Kia punom parom u budućnost

Kia Motors na upravo otvorenom sajmu zabavne elektronike CES 2018 u Las Vegasu predstavila je svoju viziju mobilnosti, kao i koncept Niro EV

    foto: KIA
    Podeli
  • KIA KONCEPT
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
U okviru svoje vizije „Bezgranično za sve” Kia donosi budućnost u kojoj su mogućnosti mobilnosti i prevoza bezgranične. Kako bi široj javnosti raširila horizonte, Kia takođe predstavlja nekoliko novih tehnologija, koje su deo njene nove strategije „ACE”, s kojom će automobile učiniti još više autonomne (A), povezane (C kao Connected) i više ekološke i električne (E). Kia će u godinama koje dolaze i dalje širiti svoju ponudu ekološki prihvatljivijih vozila i do 2025. godine namerava da lansira čak 16 električnih vozila. Već 2020. godine kupcima će ponuditi vozilo koje će pokretati struja i gorive ćelije (FCEV).

Koncept Niro EV

Kia, u okviru svoje strategije, na ovogodišnjem sajmu predstavlja koncept Niro EV. Radi se o konceptu električnog vozila, koji kombinuje dizajn modernog kompaktnog sportskog terenca s vrlo učinkovitim, naprednim električnim pogonom i tako predstavlja sledeći korak na Kijinom dugogodišnjem električnom putovanju.

Koncept Niro EV, koji je nastao u Kijinom dizajnerskom studiju u Južnoj Koreji, u potpunosti je električni kompaktni SUV. Njegova aerodinamična karoserija mu omogućava da vazduh s lakoćom struji oko i ispod vozila. Tradicionalnu masku, koja nije više potrebna za hlađenje motora, zamenio je gladak interaktivni ekran, koji se na prednjem delu vizuelno odlično slaže s vrlo tankim svetlosnim telima. Na boku je vidljivo da je koncept našao inspiraciju u postojećem hibridnom Niru, sa siluetom modernih kompaktnih krosovera, podignutom karoserijom i širokim C stubom. Zadnji kraj koncepta ima zbog boljeg odvoda vazduha čiste i oštre ivice.

S tihim delovanjem elektro motora i očekivanjima da će se takvo vozilo većinom voziti po gradskim i prigradskim putevima, Niro EV donosi nove tehnologije koje poboljšavaju bezbednost pešaka. Novi aktivni sistem za upozoravanje pešaka APWS je kombinacija prednjih kamera, tehnologije za prepoznavanje predmeta i prednjih zvučnika. Ako sistem prepozna pešaka ili biciklistu, koji prolazi ispred vozila, zvučnici tu osobu upozoravaju na vozilo.

APWS je usklađen s novim interaktivnim svetlosnim sistemom, koji korisnicima i pešacima pruža visokointuitivnu komunikaciju s vozilom. Minimalistički uređena kabina, u kojoj je pregršt digitalnih ekrana, omogućava veću interakciju korisnika s novim tehnologijama i pomagalima. Armaturna ploča zbog svoje širine i vodoravnih, glatkih površina kod vozača i saputnika stvara prijatan ambijent i osećaj bezbednog utočišta. S mekanim nijansama srebrne, sive i bronzane boje donosi osećaj mira i topline u kabini.

Domet 383 kilometara

Koncept Niro EV pokreće električni motor sledeće generacije, koji donosi nove tehnologije, a namenjen je Kijinim budućim električnim vozilima. Energiju pruža vrlo učinkovita litijumpolimerska baterija snage 64 kWh, koja deluje pomoću snažnog elektromotora snage 150 kilovata. Niro EV će imati domet od 383 kilometara uz nulte emisije izduvnih gasova.

- Bezgranično za sve je Kijina vizija budućnosti, gde će svako moći da uživa u beskonačnim mogućnostima, koje donosi mobilnost u budućnosti. To je Kijin manifest pružanja masovne mobilnosti u skoroj budućnosti. U današnje vreme korisnici su ograničeni razmišljanjem da je automobil „tek vozilo”, ali Kia se obavezuje da će nuditi kompleksnija rešenja mobilnosti. „Bezgranično za sve” predstavlja budućnost u kojoj je vozilo puno više od zbira delova - rekao je Woong-chul Yang, potpredsednik i vođa Kijinog centra za istraživanja i razvoj.

Kijina strategija „ACE” temelji se na tri ključna elementa, koji predstavljaju njihovu viziju prevoza putnika u budućnosti, i to:

Autonomno - Kia u 2021. godini kreće s prodajom tehnologije autonomne vožnje 4. stepena, koja će biti raspoloživa u „pametnim gradovima”

Povezano - 2025. godine Kia će imati tehnologije povezivosti u svim automobilskim razredima, a do 2030. godine žele da ih ugrađuju u sve svoje modele

Eko/Električno - Kia će do 2025. godine nuditi 16 novih modela s naprednim pogonima - različita hibridna, plug-in hibridna i električna vozila, a već u 2020. godine potpuno novo električno vozilo s gorivim ćelijama (FCEV).

Pored tih tehnologija Kia će razotkriti svoje planove u vezi s uslugama deljenja vozila (carsharing) WiBLE, koja od prošle godine deluje u Južnoj Koreji, a u ovoj godini se očekuje globalno širenje, počevši s Evropom. Na ovogodišnjem CES-u Kia predstavlja nekoliko interaktivnih rešenja, koja kombinuju postojeće i dolazeće tehnologije. Izložba najavljuje u kom pravcu će Kijina autonomna vozila u budućnosti unaprediti povezivost.

Kijin izložbeni prostor najavljuje autonomnu vožnju u budućnosti. Posetioci mogu da pomoću simulatora virtuelne stvarnosti (VR) interaktivno isprobaju Kijine tehnologije autonomne vožnje, koje su još u fazi razvoja, dok istovremeno mogu isprobati i komunikacioni sistem V2X (vehicle-to-everything), koji pokazuje kako bi se vozila mogla povezivati s drugim vozilima, infrastrukturom, pešacima, uređajima i punionicima u urbanim sredinama.

Južnokorejski proizvođač automobila namerava od 2019. godine da stavi na drum brojnu testnu flotu autonomnih vozila, koja bi trebala utabati put njihovj masovnoj proizvodnji.

- Kijini povezani automobili biće bezgranični i povezani, i pružaće novi tip mobilnosti. Virtuelna stvarnost, samovozeća vozila i povezanost između vozila nekada su se smatrali tehnologijama daleke budućnosti. Pošto sve brže postaju realnost Kia istražuje kako te nove tehnologije učiniti korisnim za stranke. Našu strategiju i viziju mobilnosti budućnosti predstavljamo na različitim interaktivnim ekranima da ih naše stranke mogu upoznati - rekao je potpredsednik Yang.

Komentari(0)

sortiraj