Kako i od koga naplatiti štetu - Šta kada drvo padne na automobile

Kako i pre nekoliko nedelja kada je pao sneg, tako i danas građani iz svih delova Beograda i dalje prijavljuju da im je drveće palo na automobile i nanelo štetu

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Čak 800 takvih prijava je bilo za nešto manje od 24 časa pre nekoliko nedelja posle prvih ozbiljnih snežnih padavina. “Tradicija” je nastavljena! Kako se u takvim situacijama naplaćuje šteta?

-Ako je u pitanju neki manji pad grane koju mogu da pomere, nije nikakav problem da sami uklone. Jedino što je potrebno da pre nego što izvrše to uklanjanje fotografišu automobil na koji je palo stablo i tu fotografiju pošalju na mejl adresu info@zelenilo.rs" - rekal je Mirjana Obućinski iz JKP "Zelenilo Beograd".

Ukloniće polomljena stable iz "Zelenila" svuda, pa čak i na privatnoj parceli, ali će štetu platiti samo ako je nastala na javnoj ili površini koju održavaju. To su drvoredi, parkovi, dečja igrališta, međublokovski prostor. Dovoljno je da napravite fotografiju ili to isto učini njihova ekipa.

-U zavisnosti od lokacije, u našoj radnoj jedinici će se popuniti taj zahtev za nadoknadu štete koji se zatim prosleđuje našoj Komisiji za štetu, ona to obrađuje, popunjava dokumentaciju, to ide osiguravajućoj kući i nadoknada je u apsolutnom iznosu u vrlo kratkom vremenskom periodu, dani su u pitanju - kaže Obućinska.

Najbolje je prihvatiti poravnanje, tačnije procenu štetu komisije preduzeća, koja se po pravilu poklapa sa sudskom, ako nezadovoljni pokrenete spor. Kada je parcela privatna, mnogo je teže. Morate prvo u Katastru pronaći vlasnika, a moguće je i da je prostor dvorišta izdat nekom u zakup, pa je pitanje ko zaista snosi štetu. Najbolje je da vam je automobil kasko osiguran, ali je pitanje da li od ovakvog rizika svi osiguravaju starija vozila. Svakako, napravite fotografiju i tražite uviđaj policije. I "Zelenilo" se neće pozivati na vanrednu vremensku situaciju kako bi izbeglo naknadu.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj