Kia razvila VEX - robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

Kia je razvila novi robotski prsluk VEX namenjen radnicima u proizvodnji, koji puno sati provode sa rukama iznad glave

    foto: KIA
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
VEX poboljšava fizičku snagu radnika u proizvodnji oponašanjem pokreta ljudskih zglobova čime ljudima omogućava bolju potporu i mobilnost. Prsluk, bez ikakve baterije, kao prvi na svetu koristi policentrične osovine, sa potporom mišićima u više tačaka, sa ciljem smanjenja umora i unapređenja efikasnosti. Namenjen je prvenstveno smanjenju opterećenja vrata i leđa radnika kada mora držati ruke iznad glave.

VEX nosi kao ranac

Sa težinom, koja je od 22 do 42 % manja od konkurentskih proizvoda se VEX nosi kao ranac. Korisnik provuče ruke kroz trake na ramenima prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa. Leđni deo može se prilagoditi u dužinu do 18 centimetara, dok se stepen snage može prilagođavati na čak šest različitih jačina - do 6,6 kgf (kilogram-force, kilogramska sila).

DongJin Hjun

-VEX radnicima pruža veću potporu kod opterećenja, mobilnost i prilagodljivost kod rada iznad glave - rekao je DongJin Hjun, vođa robotike u grupaciji, inače 5. najvećoj automobilskoj grupaciji na svetu. - Radnici će itekako ceniti lagodno nošenje VEX-a i rad sa njim. Razvijeni VEX je namenjen radnicima u proizvodnji, čiji rad se pre svega obavlja iznad glave, na primer tokom rada na donjem delu vozila, kod nameštanja kočionih i izduvnih cevi. Razvoj robotskog pomoćnika VEX je rezultat 10-mesečnog pilot programa u dve američke fabrike grupacije. Test je bio vrlo uspešan, jer je radnicima olakšao rad i povećao produktivnost zbog čega su obe fabrike uključile sistem VEX u svojim proizvodnim pogonima. Grupacija trenutno postepeno uvodi VEX u fabrikama širom sveta i očekuje komercijalnu upotrebu u drugim granama industrije do kraja ove godine.


Komercijalna upotreba robotskog pomagala

Grupacija Hyundai-Kia je, kao deo svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo CEX (Chairless EXoskeleton), koje rasterećuje kolena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju. Sa težinom od samo 1,6 kilograma je CEX vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kilograma.

Robotski pomoćnik CEX se sa prilagođavanjem traka u predelu pojasa, bedara i kolena jednostavno namešta i prilagođava dimenzijama i težini korisnika. Na raspolaganju su tri nivoa podešavanja (85/70/55 stepeni). Smanjenjem opterećavanja leđa i mišića donjih udova za 40% CEX smanjuje se umor i poboljšava efikasnost. Razvojem robotskih pomagala VEX i CEX grupacija pokazuje odlučnu predanost zdravlju i dobrom raspoloženju radnika u proizvodnji i upotrebi napredne robotike.

Grupacija takođe namerava predstaviti različite robotske tehnologije, na primer hotelskog robotskog pomoćnika, prodajno-servisnog pomoćnika, punioca električnih vozila i ostala rešenja sa područja ličnih robotskih pomoćnika koji se tiču mobilnosti.

Budućnost nosive robotike

Po podacima međunarodnog udruženja robotike (International Federation of Robotics) grana nosive robotike beleži rast od 14 posto, koji se sve više povećava. Godine 2021. će širom sveta biti prodato oko 630.000 komercijalnih robota, sa najvećom potražnjom u automobilskoj industriji. U 2017. godini je u automobilskoj delatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, što je predstavljalo 33% svih komercijalnih robota. U izveštaju istraživačke grupe BIS Research je najavljeno da će globalno tržište robotskih nosivih uređaja godišnje rasti za čak 47,4%. Kia, koja je vrlo rano prepoznala trend na globalnom tržištu, razvijanjem takve tehnologije aktivno ulaže i jača svoju prisutnost na području robotske industrije.

Komentari(0)

sortiraj