Hyundai-Kia - Nova platforma E-GMP za električna vozila

Grupacija Hyundai Motor Group je nedavno predstavila novu platformu namenjenu isključivo električnim vozilima, koju zovu električna globalna modularna platforma

    foto: KIA
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Platforma razotkrivena na održanom online događaju E-GMP Digital Discovery služiće kao centralna tehnologija za sledeću generaciju električnih vozila marki Kia, Genesis i Hyundai. Od ove godine će E-GMP biti temelj novih baterijskih električnih vozila (BEV), kada će između ostalog biti predstavljen model Kia CV i još nekoliko drugih modela ovog koncerna. E-GMP, koji je nastao isključivo za baterijska električna vozila nudi različite prednosti u odnosu na postojeće platforme namenjene ugradnji motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Prednosti uključuju poboljšane performanse, bolju voznu dinamiku, duži domet i više prostora za putnike i njihov prtljag.

Fayez Abdul Rahman

-E-GMP je tehnološka prelomnica za buduću eru EV-ova i označava dolazak sledeće generacije električnih modela naše automobilske grupacije. To je vrhunac dugogodišnjih napora na području istraživanja i razvoja koji donosi najnovije tehnologije - rekao je Fayez Abdul Rahman, viši podpredsednik razvoja i vođa centra za razvoj konstrukcije vozila u grupaciji Hyundai-Kia.

E-GMP sa modularizacijom i standardizacijom pojednostavljuje proizvodnju, jer dozvoljava brz i prilagodljiv razvoj modela koji se temelji na konstrukciji primerenoj u većini automobilskih segmenata, kao što su na primer limuzine i sportski terenci različitih dimenzija. Model visokih performansi će ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, dok će njegova maksimalna brzina iznositi čak 260 km/h.

Dizajn optimizuje voznu dinamiku

E-GMP stvoren je da nudi udobnost u vožnji i stabilnost pri visokim brzinama. To pruža zahvaljujući optimalnoj distribuciji mase između prednje i zadnje osovine, kao i zbog novih snažnih elektro motora, zadnjeg oslanjanja sa pet vođica i kao prvi na svetu sa integrisanom pogonskom osovinom (IDA - Integrated Drive Axle). Platforma garantuje bezbednost baterije pomoću zaštitne potporne konstrukcije napravljene od vrlo čvrstog čelika i inovativne konstrukcije koja u slučaju sudara apsorbuje energiju. Jačanjem strukture dela za potporu opterećenja smeštenog ispred armaturne ploče inženjeri su smanjili energiju sudara električnog sistema i baterije. Struktura distribucije opterećenja A stuba sprečava i deformaciju suvozačeve ćelije.

Pored toga E-GMP zbog dugog međuosovinskog rastojanja i kratkog prednjeg i zadnjeg prepusta maksimalno iskorišćava prostor u kabini. Sa baterijskim sklopom smeštenim ispod dna kabine E-GMP omogućava ravno dno kabine. To putnicima nudi više prostora za noge, dok ujedno nudi i različite položaje prednjih i zadnjih sedišta. Sam baterijski sklop postavljen između prednje i zadnje osovine spadaće među energijski najgušće ikada proizvedene za serijski model u grupaciji Hyundai-Kia. Na tome može da se zahvali poboljšanom hlađenju što je rezultat nove odvojene konstrukcije bloka za hlađenje zbog čega je baterijski sklop kompaktniji. Sa energijskom gustoćom poboljšanom za oko 10% u odnosu na postojeću tehnologiju za EV-ove su baterijski sklopovi lakši, a mogu se postaviti niže na karoseriji i omogućavaju više prostora.

Efikasan sistem PE umesto sistema sa ICE-om

E-GMP-ov kompaktan novi sistem PE (Power Electric), koji će zameniti uobičajeni sistem sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE), sastoji se od snažnog elektro motora, EV menjača i invertera. To pruža izuzetne mogućnosti sa povećanjem najveće brzine vozila od 30 do 70 posto u odnosu na postojeće elektro motore. Pored toga standardizovani baterijski modul napravljen je da nudi performanse odgovarajuće za pojedini automobilski segment, sa ciljem dostizanja maksimalno dugog dometa ili za zadovoljavanje potreba kupaca.

Inverterski modul za napajanje, koji koristi silikonske karbidne poluprovodnike (SIC), kontroliše elektro motor. Ovaj elektro motor može poboljšati efikasnost za oko 2-3 posto što znači da vozilo može imati do pet posto duži domet sa istom potrošnjom energije. Kupci će moći da biraju između zadnjeg i 4x4 pogona. Modeli sa 4x4 pogonom imaće i mogućnost dodatnog elektro motora. Sistem 4x4 pogona između ostalog uključuje i sklapanje EV menjača, koji može kotrolisati vezu elektro motora i točkova, ali i preklapa između pogona na dva i četiri točka sa ciljem smanjenja potrošnje energije ili performansi, zavisno od uslova vožnje. Sva vozila s E-GMP platformom koristiće standardizovani tip 1 modula baterije. Ovaj modul je sastavljen od standardnih ćelija u obliku kesica koje se mogu pakovati u različitim količinama u zavisnosti od potreba pojedinog modela vozila.

Integrisani električni sistem

Većina postojećih električnih vozila i većina brzih punionica vozilima sa 400-voltnim sistemom omogućava punjenje sa snagom 50kW~150kW. Razvoj 800-voltne infrastrukture sa punjenjem do 350kW postepeno će omogućavati i još brže punjenje. U skladu sa ovim trendom je grupacija Hyundai-Kia postala strateški partner i suvlasnik vodeće evropske mreže brzih punionica IONITY. Mreža IONITY ima uz evropske auto-puteve 298 snažnih punjačkih stanica (HPC - high-power charging), koje imaju snagu punjenja do 350 kW. Kompanija do 2022. godine namerava da poveća broj HPC punionica na 400, dok su trenutno u izgradnji 53 stanice. Grupacija Hyundai-Kia će kao prva u svetu lansiranjem platforme E-GMP uvesti sistem brzog punjenja sa više snaga napetosti, jer omogućava upotrebu punionica napetosti 800V i 400V bez ikakvih dodatnih komponenti ili adaptera.

Domet od preko 500 kilometara

BEV na E-GMP platformi imaće domet preko 500 kilometara sa jednim punjenjem u WLTP ciklusu. Za 80-postotnu napunjenost baterije biće dovoljno tek 18 minuta, dok će za 100 kilometara dometa trebati samo 5 minuta punjenja. Za razliku od prethodnih električnih vozila koja se mogu puniti samo jednosmerno je E-GMP platforma fleksibilnija. Nova integrisana punjačka upravljačka jedinica (ICCU - Integrated Charging Control Unit) omogućava funkciju vehicle-to-load (V2L), koja može dodatno isprazniti bateriju vozila za potrebe drugog električnog potrošača (110/220V) bilo gde. Sistem čak može da puni drugo električno vozilo. Nova funkcija V2L pruža do 3,5 kW snage i omogućava upotrebu srednje velikog klima uređaja i 55-inčnog televizora do 24 časa.

Do 2025. godine čak 23 električna modela

Platforma E-GMP će Grupaciji pomoći u realizaciji plana da do 2025. godine lansira čak 23 modela BEV, dok će širom sveta godišnje ukupno prodati više od milion BEV-ova. U Kia Motors trenutno teče transformacija u eru elektrifikacije koja se temelji na Planu S - srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji. U septembru prošle godine ovaj najstariji korejski proizvođač automobila najavio je da će do 2025. godine udeo baterijskih električnih vozila kod njih iznositi 20 posto, a do 2027. će predstaviti čak sedam isključivo električnih modela.

Komentari(0)

sortiraj