Festival srpske trpeze danas na Kalemegdanu

Manifestacija Festival srpske trpeze biće održana po prvi put danas na prostoru Savske terase Kalemegdanske tvrđave

    foto: Beoinfo
    Podeli
Organizator festivala je Udruženje građana Čuvari ognjišta, koje za cilj ističe doprinos očuvanju našeg gastronomskog nasleđa i prezentovanje kulture obedovanja ovdašnjih prostora. Ovu manifestaciju je podržao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

-Podržali smo ovu manifestaciju, prepoznali originalnu ideju i kulturno-tradicijski, istorijski, turistički i privredni karakter. Nadamo se da će manifestacija Festival srpske trpeze postati tradicionalna i uspeti u svim segmentima. Grad Beograd svake godine beleži porast broja turista, zbog čega bi trebalo širiti kulturnu ponudu. Postoji 11 manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd, kao i 30 ustanova koje deluju na kulturnom prostoru Beograda. Nadam se da će realizacija ove manifestacije proteći u skladu sa očekivanjima organizatora, da će privući veliki broj posetilaca, kao i da će obogaćena iskustvom iz prve godine održavanja u budućnosti biti još bogatija - rekao je Milan Lazović iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda u Privrednoj komori Srbije.

Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda je naglasila da je gastronomija jako važan segment ukupne turističke ponude grada i segment koji se tokom poslednjih godina sve bolje pozicionira.

-Od početka godine broj turista u Beogradu je porastao za 11 odsto, dok je samo u julu povećanje iznosilo 19 odsto. U pitanju je stabilan trend rasta broja stranih gostiju, a među njima je sve više turista sa dalekih destinacija kojima je za razliku od gostiju iz regiona i bližeg okruženja, zaista potrebno predstaviti našu gastronomiju - rekla je Jelena Stanković.

Marija Mijić iz JP Beogradska tvrđava je zahvalila svim gradskim institucijama koje su podržale manifestaciju i izrazila mišljenje da je Kalemegdan pravo mesto za održavanje Festivala srpske trpeze. Vedrana Dragićević iz Privredne komore Srbije je podržala cilj organizatora manifestacije, da do 2020. godine dostigne brojku od 100.000 posetilaca. Član organizacionog odbora festivala Radivoje Janjić, koji je ujedno i predsednik Udruženja građana Čuvari ognjišta, izrazio je nadu da ova manifestacija postane porodična i apostrofirao bogatstvo srpske nacionalne kuhinje.

Komentari(0)

sortiraj