Kia i SK Innovation zajedno će razvijati bolji ekosistem baterija

Kompanija Kia Motors sa kompanijom SK Innovation dogovorila saradnju pri razvoju održivog ekosistema za baterije električnih vozila

    foto: KIA
    Podeli
Partneri su predstavili plan saradnje na različitim poslovnim područjima koja se odnose na industriju baterija EV, uključujući i načine prodaje, servisiranje, ponovnu upotrebu i preradu baterija.

Stabilan dobavljački lanac

Saradnja proizlazi iz obostrane potrebe za kreiranjem lanca vrednosti baterije i jačanjem ekološke prihvatljivosti poslovnih operacija koje pokrivaju celi životni ciklus baterija za električna vozila. Za razliku od postojećih saradnji među ponuđačima mobilnosti i proizvođačima baterija, koji su fokusirani na isporuku baterija, saradnja dve sestre Hyundai-Kia i kompanije SK želi dostići ciklus upotrebe baterije za koji se koristi izraz Baterija kao usluga (BaaS - Battery as a Service), a koji uključuje zakup usluge. Tako bi se proširila saradnja između pružaoca rešenja mobilnosti i ponuđača baterija.

Partneri nameravaju ojačati stabilnost dobavljačkog lanca baterija i napraviti celi ciklus resursa od prerade do proizvodnje, smanjiti emisije ugljenika, optimizirati dizajn baterije i EV-ova i ponovnu upotrebu baterija i kreirati sinergije. Na početku saradnje partneri su fokusirani na početni postupak sakupljanja i proveravanja baterijskog sklopa Kijinog električnog modela Niro EV. Učesnici projekta trenutno traže rešenja koja mogu maksimalno povećati vrednost i ekološku prihvatljivost EV baterija. Ta rešenja uključuju ponovnu upotrebu baterija, koje nisu više upotrebljive u vozilima, za različite svrhe kao što su sistemi skladištenja energije (ESS - Energy Storage Systems), kao i recikliranje baterija, koje izdvaja vredne metale kao što su litijum, nikl i kobalt.

Jačanje konkurentnosti

Ove inovacije će po predviđanjima povećati vrednost i konkurentnost industrije recikliranja baterija koja će biti stub nove ere električnih vozila. Pored toga će Kia i SK Innovation udružiti svoju poslovnu infrastrukturu i proširiti mogućnosti svojih različitih delatnosti kako bi osnažili konkurentnost na području ponude baterija i ubrzali rast sa tim povezanih sektora.

Youngčo Či

-Kijina saradnja sa SK Innovation, dobavljačem baterija prvog ranga za našu električnu globalnu modularnu platformu (E-GMP), koja će biti predstavljena 2021. godine, označava kritičan prvi korak u maksimizovanju sinergija među pružaocima usluga mobilnosti i proizvođačima baterija - rekao je Youngčo Či, predsednik i vođa inovacija u HMG. - Očekujemo da će ta saradnja igrati vrlo pozitivnu ulogu u jačanju naše konkurentnosti na području mobilnosti i u obogaćivanju ekološki prihvatljivijih električnih vozila.

Dongseob Ji

-Saradnja grupacije Hyundai-Kia, koja je među najbrže rastućim na području električnih vozila na globalnom tržištu, i SK Innovation, koja ima napredne tehnologije na području razvoja i recikliranja baterija, izuzetno je važna, jer smo udružili snage u saradnji na području celog ciklusa EV-ova - rekao je Dongseob Ji, predsednik baterijskog odeljenja u SK Innovation. - Kompanije će stvoriti besprekoran sistem koji će istraživati nove poslovne mogućnosti u celom lancu vrednosti baterija.

Kia će i dalje širiti saradnju sa globalnim igračima sa područja baterija kako bi otkrili nove poslovne mogućnosti i unapredili tehnologiju. Pored saradnje sa SK Innovation Kia saradnjom sa globalnim igračima, specijalistima za ponovnu upotrebu baterija, kao što su npr. Korea Hydro & Nuclear Power Co., Wartsila, OCI i Hanwha Solutions želi osigurati i otvoriti nova tržišta. Grupacija HMG pomoću saradnje sa SK Innovation Co. namerava detaljno da ojača svoju tehnološku konkurentnost sa tehnologijom i infrastrukturom kao i raširiti svoja područja poslovanja.

Komentari(0)

sortiraj