Najmoćniji azijski pasoši, Srbija na 41. mestu

Srbija zauzima 41. mesto na listi namoćnijih pasoša na svetu, jer njegovi vlasnici mogu da otputuju u 131 zemlju bez vize ili da dobiju vizu po dolasku

    foto: MUP
    Podeli


Ovo je pokazalo najnovije istraživanje kompanije "Henli end partners". Prvo mesto na listi najvrednijih pasoša, na osnovu mogućnosti za putovanje bez vize ili dobijanja vize po dolasku, dele Japan i Singapur, čiji državljani mogu da putuju u 189 zemalja sveta. Srbija zauzima 41. mesto na listi najmoćnijih pasoša na svetu, jer njegovi vlasnici mogu da odu u 131 zemlju bez vize ili da dobiju vizu po dolasku.

Od zemalja u okruženju, ispred srpskog je pasoš Slovenije, čiji vlasnici mogu da otputuju u 179 zemalja sveta, ali i hrvatski pasoš, sa kojim je moguće obići 167 zemalja. Severna Makedonija je na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu. Južna Koreja pala je s prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj. Vlasnici tih pasoša mogu da putuju bez vize u 187 zemalja širom sveta.

Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185. Austrija, Holandija, Portugalija i Švajcarska dele peto mesto, a na šestom mestu nalaze se Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabeležili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli među prvih 20 i ovu poziciju dele sa San Marinom i Hrvatskom, koja je najniže rangirana članica EU. Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak. Poslednje mesto na listi zauzeo je pasoš Avganistana, čiji vlasnici mogu da otputuju u samo 25 zemalja bez vize ili da je dobiju po dolasku.

Komentari(0)

sortiraj