Kustendorf od 11. do 16. januara

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 11. do 16. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori, posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima

    foto: Kustendorf
    Podeli


Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 11. do 16. januara 2019. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Festival čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica biće, kao i prethodnih godina, posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima. Od osnivanja 2007. godine do sada, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni, što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Glavna nagrada festivala Zlatno jaje, na prethodnom, 11. Kustendorfu, dodeljena je filmu Bombona, palestinskog režisera Rakana Majasija. Srebrno jaje uručeno je filmu Petnaest u režiji Sameha Alaa, dok je Bronzano jaje dodeljeno filmu Lumen, Nikole Vučinića. Na prošlogodišnjem festivalu bile su dodeljene i dve specijalne nagrade filmovima Šanel Umberta Valjeha, kao i filmu Vrteška u režiji Ruslana Bratova. Nagrada za buduće stvaralaštvo, odnosno nagrada „Drvo života“ prošle godine uručena je jednom od najznačajnijih glumaca srpskog filma Aleksandru Berčeku.

Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika. Eminentni gosti među kojima su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Ruben Estlund, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti Kustendorfa. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2019. ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta i druge eminentne goste iz sveta filma.

TAKMIČARSKI PROGRAM

Takmičarski program 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf će se sastojati od dvadeset i jednog filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine Dijana Požarskaja, ruska glumica, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja. Nagradu Vilko Filač za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje. Na konkurs je pristiglo 718 filmova, a izabrani su filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet. Takmičarski program dvanaestog Kustendorfa činiće petnaest igranih, tri dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni film.

SAVREMENE TENDENCIJE

Na otvaranju festivala biće prikazan film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. U „Savremenim tendencijama“ naći će se i film „Srećan kao Lazaro“, italijanske rediteljke Aliće Rohvaher, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani.

Trećeg dana biće prikazani filmovi „Bliski neprijatelji“ i „Nežna ravnodušnost sveta“, koji će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov. Marčelo Fonte biće gost četvrtog dana i predstaviće film „Dogmen“ reditelja Matea Garonea. Film Vima Vendersa „Papa Franja: čovek od reči” biće prikazan petog dana, a razgovor sa studentima o ovom filmu vodiće producent Andrea Gambeta. Braća Damijano i Fabio Dinoćenco će poslednjeg festivalskog dana govoriti o svom film „Dečaci plaču“.

U okviru programa Retrospektiva velikana biće prikazan film „Dragstor kauboj“ Gasa van Santa, a gost festivala biće glumac Met Dilan, koji će održati i radionicu. Gosti festivala biće i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopez, a filmovi „Vuk samotnjak“ Obrada Gluščevića, „Sjećaš li se Doli Bel?“ Emira Kusturice kao i „Vestern“ Manuela Porijera izabrani su iz njihove bogate filmografije za retrospektivni program. Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana „Svlačenje“ i Bernarda Bertolučija „Dvadeseti vek“. Novi autori predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića „Ti imaš noć“.

KUSTENDORF PREDSTAVLJA

Festival Kustendorf u okviru pratećeg programa predstaviće publici film rediteljke Aljine Skžeševske „Devojke u igri“. Tokom trajanja festivala u galeriji „Kapor“ biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa.

MUZIČKI PROGRAM

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Gosti Kustendorfa uživaće u nastupima „Orkestra narodne muzike braće Advahov“ i solista Valeriju Kaskaval i Kristi Traktor iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, norveško-srpskog ansambla „Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend“, grupe „Kal“ iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastava „Bilja Krstić i Bistrik orkestar“.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Komentari(0)

sortiraj