Niški Džedaji pomažu deci bez roditelja

Džedajski pokret iz Niša, udruženje ljubitelja popularne franšize Ratovi zvezda, pokreće akciju prikupljanja sredstava za realizaciju projekta Sila prati hrabre - Vlasina 2019

    foto: Jedimovement
    Podeli


Džedajski pokret iz Niša, udruženje ljubitelja popularne franšize Ratovi zvezda, u saradnji sa Trag fondacijom i socijalnom ustanovom Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz grada na Nišavi, pokreće akciju prikupljanja sredstava za realizaciju projekta Sila prati hrabre - Vlasina 2019.

Sedmodnevni kamp na Vlasinskom jezeru

Ideja niških džedaja je da za decu bez roditeljskog staranja organizuju sedmodnevni kamp na Vlasinskom jezeru, u okviru kog će zajedno sa njima raditi na razvoju njihovih potencijala. Želja ovih humanitaraca je da kod tih mladih ljudi, uzrasta od 15 do 21 godine, pokrenu pozitivne promene i da ih osnaže kroz različite radionice iz oblasti zdravog života, kreativnih idustrija, ekologije, preduzetništva, sporta...

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, mali broj dece i mladih iz domova u Srbiji uključen je u redovno osnovno i srednje obrazovanje (36%) i specijalne osnovne i srednje škole (22%), a samo 3% dece nastavlja i dalje univerzitetsko školovanje. Zabrinjava podatak da je tek 18% dece upisano u redovne srednje škole, manje od 3% pohađa neki kurs za srednje stručno usavršavanje, a manje od 5% je onih koji su završili školovanje i traži posao.

Pomoć odraslih neophodna

S obzirom na probleme u ponašanju i uzrast te dece, ne može se očekivati njihov značajan lični angažman u obrazovanju, bez podstreka i pomoći odraslih. Sa druge strane, obrazovanje je najznačajnija mogućnost za dalje napredovanje i osamostaljivanje dece bez roditeljskog staranja.

-U Nišavskom okrugu, više od šest stotina dečaka i devojčica smešteno je u hraniteljskim porodicama. Verujemo da upravo oni, prema kojima život nije bio naklonjen, ukoliko se pravilno usmere, mogu da postanu lideri i aktivisti koji će se hrabro uključiti u rešavanje problema u zajednici. One sa odličnim uspehom u školi i sa postignutim dobrim rezultatima u sportskim i vannastavnim aktivnostima u prvoj polovini avgusta povešćemo u kamp na prelepom Vlasinskom jezeru, na sedam dana, gde ćemo zajedno sa njima raditi na razvoju njihovih potencijala - kaže se u saopštenju niških džedaja.

Ukoliko se do 15. jula prikupi 4.000 evra, Trag fondacija će duplirati prikupljena sredstva i na taj način ostvariće se jedan od ciljeva projekta - prikupljenih 8.000 evra, koji će biti namenjeni realizaciji Kampa Sila prati hrabre - Vlasina 2019, za dvadesetoro dece koja žive u hraniteljskim porodicama.

Novac možete donirati uplatom na račun:

160-0000000460970-95 Banca Intesa

Džedajski pokret

Justina Popovića 8 18000 Niš

Komentari(0)

sortiraj