Ivana Tasić - Beduinsko selo sa svojim tradicionalnim običajima

Ivana Tasić, urednica sajta www.otvoriocicitaj.4sebooks.com, boravila je u beduinskom selu nedaleko od Hurgade. Svoje impresije prenosi na makina.rs

    foto: Ivana Tasić
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Budite spremni na to da vas niko od prodavaca ovog izleta neće u potpunosti pripremiti za sve šta vas tamo očekuje. Jako je bitno da ukoliko uplatite celodnevni izlet budete spremni na ogromnu razliku u temperaturi između dana i večeri u pustinji. Koliko god da vam je vruće, nemojte kretati bosih nogu, u papučama ili japankama, pogotovu ako nameravate da isprobate vožnju kvadom. Pesak je jako vruć i ukoliko imate osetljiviju kožu možete zadobiti opekotine slabijeg stepena. Takođe, pripremite duge pantalone i jaknu, jer kako sunce krene da zalazi, temperatura kreće naglo da opada i postaje neizdrživo hladno.

Poziv u pleme kome pripadate

Izlet se sastoji od dolaska nekoliko kilometara od beduinskog sela gde vas očekuje vodič. On će vam objasniti šta vas očekuje u toku dana i pozvati vas u svoje pleme. Vodiči svoje grupe razvrstavaju po imenima plemena, tako da očekujte da će vas ubuduće dozivati tako što će viknuti gospođice ili gospodine uz naziv plemena kome ste pripali. Na samom ulazu morate kupiti zaštitne naočare i marame, jer kvadovi mogu da razviju veliku brzinu i obavezno je dobro se zaštititi, kako vam pesak ne bi upao u usta ili oči. Vaš vodič će vam ponuditi da uđete u malu, neuglednu prostoriju, u kojoj možete videti preparirane životinje, ali i žive zmije, koje ukoliko želite mogu izvaditi iz terarijuma kako bi ostvarili kontakt sa njima. U blizini se slobodno kreću velike kornjače.

Vožnja kvadom

Uskoro vas pozivaju da se premestite na drugi deo, gde vas čekaju instruktori koji će vas vodti kroz vašu vožnju kvadom. Postoje tri grupe, za najbolje vozače, gde pri vožnji možete razviti brzinu i do 60 kilometara na čas. Postoji i srednja grupa, kao i grupa za početnike, koja nije za iskusne vozače i koja služi više za panoramsko razgledanje pustinje. Kada vožnja krene, u koju god grupu da upadnete, poželjno je da obučete jaknu, kako vas ne bi udarilo kamenje i leteo pesak po vama. Zaštitne naočare i marame koje ste na ulazu kupili su obavezni. Instruktori će vas zaustavljati na sredini pustinje gde možete da osetite svu čar nepregledne praznine svakim krajičkom oka.

Džipom do beduinskog sela

Zatim se vraćate na polaznu tačku i preuzima vas vodič vašeg plemena. Džipovima se ide do bedunskog sela gde vam meštani nude jahanje kamile, jednogrbe ili dvogrbe, po vašem izboru, tako da, ukoliko imate i najmanji strah, izaberite dvogrbu i uživajte u paru. Ponudiće vam i jahanje konja, malo većih od onih koje imete priliku da vidite širom Srbije po parkovima gde deca rado pristaju na ovu vrstu iskustva.

Život u beduinskom selu

Ono šta je na ovom izletu od neprocenjive lepote, jeste da možete osetiti život beduinskog plemena. Deca će vas začuđeno posmatrati. Jedine igračke su im stare, zarđale konzerve od tune u kojima devojčice prave supu, ubacujući u malo vode trunje i sitne delove trske. Dečaci se međusobno zadirkuju, jure jedan drugog po pesku grohotom se smejući. Ukoliko im priđete bliže, prestaju, stidljivo da vas posmatraju svojim, krupnim i tamnim očima. Poprilično su zapušteni.

Doza straha kod dece od nepoznatog

Kada sam pokušala da obrišem nos jednoj od devojčica, njena reakcija je bila zapanjujuća za mene, tada neiskusnu. Ona je u maramicu gledala začuđeno, a trenutak kada sam je približila njenom nosiću će mi ostati urezan za ceo život. Po svemu sudeći, nikada joj niko nije obrisao nos. Nije razumela šta želim da uradim. Čak me je i sa pomešanom dozom straha i upozorenja pogledala. Pomilovala sam je po marami koja joj je, kao i svakoj drugoj devojčici, već vezana oko glave.

Naravno, verujem da tu ima i velika vrućina svoj udeo. Ali zastajem u sopstvenoj misli, kada shvatim da dečaci bezbrižno idu gologlavi. Jedna starija devočica, po slobodnoj proceni, desetak godina strosti, već vredno radi sa kamilama. Spušta ih kako bi se turisti popeli na njih i strogo diže, kada vidi da ste se smestili. Jedino šta sa velikom radošću prihvataju, jeste hrana, ako im je ponudite, a da ne govorim o bilo čemu šta nije jestivo.

Gumice za kosu na poklon

Ja sam pri sebi imala velike gumice za kosu raznih boja - plavu, ljubičastu, roze, pink i teget. Dok sam se igrala sa dečacima, vodila sam računa da im dam „muške“ boje. Ali to je samo bila moja evropska glava. Ubrzo sam shvatila da oni ne znaju šta je „podela na plavo i roze“ i dobila široke osmehe kada sam im poklonila gumice, ma koje boje da su one bile.

Svi lekovi na prirodnoj bazi

Zatim će vas vodič povesti u apoteku u kojoj beduini spravljaju razne lekovite preparate na prirdnoj bazi i pokazati vam mini proizvodni pogon. Daće vam malo slobodnog vremena ukoliko želite da se popnete na dine. Morate biti spremni, jer je penjanje do najviše tačke, poprilično zahtevno, možete da se okliznete i maltene jedini način je, ili da se pridržavate za neretke čvrste delove, ili da se hvatate za nekog od prijatelja ukoliko je vešt penjač.

Trbušna plesačica i gutač plamena

Zatim vas vraćaju na polaznu tačku gde je organizovan program sa trbušnom plesačicom i muškarcem koji leži na ekserima, guta vatru, vrti oko glave kružnim plaštom koji spretno obavija oko jednog, zatim drugog ručnog zgloba, naposletku ga spuštajući na kukove napravivši od njega suknju. Ne znam da li želite da budete sreće kao ja, i da baš vas izvede na podijum. Zadatak mi je bio da zavrtim telo tolikom jačinom da plašt može da se zavrti i dostigne što širi prečnik. Reći ću vam samo da sam posle dodeljenog mi zadatka jedva pronašla mesto za kojim sam do pre par minuta sedela, iako je su moji prijatelji zdušno mahali gornjim ekstremitetima.

Skromni švedski sto

Večera je na bazi skromnog švedskog stola, na kojoj, ukoliko niste ljubitelji novih gastronomskih ukusa, nećete imati šta da pojedete osim dve kašike belog pirinča. Za vreme večere noć počinje da se spušta i temperature, za enormno kratko vreme, naglo opadaju. Meštani će zapaliti logorsku vatru, ali samo ukoliko imate sreće moći ćete da priđete dovoljno blizu kako bi se iole ugrejali.

Nakon završetka programa, upućuju vas ka vozačima i džipovima vraćaju na adresu hotela. Videćete, program ovog izleta je toliko gust da, sigurno, par dana nećete moći da sumirate utiske. Ako vam išta znači, ja svoje još uvek nisam, iako je prošlo nekoliko meseci. Ka meni kao da i dalje lete najsitnije čestice peska koje se zaustavljaju na prozoru džipa koji se velikom brzinom udaljava put grada. Iako je noć, stotine varničnih gomila nastavlja da tinja, jer kao i svi drugi narodi muslimanske veroispovesti i egipćani vole da duboku noć osvetle tim mističnim svetlima koja bude neprocenjiv osećaj razotkrivanja skrivenog.

Ivana Tasić - www.otvoriocicitaj.4sebooks.com

Komentari(0)

sortiraj