Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Tehnologija povezanog automobila budućnosti spaja stvarni i virtualni svet i omogućuje vozačima da vide nevidljivo i čini vožnju uzbudljivom

    foto: Nissan
    Podeli


Na sajmu potrošačke elektronike CES, Nissan je predstavlja svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog sveta sa virtualnim, čime stvara ultimativni doživljaj povezanog automobila. Nevidljivo-u-vidljivo, odnosno I2V, buduća tehnologija je nastala u okviru Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, Nissanove vizije koja će potpuno promeniti kako se automobili voze, šta ih pokreće i kako se integrišu u društvo. I2V će pokazati budućnost vožnje posetiocima sajma CES putem interaktivnog trodimenzionalnog iskustva na Nissanovom izložbenom prostoru.


I2V će pomoći vozačima spajanjem informacija sa senzora van i unutar vozila sa podacima sačuvanim u oblaku. To sistemu omogućuje praćenje neposredne okoline vozila, ali i da predoseti šta je ispred vozila pa će čak i prikazivati šta se nalazi iza zgrade ili iza ugla. Da bi vožnja bila što ugodnija, vodstvo se daje na interaktivan, ljudski način, poput avatara koji se pojavljuju u automobilu. Pristupanjem virtualnom svetu, tehnologija I2V otvara bezbrojne mogućnosti usluga i komunikacija i čini vožnju ugodnijom, udobnijom i uzbudljivijom.

-Pomažući vam da vidite nevidljivo, I2V podiže nivo samopouzdanja i čini vožnju uzbudljivijom. Interaktivne funkcije stvaraju doživljaj prilagođen vašim interesima i stilu vožnje kako bi svako mogao uživati u njima na svoj način - rekao je Tetsuro Ueda, stručnjak iz Nissanovog centra za istraživanje

Povezanija vožnja nego ikad pre

I2V pokreće Nissanova Omni-Sensing tehnologija, koja služi kao čvorište za prikupljanje podataka iz prometa u stvarnom vremenu, podataka iz okruženja automobila i iz njegove unutrašnjosti. Nissanova tehnologija SAM (Seamless Autonomous Mobility) analizira promet pomoću relevantnih informacija dobijenih u stvarnom vremenu, a poluautonomni sistem za pomoć u vožnji ProPILOT pruža informacije o neposrednom okruženju automobila.

Tehnologija mapira virtualni prostor od 360 stepeni oko automobila kako bi pružila informacije o stvarima, vidljivosti, prometnim znakovima ili pešacima u blizini. Takođe može da nadgleda ljude u vozilu koristeći unutrašnje senzore da bi bolje predvideli kada će im možda trebati pomoć u pronalaženju nečega ili pauze za kafu da ostanu budni. I2V može povezati vozače i putnike sa ljudima u virtualnom metasvetu. Na taj se način porodica, prijatelji i drugi mogu pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču pravili društvo ili pružili pomoć.

Više podrške tokom autonomne ili uobičajene vožnje

U autonomnoj vožnji I2V može učiniti vreme provedeno u automobilu udobnijim i ugodnijim. Na primer, kada vozite po kiši, pejzaž sunčanog dana može se projektovati unutar vozila. Kad posećujete novo mesto, sistem može pretražiti metasvet u potrazi za lokalnim vodičem koji može komunicirati sa ljudima u vozilu u stvarnom vremenu.

Informacije koje pruža vodič mogu se prikupiti pomoću Omni-Sensing tehnologije i sačuvati u oblaku kako bi i drugi koji posećuju isto mesto mogli pristupiti korisnim informacijama. Može se koristiti i sistemom veštačke inteligencije da bi se obezbedila efikasnija vožnja kroz lokalne oblasti.

U uobičajenom načinu vožnje I2V pruža informacije prikupljene tehnologijom Omni-Sensing u dodatnom sloju preko vozačeva vidnog polja. Informacije vozačima pomažu proceniti situaciju i da se pripreme na brisanja s lošom vidljivosti, neravne puteve ili nadolazeći promet. Vozač može rezervisatii profesionalnog vozača iz metasveta koji će pružati prilagođena uputstva u stvarnom vremenu. Profesionalni vozač pojavljuje se kao projektovani avatar ili kao virtualni automobil u vozačevom vidnom polju kako bi pokazao najbolji način vožnje.

I2V će prikazati informacije o zastojima i procenjeno vreme putovanja, ali i jedinstvene detalje koji će vozača obavestiti o stanju na putu, ispred njega i tako ukloniti nepoznanice i stres. I2V daje alternativne predloge, čak i o najbržoj traci u gustom prometu, zahvaljujući mapiranju lokalnih podataka u stvarnom vremenu pomoću Omni-Sensing tehnologije. Po dolasku na odredište I2V može pristupiti sistemu SAM kako bi pronašao parking mesto i parkirao vozilo u zahtevnim situacijama.

Prikaz tehnologije I2V na Nissanovom izložbenom prostoru

Posetioci sajma CES na Nissanovom izložbenom prostoru mogu staviti naočare za proširenu stvarnost i ući u pokazni kokpit sa trodimenzionalnim interfejsima i ekranima i tako isprobati tehnologiju I2V. Korisnici se navode putem scenarija koji uključuju vođenje gradom, pružanje pomoći prilikom traženja slobodnog parking mesta u tržnom centru, prikazivanje sunčanog dana u unutrašnjosti vozila, praćenje avatara profesionalnog vozača za poboljšanje vozačkih veština i istraživanje kako tehnologija I2V omogućava pogled kroz zgrade i oko zavoja.

Komentari(0)

sortiraj