Mercedes X-Klasa – Budućnost je stigla

Na svetske drumove stigla je potpuno nova grdosija na četiri točka koja svojim izgledom pleni, a karakterisitkama, za jedno pick-up vozilo, donosi nešto sasvim novo na tržište četvorotočkaša

Mercedes je sinoć u Kejptaunu predstavio pravu aždaju na četiri točka. Reč je o potpuno novoj X-Klasi koja sjedinjuje tipične osobine pick-up vozila, robustnost, funkcionalnost, snagu i off-road sposobnosti, praćen fenomenalnim dizajnom, komforom, dinamičnim ponašanjem u vožnji i bezbednošću. Sa centralno postavljenom zvezdom, maskom hladnjaka sa dve lamele, poklopcem motora moćnog izgleda i glavnim svetlima koja se prostiru duboko nazad u krila vozila, X-Klasa se savršeno uklapa u Mercedes-Benz portfolio vozila.

Novi agregati

Ispod glomazne haube nalazi se vrhunski dizel V6 motor, radne zapremine od 2,3 litara, maksimalne snage 258 KS i biće dostupan sredinom 2018. godine čime će zauzeti vodeću poziciju u segmentu pick-up vozila srednje veličine. Uvođenje na tržište će otpočeti sa dizel verzijom X220d snagom od 163 KS i verzijom X250d sa 190 KS, kao i benzinskim motorom od 165 KS na odabranim tržištima. Kao i prilikom uvođenja na tržište, budući vozači mogu vozilu dodati ukrasni ram, bočni cevasti ram, tvrdi krov za prtljažni deo, kao i veliki broj rešenja za prtljag i off-road upotrebu, razvijeni i dizajnirani u Mercedes-u.

Uživanje u vožnji

Zahvaljujući širokom tragu točkova, oprugama i sistemu oslanjanja koji je prilagođen za komfornu vožnju tipičnu za Mercedes, spiralne opruge i interno ventilisane disk kočnice napred i nazad, X-Klasa je prvi Pick-up koji nudi ne samo izuzetne off-road performance već takođe i vrhunske performanse na drumu. Ima pogon na sve točkove i pripremljen je za bilo koju površinu. Pogon 4MATIC na sve točkove koji se po potrebi može uključiti sa stepenima prenosa za sporo kretanje i opcionim zaključavanjem zadnjeg diferencijala savladaće svaki teren.

Bezbednost na nivou “Zvezde”

Kao i sva druga Mercedes-Benz vozila, X-Klasa se ističe opremom za pasivnu i aktivnu bezbednost koja je za primer u segmentu. Ovo uključuje ActiveBrakeAssist, Lane KeepingAssist i TrafficSignAssist, među ostalim mnogobrojnim sistemima. Zahvaljujući Mercedes me connect usluzi, budući vlasnici X-Klasa-e se mogu povezati sa svojim vozilom preko smartphone-a u bilo kom trenutku i mogu proveriti korisne informacije kao što su lokacija vozila ili nivo goriva, kao i koristiti navigaciju od vrata do vrata.

Atraktivna cena

Mercedes X-Klasa će biti dostupna u Nemačkoj počev od 37.294 evra. Uvođenje na tržište u Evropi startuje u novembru ove godine. Južna Afrika i Australija će ovog lepotana dočekati početkom 2018. godine, kao i Argentina i Brazil početkom 2019. Cene modela za ostala tržišta će biti objavljene kako vozilo bude uvođeno na tržišta. X-Klasa može prevesti korisni teret do 1.1 tone. To je sasvim dovoljno da prevezete 17 punih 50 litarskih burića piva u tovarnom delu. Uz sposobnost vuče prikolice do 3.5 tone, a ona može takođe vući prikolicu sa tri konja ili jahtu od osam metara.

Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od 3,15 metara, kratkom i zaštićenom prednjem prepustu, putnička kabina je pomerena unazad dok istovrmeno kombinacija sa veoma dugačkim zadnjim prepustom vozilu daje izduženu liniju koja iskazuje čistu dinamičnost. Snaga se prenosi preko šestostepenog manuelnog menjača. Vrhunski model X-Klasa će biti opremljen u standardu sa stalnim 4MATIC pogonom na sve točkove kao i sa sedmostepenim automatskim menjačem 7G-TRONIC PLUS sa papučicama za promenu stepena prenosa na upravljaču i ECO start-stop funkcijom.

Ovaj četvorotočkaš je dugačak 5,23 metara, širok 1,92, u visinu se proteže na 1,81 metara, dužina tovarnog prostora je 1,58, a širina tovarnog prosotra je 1,56. Njegova unutrašnjost je moderna, prijatna i donosi nešto sasvim novo, a prema prvim fotografijama mnogo pažnje je posvećeno i konforu za vozača i putnike. Ono što treba reći je da Mercedes od svoje nove perjanice očekuje mnogo. Kada je ovaj proizvođač u pitanju, i X model će sigurno naći svoje mesto pod automobilskim nebom širom sveta, što po izgledu i kvalitetu, tako i odličnom cenom na tržištu.

Komentari(1)

sortiraj
Tom 23:59 | 18.07.2017
Mercedes je Mercedes burazeru. Top! Ovo se i ocekivalo od njih
2 0 odgovori