Homoljske tajne

Zagonetne šume Žagubice, razigrani potoci, smaragdno zeleni izvori, drevni običaji i građevine iz davnina zaštitni su znak ovog dela Srbije, ali i jagnjetina, sir, med, pastrmka...

    foto: Ivan Strahinić
    Podeli
Homoljski kraj je poznat kao velika prirodna oaza. Na samom izvoru reke Mlave, 170 kilometara severoistočno od Beograda, nalazi se mesto Žagubica, turistički centar Homolja. Smeštena je na obroncima planine Beljanice, gde se nalazi i vrelo Mlava. Homolje je oaza nezagađene prirode, očuvanih običaja, izvorne arhitekture i narodne radinosti. Redakcija MAKINA.RS je imala priliku da poseti ovaj kraj i uveri se u sve njegove lepote. Naše putešestvije krenulo je od vrela Mlave, prave turističke atrakcije Homolja, koje leži u jugoistočnom delu Žagubice.

Vrelo Mlave

U vrelu je izmerena najveća dubina izvorišta u Evropi, čak 72 metra. Nalazi se na 314 kilometara nadmorske visine, a voda izvire u ključevima, na stranama i dnu basena. Prema rečima ronilaca, na površini je vidljivost slaba, ali je sve bolja što se bližite dnu, gde se nalaze kanjon i kameni tesnac u kojima su struje izuzetno jake. Nedovoljno izrađene mape čine pećinu i dalje istraživanje opasnim, jer je veoma lako izgubiti se u nekom od sporednih prolaza. Nekoliko pokušaja ronilaca da se istraživanje nastavi u podvodnoj pećini propali su zbog izuzetno jakih struja.

Put nastavljamo terenskim vozilom ka Beljanici. Imali smo tu čast da vozimo „nisan patrol“ starog i neprikosnovenog terenca u verziji 3.0 sa motorom snage od 100 konja. Na neravnom i kamenitom putu dužine čak 26 kilometara, koliko ima od Žagubice do vrha Beljanice, ovaj terenac nam je pružio pravo zadovoljstvo tokom vožnje i pokazao ko je pravi dasa u kamenim predelima.

Na „karavanisanju" prolazimo kroz sela Lisaja, Stara Poljana, Dobre Strane, Vodicu, Buk, Jelje i Busovatu, posle kojih dolazimo na 1.339 metara nadmorske visine i vrh Beljanice, čuvenu „Piramidu“. Ona je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Beljanica je planina bogata vodom, podzemnim i površinskim tokovima. Voda je čista i može se piti sa izvora. Na visinama preko 700 metara postoji veliki broj koliba u kojima žive meštani okolnih sela i prave sir izuzetnog kvaliteta. Pored sira, ovaj kraj je poznat i po homoljskoj jagnjetini, pastrmci i medu.

Vožnju nastavljamo i zaustavljamo se na četrdesetom kilometru neravnog kamenog puta kod prerasta Samar, posebne prirodne retkosti koja može da se vidi malo gde u svetu. Prerasti su prirodni kameni mostovi koji natkriljuju rečne tokove u vidu lučnih svodova. Najčešće su nastali urušavanjem pećinskih tavanica i prave su prirodne retkosti. Na ovom mestu obilazimo i pećinu dugačku 1,2 kilometra. Pećinski izvajani „ručni rad“ svakom njegovom posetiocu predstaviće se u najlepšem svetlu, dok je baterijska lampa jedini pravi prijatelj.

Etno-selo Trška

Posle sat vremena vožnje stižemo i do Trške crkve iz 12. veka, koja je inače najstariji manastir u Braničevskoj eparhiji. Nedaleko od crkve, na obali Mlave, nalazi se i etno-selo Trška, koje je uređeno tako da je u njemu vreme bukvalno stalo u 15. veku. Etno-selo krasi netaknuta priroda koja obiluje retkim ružama vetrova. Krećući se ka jugu dolazimo i do manastira Gornjak koji se nalazi u pećini ispod litice Ježevica i Vukana. Sagrađen je 1378. Godine kao zadužbina kneza Lazara.

Putovanje završavamo na Krupajskom vrelu u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Ovo vrelo daje zvuk čarobne simfonije koju stvara voda u netaknutoj prirodi. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela. Vode vrela ogromnom snagom izbijaju iz velikog pećinskog otvora, a pristižu podzemnim putevima sa planinskih visova.

Još nezagađene vode Homolja danas predstavljaju veoma bogat potencijal i rezervu kvalitetne pitke vode. One su zbog brojnih vrela, izvora, brzaka i velikog ribnog potencijala pogodne za sve oblike rekreativnog turizma. Homolje je prava turistička atrakcija nezagađene prirode i sa velikim razlogom ga treba posetiti. U sebi vešto krije mnoge prirodne tajne, koje niko nikada neće do kraja istražiti. Međutim, oni srećnici koji su ga delom i otkrili nazivaju ga malim rajom na zemlji. Sa sigurnošću tvrdimo da su u pravu.

Turizam u usponu

Žagubica je opština u Braničevskom okrugu sa oko 4.000 stanovnika. Zahvata gornji deo doline Mlave i razdvojena je na dva dela, pobrđe i planinski obod. Turizam je na području Žagubice počeo osetnije da se razvija tek poslednjih desetak godina. Opština je privredno nedovoljno razvijena i kao takva ne raspolaže sredstvima za intenzivniji razvoj turizma. Kako nam je rečeno u Turističkoj organizaciji Žagubice, orijentacija u razvoju turizma u Homolju treba da se zasniva na seoskom turizmu.

Tekst

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj