti da “jezde” sa isključenim motorom, benzinski motor je visoko efikasan. U M 254, Mercedes-Benz je po prvi put kombinovao sve inovacije porodice modularnih motora četvoro I šesto cilindarskih benzinskih i dizel jedinica. Ove inovacije uključuju NANOSLIDE® premaz cilindara, CONICSHAPE® honovanje cilindara (konusno honovanje) i sistem za kontrolu emisije postavljen neposredno uz motor.

Potpuno nova karakteristika je segmentni turbo punjač sa priključkom za protok, unapređenje “twin-scroll” tehnologije za još brži odziv sistema nad punjenja. Potpuno novo razvijeni segmentni turbo punjač rezultat je saradnje između Mercedes-Benz programera i AMG Petronas Formula 1 tima. Prenos tehnologije u serijsku proizvodnju postavlja nove standard u pogledu snage u kombinaciji sa maksimalnom efikasnošću. Tokom kratkih perioda, snaga C 300 (kombinovana potrošnja goriva: 7.0-6.6 l/100 km, kombinovana emisija CO2: 159-150 g/km) može se dodatno povećati za do 20 kW.

Menjač - Automatski, sada standardno dostupan

Menjački prenosnik 9G-TRONIC je unapređen I prilagođen radu sa ISG-om i ugrađuje se u sve modele C-Klase. Elektromotor, elektronika pogonskog sistema i hladnjak menjačkog ulja sada su premešteni u sam prenosnik ili na njega. Na ovaj način eliminisani su prethodno potrebne cevi i vodovi, što nudi prednost u pogledu prostora za instalaciju i težine. Pored toga, povećana je efikasnost prenosa. Između ostalog, optimizovana interakcija sa električnom pomoćnom pumpom za ulje smanjuje protok mehaničke pumpe za 30 procenata u poređenju za prethodnim modelom – što je dobro za efikasnost. Pored toga, koristi novu generaciju potpuno integrisane kontrolne jedinice menjačkog prenosnika sa više-jezgarnim procesorom i novom tehnologijom konstrukcije i povezivanja. Pored povećane računarske snage, drastično je smanjen i broj električnih interfejsa, a težina kontrolne jedinice menjačkog prenosnika je smanjena za 30 posto u poređenju sa prethodnim modelom.

Kod modela sa pogonom na sva četiri točka 4MATIC, sistem pogona je unapređen. Novi pogon prednje osovine omogućava prenos viših nivoa obrtnog momenta uz idealan raspored osovinskog opterećenja za dinamiku vožnje. Štaviše, ovo ima značajnu prednost u težini u poređenju sa odgovarajućom komponentom u prethodnoj seriji – doprinos smanjenju CO2. Tehničari su takođe uspeli da smanje trenja u novom razvodnom kućištu. Uz sve navedeno u pitanju je zatvoreno uljno kolo koje ne zahteva posebno hlađenje.

Domet od oko 100 kilometara

Četvrta generacija plug-in hibrida uslediće ubrzo nakon lansiranja. Elektrifikacija čini veliki korak napred, dok se koriste isti osnovni motori. Sa električnom snagom od 95 kW (129 hp) i potpuno električnim dometom od oko 100 km (WLTP), C-Klasa plug-in hibrid će u mnogim slučajevima raditi u potpuno električnom režimu – i tokom mnogo dana bez upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem. U pitanju je dvo-litarska varijanta ultra-modernog četvoro-cilindarskog motora M 254. Kompletni paket ne samo da je visoko efikasan, već je i izrazito sportski. Slede dizel plug-in hibrid modeli limuzine i karavana. Novi visokonaponski sistem je kompaktniji i snažniji, dok je broj visokonaponskih veza znatno smanjen. Integracija energetske elektronike u kućište menjača smanjuje potreban prostor za ugradnju, istovremeno pojednostavljujući postupke montaže u proizvodnom pogonu.

Visok nivo gustine energije hibridne pogonske jedinice je ostvaren korišćenjem stalno pobuđenog sinhronog motora sa unutrašnjim rotorom. Obrtni momenat električnog motora od 440 Nm dostupan je od samog pokretanja što rezultira visokom agilnošću i dinamičnim voznim performansama. Puna električna snaga dostupna je do brzine od 140 km/h. Visko-naponsku (HV) bateriju razvio je interno Mercedes-Benz AG. Deo je četvrte generacije porodice baterija i predstavlja logičan dalji razvoj prethodne generacije. Sastoji se od 96 ćelija u takozvanoj konfiguraciji vrećice. Ukupan kapacitet baterije je 25.4 kWh, što dovodi do značajnog povećanja električnog dometa na oko 100 km. Uzimajući u obzir veliku gustinu energije baterije, HV baterija ima unutrašnji sistem hlađenja. Sistem upravljanja toplotom stoga može da kontroliše radnu temperaturu nezavisno od kontrole klime u unutrašnjosti vozila. Čak i kad se baterija potpuno isprazni, može se potpuno napuniti za oko 30 minuta pomoću opcionog DC punjača od 55 kW. Standardni punjač od 11 kW (u zavisnosti od tržišta) dostupan je za trofazno punjenje preko Wallbox uređaja koji je priključen na kućnu mrežu naizmenične struje.

Pozicioniranje baterije u vozilu donosi svakodnevne prednosti u poređenju sa prethodnim modelom: nema više stepenika u prtljažniku i moguć je utovar dugačkih predmeta. Ovo poboljšanje je posebno primetno kod karavan verzije: dužina poda prtljažnika je povećana je za 63 mm na 1043 mm. Visina prtljažnog prostora je povećana za 150 mm na 732 mm. U poređenju sa prethodnim modelom, kapacitet prtljažnika se povećao za 45 litara na 360 litara, dok sa preklopljenim zadnjim sedištima, model karavana može primiti čak 1375 litara (40 litara više).

Više prostora napred i pozadi

Sa dužinom od 4751 mm i širinom od 1820 mm, modeli limuzine i karavana znatno su veći od svojih prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 25 mm i sada iznosi 2865 mm. Putnici i na prednjim i na zadnjim sedištima imaju koristi od povećanih spoljašnjih dimenzija. Prostor za prtljag karavan varijante veći je za 30 litara, sa kapacitetom od 490 do 1510 litara. Ostala praktična poboljšanja - visina prtljažnog prostora rolo prekrivača prtljažnika, kao i dužina prtljažnog prostora, povećani su u poređenju sa prethodnim modelom. Prag za utovar je nešto niži.

Naslon zadnjeg sedišta karavan modela poseduje mogućnost obaranja naslona u odnosu 40:20:40. Upravljanje se vrši pomoću dva dugmeta na levoj I desnoj strani naslona zadnjeg sedišta. Opcioni paket Load Compartment Comfort uključuje električno preklapanje. Njime se upravlja prekidačima na levoj i desnoj bočnoj strani prtljažnog prostora. Karavan varijanta standardno ima EASY-PACK vrata prtljažnika. Zadnja vrata se otvaraju i zatvaraju na dugme: pomoću dugmeta na ključu za paljenje, prekidača na vozačevim vratima ili ručice za otpuštanje na zadnjim vratima. Više praktičnosti pri rukovanju: rolo poklopac prtljaga i pregradna mreža prvi put imaju dvodelni dizajn.

Komentari(0)

sortiraj