​4. dan - Firenca dočekala naše motoriste

Posle tačno 1.140 kilometara, četiri dana puta, s noćenjem na Zlatiboru, Trebinju, trajektu od Splita do Ankone, Predrag i Milneko su stigli u italijanski grad Firenca

Avanturisti iz Beograda motorima su osvojili” I Italiju! Naime, posle prespavane noći na trajektu, koji je prevozio naše bajkere od Splita do Ankone, i putovanja od skoro 13 časova preko Jadranskog mora, Predrag i Milenko su oko osam sati ujutro stigli i ispolovili u ovaj prelepi italijanski grad.

Morem plovi, jedan mali trajekt

Kako su nam rekli, pored odličnih predela koje su videli na proputovanju kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, raj za oči, odmor za dušu i telo, svakako je bio na trajektu i putovanju Jadranskim morem. Bez veće bure i turbulencija, plovili su mirno i bezbedno, i pored spavanja, uživali su i u talasima, kao i morskom plavetnilu. Kažu, ovo putovanje trajektom je za svaku preporuku i pamćenje. Svakom od srca preporučuju da bar jednom u životu iskuse dugo putovanje ovom „morskom nemani“. Posle večere, bajkeri su otišli na konačište, a oko osam sati probudila ih je brodska sirena, koja je najavila pristanak u luku Ankona, što je značilo i da su sedla na njihovim dovtočkašima BMW R1200 GS i Yamaha FZ 6N bila spremna za dalje putovanje, kao da je I vožnja trajektom, nešto manje od 300 kilometara, završena.

Luka u srcu Ankone

Posle iskrcavanja, Predrag i Milenko su svoje putovanje nastavili od luke do centra grada Ankone, na lagani doručak, kao i šetnju ovim starim velelepnim gradom. Ovaj italijanski grad je jedan od najvažnijih luka na Jadranskom moru. U njemu živi nešto više od 102.000 ljudi. Kako su nam rekli, ono što bi trebalo obići je svakako Ulica stare Ankone, gradska luka, Papski trg… Ovaj stari grad je prepun turista koji dolaze iz svih zemalja sveta i nije skup. U Ankoni espresso se može naći u kafićima za jedan evro, kapućino evro i po, žestoka pića tri evra, a za jedan ručak po osobi treba izdvojiti od četiri do devet evra.

Do Firence neprikosnoven put

Posle obilaska i kratkotrajnog uživanja u Ankoni, svoje putašestvije i cepanje guma nastavili su ka Firenci. Na putu dugom 280 kilometara, Predrag i Milenko su se zadržali punih 12 sati. Ne zbog lagane vožnje, već zbog samih predela u velelepnoj Italiji, inače, jednoj od najlepših zemalja širom sveta za vožnju dvotočkaša. Naime, od mesta Sogliano Al Rubicone, pa sve do Passatore, razdaljina je nekih 70 kilometara. Međutim, na ovom neprikosnovenom putu za dvotočkaše, kako nam prenose utiske bajkeri, priroda je fascinantna, putevi su toliko dobri i utabani za motoriste da se graniči sa naučnofantastičnim filmom.

Nailaze na pune krivine, uzvišenja, dobre pravace, a njihove makine” bukvalno same deru asfalt. Na ovoj saobraćajnici se mogu videti i bogate plantaže sa maslinama, lepe kuće, kao i odlična mesta za odmor, kao i gostoljubivi italijanski domaćini. Na 40-tom kilometru, usred ničega” nailaze na jedan restoran sakriven u prirodi. Kako kažu, bio je pun gostiju niodkuda, jer se nalazi nenaseljen, bukvalno, sam u prečniku od dvadesetak kilometara. Zavalili su se u ležaljke i uživali u čuvenoj italijanskoj espresso kafi I odličnom ručku.

Cena benzina na ovoj saobraćajnoj deonici, kao i dobrim delom Italije gde su naši bajkeri prošli, je 1,48 evra, dok se dizel toči za 1,32 evra. Poštujući saobraćajne propise i ograničenje brzine, njihovi motori i dalje nisu trošili više od pet litara na pređenih 100 kilometara. Kao I prethodnih dana, služili su ih besprekorno, kao i lepo i sunčano vreme.

Firenca - kraj prve rute

Posle jednosatnog odmora, espresa i ručka, motoristi kreću brdsko-planinskim putem ka Firenci, koju osvajaju” tek kasno popodne. Inače, Firenca leži” u regiji pokraine Toskana, gde u gradu živi nešto manje od 400.000, a u širem području blizu 1,5 miliona ljudi. Noćenje je zakazano tridesetak kilometara od ovog grada, a naši bajkeri su, iako umorni, odvojili par sati vremena kako bi videli i ovaj prelepi italijanski grad. Ono što treba svakako videti u Firenci jeste most-bazar Ponte Vekio, Trg Republike, Neptunova Fontana, Palata Piti, biblioteka Lorencijana…

Tri dana odmora, pa GP Motor trka

Za kraj četvrtog dana ovog nesvakidašnjeg i neobičnog dvotočaškog putovanja, bajkeri su otišli na zaslužen odmor, tridesetak kilometara od centra. Oni će u Firenci i njenoj okolini provesti puna tri dana. Međutim, za njih je nedelja - praznik svih praznika! U mestu Barberino Di Mugello Predrag i Milenko odlaze da se časte kao deca u poslastičarnici” sa sutlijašem, šampitom i baklavama. U ovom mestu, u nedelju se održava GP Moto trka, a za zaljubljenike u ovaj sport je, kako kažu, nešto više od dva točka”. Predrag i Milenko će biti učesnici- posmatrači lude vožnje GP Mugello Italija. Kao i do sada, preneće nam svoje utiske. U utorak ovi Beograđani kreću put Treviza, od Firence udaljen 270 kilometara, odakle će nas isto obaveštavati kao i prethodnih dana o svojim dogodovštinama sa bajkerskog puta.

Četiri dana „dranje asfalta“

Podsetimo, naši drugari su prvog dana krenuli iz Beograda prvog dana, preko Ljiga, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, a noć su proveli na Zlatiboru, uz pređenih 270 kilometara.

Drugog dana u ranim jutranjim časovima kreću put Trebinja, gde im je zakazano konačište za taj dan. Prelaze ukupno 270 kilometara i „drajverišu“ pored Višegrada, Goražda, Foče, Ttjentišta, Gacka, Bileća, gde pridveče stižu u hercegovački grad Trebinje.

Trećeg dana put nastavljaju od Trebinja ka Hrvatskoj i lučkom gradu Split. Obilaze Dubrovnik, kao i mesta tik uz Jadransku magistralu, kao što su Zaton, Orašac, Trsteno, Brsečine, Slano, Malostonski zaliv, Neum i Klek. Zatim, se odvajaju na brdsko-planinski predeo prema mestu Opuzen, Komin, Ploče, Peraćko blato, pa opet ka moru pored mesta Gradac, Zaostrog, Drvenik, Živogošće, Igrane, Podgora, Tučepi, Makarska, Baške vode, Omiš i putovanje završavaju, posle iscrpljujućeg drajverisanja”, na 300-tom kilometru u Splitu. Tu ih je čekao trajekt za put u Italiju.

Četvrtog dana sa trajekta u ranim jutarnjim časovima put nastavljaju od Ankone gde posle skoro 300 kilometra vožnje dolaze u prelepi grad Firencu i zajedno sa mnogobrojnim motoristima čekaju bajkerski praznik - GP Moto trke u mestu Barberino Di Mugello.

Više slika sa ovog nesvakidašnjeg putovanja možete videti na našoj Facebook stranici makina.rs

Tekst

Dragan Stanimirović

KILOMETRAŽA

Ukupno su prešli 1.140 kilometara

BEOGRAD - ZLATIBOR 270 KM, ZLATIBOR - TREBINJE 270 KM, TREBINJE - SPLIT 300 KM, ANKONA - FIRENCA 300 KM

Komentari(2)

sortiraj
:) 14:48 | 03.06.2017
Svaka cast majstori.
1 1 odgovori
Ljuba 09:26 | 03.06.2017
Bravoooo...
1 1 odgovori