Muzej Jugoslavije - Priključite se virtuelnoj izložbi #YUDOM

Muzej Jugoslavije pruža vam jedinstvenu priliku da vaše uspomene postanu deo muzejske postavke

    foto: Muzej Jugoslavije
    Podeli
Muzej Jugoslavije u okviru aktuelnog onlajn programa pod nazivom #OSTANIUMUZEYU od 6. aprila pokrenuo je mini-projekat #YUDOM, koji poziva publiku da pronađe jugoslovensko nasleđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participativne virtuelne izložbe.

-Verujemo da je svako od nas ovih dana spremajući kuću pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda. Limenu kutiju C kafe u kojoj je stajala vegeta, belu šolju sa plavom bordurom, Iskrin telefon, dedine značke iz preduzeća, mamine espadrile kupljene u Trstu. Zamisao je vrlo jednostavna! Pozivamo sve koji žele da se priključe ovoj virtuelnoj izložbi u nastajanju da zabeleže predmete kamerom, podele fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označe (taguju) Muzej Jugoslavije (Facebook: MuzejJugoslavijeBeograd, Instagram: muzej_jugoslavije, Twitter: MuzejYU)” - pozivaju iz Muzeja Jugoslavije.

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije doprineće akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su deo muzejske kolekcije. Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku Iskra, koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

-Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije, i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo zajednicu da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku - pojašnjavaju zamisao projekta iz Muzeja Jugoslavije.

Deo predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nisu izloženi u okviru stalne postavke i publika će u okviru ovog projekta imati prilike da ih prvi put vidi u virtuelnom okruženju.

Komentari(0)

sortiraj