Gejmskon 2019 - Igrajte(se) sa Valinorom

Gejmskon, najveći regionalni festival gejminga i popularne kulture održaće se od petka, 6. do nedelje 8. decembra

    foto: Andrej Spiridonov, Cosplay revija
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Sve ljubitelje ovog vida zabave na beogradskom Sajmu očekuje izuzetan provod svakog od pomenuta tri dana već od 10 sati ujutru. Udruženje Valinor iz Beograda i za ovo, četvrto izdanje Gejmskona priprema bogat prateći program, a najveću pažnju privlači tradicionalno Cosplay takmičenje koje će biti održano u subotu, 7. decembra na glavnoj bini festivala u Hali 1, sa početkom u 18 časova.

Mnoštvo nagrada

Pre godinu dana ovo takmičenje okupilo je oko 40 učesnika, a sada se očekuje još veći odziv. Takmičari će biti podeljeni u dve kategorije - gejming kostimi i kostimi iz pop-kulture. U okviru svake kategorije biće dodeljene po četiri nagrade - za najbolji kostim, najbolji nastup, najveću sličnost sa likom i najbolji rekvizit. Posebnu poslasticu predstavlja glavna nagrada, za sveukupnog pobednika koji će, kao i prošle godine, dobiti putovanje na neku od konvencija u inostranstvu.

Takmičari iz Srbije i inostranstva

Osim kosplejera iz Srbije (Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca...) učestvovaće i takmičari iz inostranstva (Hrvatske i Bugarske), a i žiri koji će odlučivati o najboljima i ove godine je međunarodnog karaktera. U pitanju su čuveni bugarski kosplejeri Zin i Mila, kao i talentovani kosplejer iz Niša Dencha Cosplay, koji je ove godine pobedio na festivalu Aniventura i to je najveća kosplej nagrada koju je neki osvojio naš takmičar. Takmičare će fotografisati Andrej Spiridonov, poznati kosplej fotograf iz Bugarske, a dok žiri bude većao o pobednicima posetioce će zabavljati škole k-pop plesa Heat i Anima i Kraljevska škola orijentalnog plesa Aleksandra.

U nedelju će biti održana Cosplay revija (16 sati, takođe glavna bina). Na njoj će se pojaviti i oni koji su učestvovali u takmičarskom delu, verovatno sa nekim drugim kostimima, ali i oni koji ne žele da se takmiče, ali prave zanimljive kostime i voleli bi da ih javno prezentuju. Po završetku Cosplay revije biće održan panel o kospleju na kojem će učestvovati gosti Valinora - žiri na takmičenju, kao i prošlogodišnji pobednik Badgerlock Cosplay, koji će pričati o iskustvu iz Japana sa Tokyo Game Show 2019.

Radionice za mlađe posetioce

Osim kosplej dešavanja Valinor tokom sva tri dana organizuje i različite radionice koje su prvenstveno osmišljene za mlađe posetioce, ali uvek privuku pažnju i onih starijih. Ove godine u ponudi su uvek popularna radionica čarobnih štapića, oslikavanje najomiljenijih junaka iz oblasti filma, stripa i video igara, kao i pravljenje njihovih figurica od kartona.

Vedrana Čačić Nikolić

Komentari(0)

sortiraj