Spomenik Pobednik možete videti izbliza u četvrtak

Kao deo procesa radova na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobednik na Beogradskoj tvrđavi, u četvrtak je predviđeno spuštanje bronzane figure

    foto: Beogradska tvrđava
    Podeli


Posle spuštanja planirano je odnošenje spomenika u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju. Građani će imati priliku da čitav događaj prate putem prenosa uživo na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Svi zainteresovani posetioci će od 13 do 15 časova imati mogućnost da na Carigradskom drumu (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice) pogledaju izbliza Pobednika.

Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce 10. oktobra od ponoći do 13 časova. Spomenik Pobednik podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Takođe, Spomenik Pobednik nalazi se u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava, koja uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Povodom rekonstrukcije i restauracije Spomenika pobedniku na Beogradskoj tvrđavi, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je za javnost otvoren twitter nalog @pobednikSK. Kako se navodi, radovi su izazvali su veliku pažnju javnosti, a najznačajniji korak u ovoj fazi radova, predstavlja spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije, i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na popravku.
Zainteresovani će na pomenutom twitter nalogu biti u prilici da prate izveštaje o planiranim i izvedenim radovima

-Po demontaži i postavljanju skulpture na odgovarajuće vozilo, zainteresovani sugrađani će na Carigradskom drumu imati prilike da se „oči u oči“ upoznaju sa „pobednikom”. Da izbliza vide njegova oštećenja, i što je, svakako izvanredan istorijski događaj, kao i sama restauracija nakon više od devet decenija - ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Komentari(0)

sortiraj