Konačno - Strani turisti se vratili u Beograd

Čak 85 odsto gostiju prestonice dolazi iz inostranstva, a po broju posetilaca Beograd u januaru i februaru uopšte ne zaostaje u odnosu na 2019. godinu

    foto: Shuterstock
    Podeli
U toku je 43. Međunarodni sajam turizma u Beogradu! Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže za RTS da 85 odsto gostiju prestonice dolazi iz inostranstva, kao i da Beograd po broju posetilaca u januaru i februaru uopšte ne zaostaje u odnosu na 2019. godinu. On ističe da je Beograd kapija ne samo Srbije, nego Jugoistočne Evrope i Balkana.

-Beogradski sajam slavi 85 godina svog postojanja. Mi održavamo Sajam turizma koji je neka vrsta povratka na staro ili povratka na posao, kako smo mi u turizmu navikli da ga obavljamo. Naravno, i posetioci i izlagači su srećni što smo uspeli svi zajedno da se okupimo, jer sajam odiše nekim optimizmom - rekao je Popović.

Dodao da je 85 odsto gostiju Beograda iz inostranstva i da je prestonica bila pogođena time što stranci nisu mogli da dođu tokom pandemije, ali da su Beograđani išli u druge delove Srbije.

-Mi smo protekle dve godine posebno radili na beogradskim izletištima kao novom vidu turističke ponude u Beogradu i imali smo zaista velikog uspeha. I ove godine su na našem štandu sve beogradske opštine, ali i muzeji i svi koji učestvuju u turističkoj ponudi našeg grada - naveo je Miodrag Popović.

Istakao je da prošla godina nije bila toliko loša i da je zabeleženo 75 odsto prihoda u odnosu na 2019. godinu, kao i da jedino Budimpešta može da se pohvali da je "dobacila" toliko daleko. On ocenjuje da će biti potrebno više od dve godine, kako se prvobitno predviđalo, za oporavak turizma od posledica pandemije, pošto je prvenstveno potrebno da se povrati avio-saobraćaj. Podsetio je da je obnovljena direktna linija Beograd-Tel Aviv i da je 2019. godine Beograd posetilo 40.000 gostiju iz Izraela.

Posle dve godine pauze u Beograd će pristajati kruzeri iz Nemačke. Popović je objasnio da će se oni kratko zadržavati u prestonici, ali da je nautički turizam veoma specifičan i da je Beograd postao važan na dunavskoj ruti. Govoreći o broju gostiju, Miodrag Popović je naveo da se u januaru i februaru uopšte ne zaostaje u odnosu na 2019. godinu, kao i da će rezultati u martu biti još bolji.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj