Jača od vremena

Dovoljno je reći Mercedes G-Klasa! Vrhunski model, među luksuznim terenskim vozilima

    foto: Mercedes-Benz
    Podeli


Nije samo serija putničkog automobila sa najdužim rokom proizvodnje u istoriji Mercedes-Benza, već i predak svih terenskih automobila koji nose tri zvezdice - zbog toga svi modeli terenskih vozila Mercedesa imaju veliko G u svom nazivu.

Ono što je započelo 1972. godine ugovorom o saradnji između tadašnjih kompanija Daimler-Benz AG i Steyr-Daimler-Puch u austrijskom gradu Gracu, danas je priča začinjena superlativima i značajnim postignućima.

Već prvi razvojni koncept bio je drugačiji. Tim je osmislio vozilo koje je zadivilo mnoge sposobnostima van puta, a istovremeno, bilo je privlačno kupcima kao potpuno funkcionalno i bezbedno vozilo pogodno za rekreaciju. Pogon na četiri točka i stopostotne blokade diferencijala kao i robusni rešetkasti okvir deo su G-Klase još od tada.

U vreme predstavljanja na tržištu, u proleće 1979. godine, moglo je da se bira između četiri varijante motora koje su imale opseg od 72 KS do 156 KS. Kupci su imali opciju kabrioleta sa kratkim međuosovinskim rastojanjem ili karavan sa kratkim ili dugim međuosovinskim rastojanjem.

Godine 1989., vozila modela serije 463 obeležila su početak evolutivnog proces terenskih vozila koji se nije odnosio samo na praćenje tehničkog razvoja. Bila je to evolucija koja je donela i sigurno povećanje broja ljubitelja kao i isticanje njenog karaktera ekskluzivnog vozila za svaku priliku. Od 1993. godine, postala je vozilo sa zvaničnim nazivom G-klasa.

Ovi modeli korišćeni su za papamobil poznati su širom sveta. Terensko vozilo Mercedes-Benz 230 G ofarban u sedefastu boju sa specijalnom providnom karoserijom pratilo je Papu Jovana Pavla II na brojnim putovanjima od 1980. godine.

Izlaskom na tržište veoma posebnog modela koji je usavršio Mercedes-AMG sa G 55 AMG Kompresorom obeležena je 25-godišnjica G-klase. Njegovih osam cilindara (476 KS, 700 Nm obrtnog momenta) dalo je robusnom terenskom vozilu jedinstven nivo performansi i pokazalo ogroman potencijal G-klase.

G 500 4x4, iz 2015. godine, dodao je ne samo luksuzni enterijer, nego i rastojanje od tla od 45 centimetara i impresivne performanse na putu. Od 2015. godine, dizajnerski opseg daje kupcima mogućnost da G-klasu naprave svojom ličnom G - sa raznim varijantama ekskluzivne opreme savršeno usklađene sa dizajnom.

Zahvaljujući Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, Mercedesova ikona - G-Klasa obnovljena je još jednom 2017. godine. Sa svojim nenadmašnim motorom V8, portalnim osovinama, platnenim krovom sa elektronskim upravljanjem, posebnim mestima u zadnjem delu vozila, ovo veoma posebno vozilo za sve terene, limitirano na 99 delova, zadovoljava očekivanja kupaca koji traže najviše standarde od svojih vozila. Verovatno, najekskluzivniji oblik zadovoljstva vožnje na otvorenom.

U leto 2017. godine, sa proizvodne trake sišlo je 300.000-to vozilo G-klase u Gracu - Mercedes-Benz G 500 Mauritius metalik plave boje sa sedištima od crne kože i belim šavovima kao kontrast. Opremljeno mnogim karakteristikama terenskog vozila uključujući i gume za sve terene stavljene na crni okvir od 40,64 centimetara i čvrst krovni nosač, jubilarno vozilo je krenulo u nove avanture.

Komentari(0)

sortiraj