Kraljevska banja koja leči mnoge bolesti

Banja Koviljača ubraja se u najpriznatije banje i jedna je od najstarijih i najposećenijih lečilišta. Nalazi se u zapadnoj Srbiji na desnoj obali reke Drine, na šestom kilometru od Loznice

    foto: TOG Loznice
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Banja Koviljača ili Kraljevska banja je izuzetno lekovita! Savršeno je mesto za sve one koji žele mir u prirodi, daleko od gradske vreve. Lekovita voda je bogata gvožđem i sumporom, a koristi se za lečenje kupanjem i pijenjem. Na prostoru oko Banje Koviljače susreće se brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina sa plodnom zaravnjenom Mačvom. Prirodni elementi koji geografski određuju Banju Koviljaču su planina Gučevo, reka Drina, plodna ravnica Lozničkog Polja i sumporovite vode Banje Koviljače.

Narod ubrzao razvoj

Godine 1855. urađena je prva hemijska analiza. Posebno važna godina za ovu banju je 1898. kada je Ukazom Narodne Skupštine, data na eksploataciju narodu okruga podrinjskog u trajanju od 50 godina. Od tada kreće i ubrzan razvoj mesta sa svim obeležijima savremenog turizma. Godine 1907. završeno je glavno sumporovito kupatilo sa dva veća bazena za grupne terapije i četrdeset kada za individualne kupke. Godine 1910. počinje gradnja pruge Šabac - Banja Koviljača.

Savremeno turističko mesto

Od Beograda ova banjska lepotica udaljena je oko 150, a od Loznice šest kilometara. Banja Koviljača je savremeno turističko mesto sa raznovrsnom i bogatom ponudom smeštajno ugostiteljskih kapaciteta hotela, odmarališta, pansiona i domaće radinosti, a gostima su na raspolaganju brojni restorani, kafane, picerije i kafići. U novijoj ponudi prednjače wellness usluge Specijalne bolnice za rehabilitaciju i hotela Royal spa.

Park drugi po veličini u Srbiji

Zanimljivo je da je prvobitan naziv banje bio Smrdan Bara, zatim Smrdan Banja, a onda po selu Koviljači narod je nazvao Banja Koviljača. Ono sa čime se ova banja ponosi jeste i njen park koji se prostire na površini od čak 40 hektara. Ovaj prelepi park je drugi po veličini u Srbiji. Sam centar parka čini grandiozna fontana. Najlepši i najznačajniji objekat je banjska dvorana Kur-salon, simbol banje, otvoren 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karađorđevića. Pa zbog toga ovu banju zato zovu i Kraljevska banja, a zbog raskošnih prirodnih lepota zasluženo nosi naziv i Podrinjska lepotica.

Hercegovina, Bosna, Dalmacija…

Od ostalih objekata posebnu vrendnost imaju sumporno kupatilo Kralj Petar prvi, blatno kupatilo i banjske vile - Hercegovina, Dalmacija, Bosna, Koviljača, Beograd i ostale od kojih je oko 80 zaštićeno i čuvaju tajne i duh prohujalih vremena.

U Banji Koviljači se tradicija i savremena naučna dostignuća spajaju u službi zdravlja ljudi. U okivru Specijalne bolnice radi i wellness centar Kovilje gde ćete pronaći umetnost zdravlja i lepote - otvorene i zatvorene bazene, sauna, solarijum, đakuzi, masaže i kupke u kraljevskoj kadi. Takođe u još jednom luksuznom hotelu Royal spa, možete mirno uživati u pravoj srpskoj masaži. Brojni restorani, kafane poslastičarnice, kafei i klubovi će učiniti boravak u ovoj banji još prijatnijim.

Ono što treba još reći za ovu prelepu srpsku banju jeste da poseduje dva prirodna lekovita činioca - termomineralnu vodu i peloid lekovito blato. Uspešno leči reumatična oboljenja, koštano-zglobnog sistema, diskus herniju, osteoporozu, posttraumatska stanja, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema, gojaznost, sterilitet… Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači je elitna zdravstvena ustanova u kojoj se sprovodi program medicinske rehabilitacije i lečenja, kao i programi dijagnostike i prevencije. U sklopu ove bolnice nalazi se i odeljenje za rehabilitaciju dece koje je prvo takve vrste u zemlji.

Komentari(0)

sortiraj