Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila

Do 2020. godine kompanije će sarađivati u razvoju prototipova električnih vozila visokih performansi i vozila na gorive ćelije

    foto: KIA
    Podeli
Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti“ (eng. Clean Mobility).

Kia sa 16, Hyundai sa 64 miliona evra investicije

Grupa će u projekat investirati ukupno 80 miliona evra - Hyundai Motor Company od toga 64, a Kia Motors Corporation 16 miliona evra. Kompanije će usko sarađivati u razvoju prototipova električnih verzija konceptnog sportskog vozila „N“ i vozila visokih performansi koje će imati pogon na gorive ćelije (FCEV).

Đi-Sun Čung

-Rimac je inovativna kompanija sa izuzetnim sposobnostima razvijanja električnih vozila visokih perfomansi - rekao je Đi-Sun Čung, izvršni potpredsednik HMG-a. - Njegovi start-up koreni i bogato iskustvo u saradnji sa automobilskim proizvođačima u kombinaciji sa tehnološkom raznovrsnošću znače da je Rimac idealan partner za nas. Radujemo se saradnji sa Rimcem na našem putu do „čiste mobilnosti.

Mate Rimac

-Vrlo smo impresionirani brzim i odlučnim inicijativama Hyundai-Kia grupe. Verujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrednost za našu kompaniju i njene kupce. Rimac je još uvek mlada i relativno mala, ali brzorastuća kompanija. U HMG-u vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će nas ta saradnja učvrstiti na prvom mestu među dobavljačima električnih komponenti u automobilskoj industriji - rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili.

Rimac, koji trenutno ima 500 zaposlenih, nastao je 2009. godine u Hrvatskoj kao garažni projekat Mate Rimca sa vizijom stvaranja sportskih vozila 21. veka. Od tada je brzo prerastao u tehnološku kompaniju sa ekspertizom u rasponu od visokoefikasnih električnih pogona do različitih upravljačkih tehnologija i baterijskih sistema.

Grupa HMG ovim će partnerstvom dodatno ojačati svoje postojeće istraživačko-razvojne sposobnosti kako bi provela plan elektrifikacije koji uključuje dolazak 44 novih modela do 2025. godine koji će biti ekološki prihvatljiviji.

Tomas Šemera

-Želimo izraditi vozila visokih performansi koja nisu samo brza i snažna, nego i zadovoljavaju najveća očekivanja naših kupaca o vozilima iz snova - rekao je Tomas Šemera, izvršni potpredsednik i vođa odeljenja za proizvode. - Naš je cilj učiniti električna vozila popularnijima i stvoriti društvenu vrednost kroz vodeću tehnologiju i inovacije na području performansi.

Komentari(0)

sortiraj