Nameštaj u punom sjaju - Otvoren sajam nameštaja

58. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i 58. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije otvoreni su juče u hali 2 Beogradskog sajma

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Vraćajući se, posle dvogodišnje pauze, na poziciju najvažnijeg poslovnog događaja drvne industrije i na mesto susreta proizvođača nameštaja i distributera, dizajnera, inženjera, arhitekata, posetilaca, kupaca i šire javnosti, ovaj tematski profilisan privredni događaj nastoji da spoji drvnu i industriju nameštaja sa kreativnom sferom, dizajnerima i mladim umetnicima koji čine osnov njene pokretačke snage za budućnost.

Svečano otvarajući ove manifestacije, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije, izrazio je zadovoljstvo što na jednom mestu može da se uveri u uspešnost domaće drvne industrije, koja je jedna od osnova naše ekonomije.

-Ovo mesto postaje bitna tačka susreta i mladih dizajnera koji predstavljaju novu pokretačku snagu celog regiona - rekao je on. - Sada se borimo sa velikom energetskom krizom i zato imamo veliku odgovornost da damo podršku našoj industriji. Treba da iskoristimo i to što sa 44 četiri trgovinska partnera imamo zaključene sporazume o slobodnoj trgovini. Isto tako treba iskoristiti i pun potencijal regionalne inicijative "Otvoreni Balkan".

Ministar je naglasio da "drvna industrija zajedno sa poljoprivredom, metalskom industrijom i IT sektorom mora da bude oslonac razvoja Republike Srbije. Poslednjih dvadesetak godina ona beleži pozitivne rezultate prema kriterijumima broja privrednih društava, rasta zaposlenosti, ostvarenih poslovnih prihoda, izvoza i pozitivnog spoljnotrgovinskog bilansa".

-Verujem da industrija nameštaja u Srbiji može da poveća svoje kapacitete i da svojim kvalitetom i dizajnom bude konkurentna i na domaćem i na stranom tržištu. U prilog ovome govore i ekonomski podaci koji su jako dobri čak i u ovako komplikovanim globalnim ekonomskim kretanjima. Izvoz nameštaja od svih materijala za osam meseci ove godine iznosio je blizu 500 miliona dolara i u odnosu na prošlogodišnji veći je za skoro 6%. Samo izvoz nameštaja od drveta u ovom periodu iznosio je 232 miliona dolara i povećan je u odnosu na prošlu godinu za 8,3 odsto - objasnio je ministar.

Pohvalivši i menadžment Beogradskog sajma i njihov trud na organizaciji i promociji ovog događaja, ministar je izrazio nadu da će ovaj "svakako najveći događaj u jugoistočnoj Evropi u oblasti proizvodnje, dizajna i distribucije nameštaja, na kojem učestvuju 182 izlagača iz dvadesetak zemalja, predstavljati podstrek za dalji razvoj i napredak ove industrije u Srbiji". Pozdravljajući domaćine, goste i izlagače, predsednik Centralnoevropske asocijacije sajmova (CEFA) Ivajlo Ivanov izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ovom prvorazrednom regionalnom privrednom događaju.

-Ovakvi sajmovi su sjajna prilika da se predstavi veliki broj izlagača i da se, povodom zajedničkog posla i interesa, sretnu izlagači, posetioci, kupci i svi drugi zainteresovani. Sajam na impresivan način pokazuje da je domaća industrija nameštaja i obrade drveta veoma jaka.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 180 izlagača iz 20 zemalja. Zemlje učesnice Italija, Nemačka, Turska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Irak, Angola…

Komentari(0)

sortiraj