Jeep Avenger prisutan na Beogradskom sajmu

Na Međunarodnom sajmu automobila u Beogradu, brend Jeep predstavio je svoje prvo potpuno električno vozilo - Jeep Avenger

    foto: Stellantis
    Podeli
Ovaj model je predvodnik globalne strategije elektrifikacije brenda koji je nedavno otkrio sledeću fazu svoje ofanzive potpuno električnih proizvoda kako bi postao globalni lider na polju terenaca sa nultim emisijama. Jeep Avenger otkriven je tokom predstavljanja strateškog plana kompanije Stellantis „Dare Forward 2030“ i debitovao je na Sajmu automobila u Parizu.

Dizajniran i napravljen u Evropi, Jeep Avenger razvijen je za potrebe evropskih potrošača. Reč je o automobilu iz klase malih kompaktnih terenskih vozila (B SUV) koji po svojim dimenzijama potpuno odgovara potrebama evropskih kupaca. Sa samo četiri metara dužine, pozicionira se u brzorastućem B-segmentu terenaca, drugom najvećem segmentu u Evropi. Dimenzije Jeep Avengera su - dužina 408,4, visina 177,6, a međuosovinsko rastojanje je 256,2 centimetara.

Enterijer modela Jeep Avenger je veoma moderan i kao kod svakog Jeep modela funkcionalnost se stavlja na prvo mesto. Pruža moderan i tehnološki napredan enterijer, sa dosta prostora za putnike i stvari. Izvandredan rezultat je postignut optimizacijom svih prostora i pravljenjem funkcionalnih skladišnih odeljaka. Sa 34l kabinskog prostora za sitnice i 380l (355l BEV) prtljažnog prostora, ovaj mali kompaktni SUV potpuno zadovoljava potrebe svojih korisnika.

Funkcionalnost modela ogleda se i u 10.25” ekranu multimedije i 10.25” klasteru koji vozaču daju potpuni pregled svih komandi tokom vožnje kao i potpuni uvid u sve mogućnosti koje vozilo pruža. Pogoni ga motor od 115kw (154hp). Poseduje bateriju od 54kwh i električni pogon obezbeđuje 400 km dometa. Brzim punjačem od 100kw za tri minuta baterija se napuni dovoljno za 30 km dometa, prosečnu dnevnu razdaljinu koja se pređe u gradskoj vožnji. Od 0% do 80% baterija se puni za 34 minuta.

Sa 20 centimetara klirensa, napadnim uglom od 20° i izlaznim uglom od 32° ovaj model zadržava i terenske karakteristike po kojima je Jeep brend prepoznatljiv sirom sveta. Prored toga, Jeep Avenger poseduje i Selec Terrain opciju sa 6 modela vožnje (Normal, Eko, Sport, Snow, Sand i Mud) kao i Hill descent control (kontrola vožnje nizbrdo) koja je prvi put primenjena na vozilima sa prednjom vučom. Novi Jeep Avenger odneo je ubedljivu pobedu i proglašen je za evropski automobil godine 2023 (European Car of the Year 2023), po izboru COTY žirija, nezavisnog žirija od 57 stručnjaka iz 22 države.

Nosilac je prestižne nagrade koju dodeljuje WWCOTY žiri u kategoriji porodični SUV. Nagrade za svetski automobil godine po izboru žena (Women’s World car of the year awards) dodeljuje stručni žiri novinarki iz sveta automobilizma koga danas čini 65 novinarki iz 47 zemalja sveta. U Srbiji novi, električni Jeep Avenger je dostupan već od 37.500 evra, a cena izloženog modela u najvišem nivou opreme sa sajamskim popustom iznosi 42.500 evra. Navedene cene su bez subvencija od 5.000 evra koje su namenjene za potpuno električna vozila kao što je Jeep Avenger.

Komentari(0)

sortiraj