Golf najpopularniji kod lopova

U prestonici se svakog dana u proseku ukrade tri automobila, a godišnje više od 900. Volkswagenov model Golf i dalje je najtraženiji „s one strane zakona”

Kradljivci četvorotočkaša očigledno prate trendove i znaju šta valja ukrasi! Šalu na stranu, ali kada su u pitanju automobili i njihovo otuđivanje od vlasnika, svakoga zaboli glava na samu pomisao da nećete naći vozilo tamo gde ste ga parkirali. Podatak da se godišnje ukrade više od 900 vozila, nije naivan.

Međutim, ono što je godinama najpopularnije za krađu kod lopova, kada su u pitanju četvorotočkaši, jeste Volkswagenov Golf, koji je imamo utisak popularan toliko da su lopovi počeli da ga merkaju sedamdesetih godina kada je i prvi model (1974. godine) sišao sa pokretnih traka.

Posle ovog modela, na drugom mestu kod lopova su popularni skoro pa svi četvorotočkaši iz game Renault vozila, a treće mesto zauzimaju automobili marke Audi. Pored ovih vozila, na udaru se posebno nalaze noviji četvorotočkaši stranih tablica, koji se većinom rasturaju u delove, ali i automobili koji nemaju nikakvu elektronsku ni fizičku zaštitu.
Nedavno je ukradeno 12 novih, tek registrovanih automobila. Policijska istraga pokazuje da su ih kradljivci četvorotočkaša pratili duže vreme i čekali pogodan trenutak za krađu pre nego što je vlasnik ugradio zaštitu. Lopovi danas prate napretke u tehnologiji i nabavljaju skupocene uređaje za deaktiviranje alarma i kompjutera vozila, koji im znatno olakšava posao i „odnošenje” četvorotočkaša sa parkinga.

U MUP-u kažu, a prenosi RTS, da su sadašnje kazne male u odnosu na štetu koja može da se pričini i vlasnicima i osiguravajućim kućama, kao i da su oni više puta upozoravali da se sadašnja kazna mora povećati u srazmeri sa nanetom štetom.

Komentari(0)

sortiraj