Grad koji čuva tradiciju

Za Loznicu i njenu okolinu turisti kažu da je posebna! Turizam je jedan od nosilaca razvoja grada, a turističku ponudu čine četiri područja, i to kulturno-istorijsko nasleđe, banje, planine i reke

    foto: Dragan Stanimirović, TOG Loznice
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Nalazi se u zapadnom delu Srbije, u podnožju planine Gučevo, na desnoj obali reke Drine, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Zavičaj velikana

Lozničani su pre svega gostoprimljivi i privrženi svom zavičaju, ponosni na svoju vekovima stvaranu istoriju, koji i danas brinu o očuvanju tradicije i kulture, govore najčistiji srpski književni jezik i pišu strogo ćirilicom. Za ovaj grad i njegovu okolinu možemo reći da je zavičaj velikana, jer su u njemu rođeni reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić (Tršić 1787. godine), utemeljivač srpske geografije Jovan Cvijić, (1865. godine), slikar i likovni kritičar Mića Popović (1923. godine).

Redakcija makina.rs obišla je većinu znamenitosti ovog grada od oko 80.000 stanovnika i uverila se u sve njegove lepote. Od Beograda do Loznice ima 139 kilometara. Čim smo stigli u ovaj grad u Podrinju, kako dolikuje, svratili smo u suvenirnicu i TOG Loznice kako bi nas uputili gde i šta posetiti.

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije grada Loznice, kaže za makina.rs, kada se priča o Loznici kao turističkoj destinaciji nju dele na četiri celine koje su i udarne.

- To su kulturno istorijsko nasleđe, Tršić, Banja Koviljača i naše prirodne lepote reka Drina i planina Gučevo. Banja Koviljača je nosilac turizma u Loznici po broju poseta i broju noćenja. Mi uvek preporučujemo svim turistima duži boravak u Loznici, jer se za jedan vikend ne mogu obići sve lepote našeg grada. Preporučujemo da tokom godine turisti dođu kroz nekoliko vikenda i tako sve obiđu. Loznica je grad velikana i na njih smo ponosni, kao i na današnje Lozničane - rekla je Snežana Perić, koja nas i upućuje gde dalje krenuti.

Put nastavljamo ka Banji Koviljači, Tršiću, planini Gučevo, zatim obali reke Drine, manastiru Tronoša, kao i mnogim Etno domaćinstvima. Krenimo redom!

Banja Koviljača

Banja Koviljača od centra Loznice je udaljena šest kilometara i za nju možemo reći da je jedna od najlepših, najlekovitijih i najmodernijih uređenih banja u Srbiji. Pored odličnih klimatskih uslova, bogata je izvorom termomineralne vode, kao i lekovitog blata. Prvi smeštaj izgrađen je davne 1858. godine. Danas je jedno od najsavrmenijih turističkih mesta sa raznovrsnom i bogatom ponudom hotela, restorana, odmarališta, domaće radinosti… U novijoj ponudi prednjači moderan wellness centar Specijalne bolnice. Ponosi se sa jednim od najuređenijih parkova Srbije, a i šire, koji se nalazi na čak 40 hektara! Sam centar parka čini grandiozna Fontana.

Tršić i Vukov sabor

Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Nalazi se na sedmom kilometru od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost. Kroz njega protiče rečica Žeravija. U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati, kao i Vukovo imanje na kojem se nalazi Vukova spomen kuća.

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na njegov život i delo. Centralni program se tradicionalno održava u septembru mesecu, u nedelju uoči Male Gospojine, u Tršiću.

Planina Gučevo

Gučevo je planina koja pored svog istorijskog značaja, pruža idealne uslove za razvoj sportsko-rekreativnog i izletničkog turizma. Na Crnom vrhu (779 metara) nalazi se spomen kosturnica oko koje je uređen vidikovac sa kojeg se pruža predivan pogled ka Banji Koviljači, Loznici i Drini. Spoj netaknute prirode, guste borove šume, čistog vazduha, uređenih staza i terena kao i ugostiteljskih ponuda čine da ova planina postaje sve atraktivnija za pešake planinare, bicikliste, bajkere, džipove, ekstremne sportove…

Reka Drina

Reka Drina je po mnogo čemu jedinstvena. Smaragdno zelene boje, krivudava, stvara predivne šljunkovite plaže na kojima lokalno stanovništvo i turisti pronalaze osveženje u toku leta. Najpopularnija je Žićina plaža duga nekoliko kilometara, a njeni brzaci su idealno mesto za ribolovce. Na Drini se održava i međunarodna regata „Drina je samo jedna”, i to od Malog Zvornika do Banje Koviljače.

Manastir Tronoša

Manastir Tronoša se nalazi na 17 kilometara od Loznice. Osnivanje manastira vezuje se za 1317. godinu i zadužbina je kralja Dragutina i njegove žene Katarine. Ispred manastira se nalazi kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića koju je narod Podrinja izgradio u čast Jug Bogdana i njegovih sinova koji su po legendi pred odlazak na Kosovski boj ovde prenoćili i napili se vode sa ovog izvora.

Seoski turizam

U Loznici se tradicija ne samo spominje već i živi, a dokaz za to su i brojna seoska domaćinstva koja su odlučila da svoje kapije otvore turistima. Najpoznatije Etno selo je „Sunčana reka” u Banji Koviljači, „Konak Milica” i „Konak Mišić” u Tršiću, „Tronoški vajati” u Koreniti, Etno selo „Milutinović” u Trbušnici…. Domaćini su vredni i gostoljubivi, objekti lepo uređeni, služi se raznovrsna zdrava hrana i hladna izvorska voda.

Loznicu i njenu prelepu okolinu je jako teško opisati u jednom tekstu. Pored svega što smo nabrojali, ovde je dobro poznat i aktivan odmor, razne atrakcije, kao i mnogobrojna izletišta. Ono što svakako preporučujemo da uzmete dva produžena vikenda i ovaj grad natenane sa porodicom i prijateljima obiđete i uživate u svim čarima koje nudi.

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj