Knjaževac - Mali grad, velikog srca

Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, posetiocima će se predstaviti i Turistička organizacija opštine Knjaževac

    foto: Turistička organizacija opštine Knjaževac
    Podeli
  • Mali Amsterdam - živopisne fasade zgrada u Staroj čaršiji
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>Naime, ovaj simpatični mali gradić u istočnoj Srbiji, leži na dve reke, na kojima se nalazi čak sedam prelepih mostova! Udaljen je od Beograda 260 kilometara.

Knjaževac nazivaju i „Malom Venecijom“ zbog gondola koje su nekada plovile Timokom, kao i „Malim Parizom” zbog činjenice da je između dva svetska rata imao na 100 stanovnika po jednu kafanu.

-Naš grad nazivaju i „Malim Amsterdamom” zbog živopisnih fasada zgrada u Staroj čaršiji. Opština Knjaževac, gravitira ka Staroj planini, gde se nalazi najmlađi ski centar u Srbiji sa prvom gondolom u našoj zemlji. Naš grad predstavlja spoj modernih trendova i tradicije. Ako krenete od Knjaževca ka Staroj planini, proći ćete pored živopisne crkve Presvete Bogorodice iz XIV veka u Donjoj Kamenici, pored najstarije škole u ovom delu Srbije, škole Jove učitelja u Balta Berilovcu, gde se svake godine za Đurđevdan održava jedinstvena manifestacija „Molitva pod Midžorom". Zahvaljujući „Molitvi”, Knjaževac je 2014. godine, postao prvi pobednik EDEN konkursa u Srbijii i proglašen je za „Izuzetnu destinaciju Evrope". To mu je donelo članstvo u mreži izuzetnih destinacija Evrope, kao i pravo da se nađe na sajtu Evropske komisije - kaže za makina.rs Boban Marković, direktor Turističke organizacije opštine Knjaževac.

Marković dodaje da na Staroj planini možete komforno da skijate na 13 kilometara odlično uređenih ski staza, probate staroplaninske specijalitete u nekom od ugostiteljskih objekata, prespavate u nekom staroplaninskom konaku ili hotelu. Na Staroj planini, od ove zime, radi i hotel „Babin zub” sa 60 kreveta.

Zavisno od afiniteta ukoliko odlučite možete da se spustite do Knjaževca i okupate na prelepom bazenu Banjica, olimpijskom bazenu koji se snabdeva termalnom vodom temperature 28 stepeni, koji je pokriven balon salom i radi i u zimskim mesecima.

Na ovaj način, u jednom danu, doživićete to što je Knjaževac danas.

-Doživite taj spoj modernog i tradicije koji mi promovišemo pod slioganom „Od male Venecije do krova Srbije". Između zimske i letnje sezone Knjaževac pruža niz dodatnih zanimljivosti kroz manifestacije kao što su „Festival kulture mladih Srbije" jedan od najstarijih na Balkanu, „Zvuci trube sa Timoka" manifestacija koja od prošle godine ima status predtakmičenja za Sabor trubača u Guči, i kao takva šalje svog pobednika na sabor, UTSP brdsko-planinski maraton koji svake godine na Staroj planini okupi po nekoliko stotina takmičara iz petnaestak zemalja regiona i čitavog sveta, ljubitelja prirode i trčanja u prirodi, i niz drugih manifestacija lokalnog karaktera koje upotpunjuju našu turističku ponudu - objasnio je Marković.

Grad Knjaževac, prema rečima Markovića, iako mali, ima dosta toga da ponudi turistima.

-Visoko se kotira na turističkoj mapi, kako Srbije, tako i Evrope, pa zašto ne reći i sveta, jer Knjaževac je „Izuzetna destinacija Evrope”! Pozivamo sve da posete naš lepi i stari grad, kao i da se uvere u sve čari i lepote koje on nudi - objašnjava Marković.

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj