​Kafa kroz istoriju

Teško je odrediti tačno vreme otkrića izuzetne biljke kafe

    foto: EmitPhoto
    Podeli

Za kafu se može reći da je univerzalni napitak i najpopularniji stimulans na svetu koji se može naći na bilo kojoj tački zemljine kugle. Ono oko čega se brojni istoričari slažu jeste "mesto rođenja kafe" - oblast Kafa u Etiopiji po kojoj je ova biljka i dobila ime.

Afrički domoroci kafu su u početku koristili kao hranu. Mleli su je i mešali sa vodom i začinima, pa čak i životinjskom mašću praveći kuglice koje su koristili pre bitaka kako bi im dale snagu. Etiopljani su od kafe pravili vino, stavljajući osušena zrna kafe da fermentiraju u vodi. Stotinama godina Etiopija je bila jedino mesto koje je znalo za blagodeti crnog napitka.

Tek u XV veku Arapi su uvideli šta propuštaju i počeli su da gaje ovu biljku. Istorijski podaci govore da je kafa prvi put počela da se gaji i koristiti kao topli napitak na Arapskom poluostrvu, a narednih nekoliko vekova Jemen je bio glavni svetski snabdevač kafe. Zahtevi za kafom na Bliskom Istoku bili su veoma veliki, a način eksportovanja kafe iz luke Moka u Jemenu za trgovinu sa Aleksandrijom i Istanbulom bio je dobro čuvana tajna. Naime, uvidevši da se radi o napitku izuzetnih osobina Arapi su dugo čuvali tajnu zabranivši izvoz ove čudesne biljke. Ni jedan rasad drveta kafe nije smeo da napusti zemlju.

U Evropu je kafa stigla ilegalnim "kanalima", preko Venecije gde su arapski trgovci trgovali parfemima, čajevima, tkaninama i bojama u zamenu za začine. Ovo piće je postalo popularno kada su ulični prodavci limunade počeli da ga prodaju na svojim tezgama. Mnogi evropski trgovci su stekli naviku pijenja kafe tokom putovanjia, pa su nosili ovaj napitak sa sobom i pripremali ga na brodovima. Sve do kraja XVII veka kafa koja se pila po Evropi poticala je iz Jemena.

Međutim, zahvaljujući izvanrednim karakteristikama ove biljke, kafa se vrlo brzo proširila po svetu. Od početka XVIII veka plantaže kafe posredstvom Holanđana počinju da niču najpre na Javi, Baliju i Sumatri. Godine 1714. jedno stablo kafe stiglo je u parisku botaničku baštu, odakle će krenuti na Antile i postati rodonačelnik čuvene jamajčanske sorte po imenu "Plava planina". Francuski kapetan Gabrijel de Klije 1723. godine zasadio je kafu na Martiniku odakle se ona širi po celoj Latinskoj Americi. Prva stabla kafe u Brazilu zasađena su 1727. godine u oblasti Para. Kafa se dobro primila na brazilsko tle, a kada je sredinom XIX veka veoma retka biljna bolest napala plantaže kafe u Severoistočoj Americi, Brazil je izbio na prvo mesto kao najpoznatiji svetski proizvodač kafe.

Tu titulu je zadržao do danas, a sedam lationoameričkih država daje oko 85 odsto svetske proizvodnje kafe, a samo Brazil proizvodi trećinu svetske kafe. U ogromnoj svetskoj industriji koja se bavi proizvodnjom kafe zaposleno je oko 20 miliona ljudi, a kafa je, posle nafte, postala drugi najvažniji artikal u svetskoj trgovini.

Pripremio

Dragan Stanimirović

Komentari(1)

sortiraj
Skorpija 08:32 | 29.05.2017
Ja sam za caj :)
1 0 odgovori