Kia u Ženevi sa električnim novitetima

Kia Motors na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi svojom bogatom ponudom potpuno električnih modela opravdava ulogu jednog od vodećih proizvođača naprednih pogona

    foto: KIA
    Podeli
Svetsku premijeru doživio je Kijin potpuno električni koncept “Imagine by Kia”, a njemu su se na pozornici pridružili potpuno električni e-Soul, koji se u Ženevi prvi put predstavio Evropi. Osim toga Kia je predstavila i unapređenog krosovera Niro u hibridnoj i plug-in hibridnoj varijanti. Svaka Kia, izložena u Ženevi, govori o njenoj obimnoj ponudi naprednih pogona, koja obuhvata blagi hibrid, hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo.

Kia predstavlja novi UVO CONNECT

Kia u Ženevi predstavlja i novu telematsku tehnologiju UVO CONNECT, koja će biti raspoloživa kod e-Soula i unapređenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira. Tehnologiju povezanog vozila će u skoroj budućnosti dobiti i ostala nova vozila Kia. Koncept “Imagine by Kia”, koji se premijerno predstavlja u Ženevi, dizajnirali su u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Ovaj koncept, koji je vizuelno utelovljenje Kijine privrženosti napredovanju ka uzbudljivom svetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno četvorovratno vozilo. Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine, kao i svestranog i prostranog krosovera. Ovaj koncept predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik u budućnosti, s inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije, koju karakterišu kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske crte i učinkovitija aerodinamika.

Kijino evropsko dizajnersko odeljenje obilno koristi arhitektonsku konstrukciju šasije, namenjene električnom motoru, kako bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini i tako kreirala prozračna i prostrana kabina. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsednutost automobilske industrije sve većim zaslonima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 monitor s vrlo velikom rezolucijom. Postavljeni su sinhronizovano na vrhu armaturne ploče i izgledaju uobičajeno i usklađeno. Iako koncept “Imagine by Kia” trenutno još nije namenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente eksterijera i enterijera, koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

E-Soul na evropskoj premijeri

U trećoj generaciji novi Kia e-Soul donosi u razred gradskih krosovera dug domet i nulte emisije, a postaje i prepoznatljiviji, dinamičniji i inovativniji nego ikada dosad. Dok e-Soul nasleđuje ikonični dizajn i razigran karakter svojeg prethodnika, od sada će ga u Evropi pokretati isključivo struja, uz mogućnost odabira kapaciteta baterijskog sklopa. Nova generacija baterija e-Soula nudiće dve mogućnosti kapaciteta (64 kWh ili 39,2 kWh), što je do 30 % učinkovitije od onoga, što trenutno pruža najprodavaniji električni model u Evropi. Tako e-Soul u Evropi više neće nuditi motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Novi e-Soul je svež, razigran i prepoznatljiv, a još ga odlikuju ikonična i kockasta silueta, na novo izvajane linije, oštri detalji i odudarajući svetleći elementi. U kabini je primetan hightech izgled, koji karakterišu kul dizajn i izvanredna praktičnost, akustikom inspirisani oblici i uzorci, kao i novi sistem ambijentalnog osvetljenja, koji se prilagođava intenzivnosti muzike. E-Soul pruža dosta mogućnosti personalizacije boja u unutrašnjosti i širok izbor tehnologija, koje između ostalog uključuju bežično punjenje mobilnih uređaja, grejanje i hlađenje prednjih sedišta, monitor za projiciranje na vetrobranskom staklu i vrhunsko ozvučenje Harman Kardon.

U središtu e-Soulove armaturne ploče je Kijin novi sistem s 10,25-inčnim širokim monitorom TFT LCD, koji donosi telematski sistem UVO CONNECT. Ovaj sistem vlasnicima pruža brojne korisne informacije, kao na primer saobraćaj uživo, vreme i raspoloživa parkirna mesta. Kod e-Soula UVO CONNECT donosi i informacije o punjenju vozila, lokacije punjačkih mesta, raspoloživost punionica i kompatibilnost punjenja.

Do sistema je moguće dostupati i pomoću UVO aplikacije za pametne telefone, koja pruža udaljen dostup do brojnih funkcija vozila. U zavisnosti od raspoloživosti u pojedinim zemljama to između ostalog uključuje mogućnost udaljenog uključivanja klima uređaja, što znači da možemo unapred ugrejati ili ohladiti vozilo pre nego što krenemo na put. Korisnici mogu pomoću udaljenog dostupa takođe zaustaviti ili nastaviti punjenje baterija, što omogućava bolju iskoristivost jeftinije struje noću, ako punimo kod kuće. Prodaja novog e-Soula (samo) u određenim evropskim zemljama počinje krajem prvog kvartala ove godine. Model standardno nudi Kijino obećanje kvaliteta - sedmogodišnu garanciju (do 150.000 pređenih kilometara - prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja pokriva i električni motor i baterije.

Premijeru imao i hibridni Niro

Globalnu premijeru u Ženevi su doživeli i unapređeni hibridni i plug-in hibridni Niro. Kijin najprodavaniji elektrifikovani krosover, koji združuje stil i praktičnost krosovera sa vrlo niskim emisijama hibrida, donosi novu spoljašnjost, kvalitetnijiu unutrašnjost i nove kombinacije boja u kabini. Osim toga hibridni i plug-in hibridni Niro sada su dobili i Kijin novi telematski sistem UVO CONNECT, koji donosi dodatnu funkcionalnost povezivosti.

Od početka prodaje 2016. godine su širom sveta prodali više od 270.000 primeraka Nira, od čega u Evropi više od 100.000. Krosover Niro je bio u 2018. godini Kijin peti najprodavaniji model u Evropi. Prodaja ovog modela je sa 45.255 primeraka dostigla rast od čak 33 posto, od toga su bila 34.642 hibrida i 9.951 priključni hibrid. Gama modela Niro se krajem 2018. godine raširila dolaskom potpuno novog električnog e-Nira, koji sa jednim punjenjem može preći čak 455 kilometara. Prodaja unapređenog Nira u hibridnoj i plug-in hibridnoj varijanti u Evropi kreće u drugom kvartalu ove godine.

Komentari(0)

sortiraj