Mirjana Nikić u svetskom zborniku poezije

U beogradskoj biblioteci Petar Kočić, priređeno je Pesničko veče Ljubičasti kaput, naslovljeno po jednoj od najlepših pesama iz knjige Mirjane Nikić

    foto: Anđelko Vasiljević, Vanja Lozanović
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>


Pesničko veče Ljubičasti kaput naslovljeno po jednoj od najlepših pesama iz Mirjaninog pera, priređeno je u vračarskoj biblioteci Petar Kočić. Program je organizovan u susret dopunjenom reizdanju zbirke Plašljiva reč iz koje su pesme ove autorke uvršćene u zbornik svetske poezije Božanstvena ženo.

Poštovaoci poezije prepustili su se svojevrsnom listanju pesničkog albuma Nikićeve na čijim stranicama su se našla njena dela iz različitih perioda kao što su Izlet ptice iz tvrđave, Mudrost bačije, a upamćena je i priča o azanjskoj pogači. U ovom vremeplovu ili, kako ga je Mirjana naslovila, lirskom „buketu” učestvovali su Radmila Kunčer, direktorka Centra za dijasporu Sveti Sava, Katarina Branković-Gajić, predsednica Književnog kluba Skadarlijska boemija, Vukoman Rakočević, pesnik, Biljana Obradović Biksi, kantautorka, i mladi glumci Nina i Nikola Đorđević iz Studija Centar.

Učesnici su se osvrnuli na stare izreke Pesma ne stari i Pesma nas je održala, a druženje je završeno zajedničkim kazivanjem stihova Iz večnog vrta.

-Pisana reč je spasonosna! Nadam se da će moj povratak književnosti biti poruka da se valja vratiti pisanoj reči u instant vremenu obezvređivanja, zavisti, pohlepe i podela. Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam kao pesnik uvršćena u svetski zbornik poezije, sa piscima od Amerike do daleke Azije, koji će doći u Beograd 9. marta na predstavljanje zajedničkog zbornika Božanstvena ženo - rekla je Mirjana Nikić za makina.rs.

Komentari(0)

sortiraj