FCA izabrao tehnologije za novi globalni sistem povezanih vozila

Novi sistemi u vozilu i izvan njega obezbediće brže, ugodnije i u potpunosti integrisano iskustvo povezanosti za vlasnike vozila u više od 150 država

    foto: FCA
    Podeli
Iz kompanije FCA najavljeno je da će koristiti HARMAN (Samsung) i Google tehnologije kako bi stvorili novi „ekosistem“ koji će unaprediti povezani online život vlasnika FCA vozila širom sveta. Izvan vozila, sistem će brzo i bezbedno rukovoditi podacima unutar vozila i dodatnim podacima koristeći arhitekturu zasnovanu na platformi oblaka HARMAN Ignite.

Poboljšano korisničko iskustvo

Sistem će doneti poboljšano korisničko iskustvo koje će pomagati vlasnicima tako što će primera radi predviđati potrebe za održavanjem, pronalaziti benzinske pumpe i punjače, primati obaveštenja o saobraćaju i ponude restorana, i takođe će pružati korisničku podršku na pritisak dugmeta u svakom trenutku. Softver u vozilima će se ažurirati bežičnim putem, omogućavajući vlasnicima da uživaju u pogodnostima, novim mogućnostima kao i u najnovijim softverskim aplikacijama.

Povezanost preko 4G mreže

Globalna platforma će pružati vlasnicima povezanost preko 4G mreže, i podržavaće prelazak na 5G, imaće homologaciju za sve regione i integrisaće se sa svim pružaocima usluga širom sveta. Sistem izvan vozila takođe ima sposobnost povezivanja sa infastrukturom budućih „pametnih gradova“ kao i kućnim uređajima putem platforme Samsung SmartThings.

Pored vlasnika vozila, flotnih kupaca, distributera, prevoznika i pružalaca usluga svi će imati koristi od mogućnosti koje nudi nova povezanost bazirana na tehnologiji oblaka. Unutar vozila, novi sistem će pokretati Android koji nudi snažno, dokazano i intuitivno okruženje na bazi aplikacija koja donosi nov sadržaj putem bežičnog ažuriranja, brzu interakciju i nesmetanu bežičnu integraciju sa mobilnim uređajima vlasnika. Bezbedni i pouzdani sistem će pružati korisnicima neprekidnu inovaciju i biće ažuriran kroz ugrađenu mobilnu mrežu, što otvara nove mogućnosti u inicijativama autonomne vožnje, elektrifikacije i povezanih usluga.

Upravljanje baterijom iz daljine

Ovaj povezani ekosistem će stvoriti optimalno tehničko okruženje za FCA električna vozila, sa aplikacijama kao što su upravljanje baterijom iz daljine, pametna navigacija za EV i usluge mreže (vehicle-to-grid). Takođe će podržavati portfolio FCA Usluga mobilnosti, uključujući funkcije kao što su opcija da se „plati po milji“, osiguranje vozila prema korišćenju, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno iznajmljivanje vozila i rešenja za deljenje vozila „peer-to-peer“, poput U-Go sistema, koji je Leasys nedavno lansirao u Evropi. Ključne komponente ovog sistema će početi da izlaze u fazama širom globalnih regiona tokom druge polovine 2019. godine, a sva nova FCA vozila će biti povezana do 2022. godine.

Harald Vester

-Biranjem lidera u industriji poput kompanija Samsung i Google, mi kroz efikasno i odgovorno korišćenje kapitala pružamo napredna tehnička rešenja našim mušterijama širom sveta - rekao je Harald Vester, generalni tehnički direktor u kompaniji FCA. - U saradnji sa kompanijama HARMAN (Samsung) i Google, mi smo razvili fleksibilan i povezan „ekosistem“ koji je lak za korišćenje, i koji ne samo da koristi današnju tehnologiju, nego je i spreman da integriše buduća rešenja.

Dineš Palival

-HARMAN Ignite i naša nagrađivana bežična rešenja su ključni sastojci budućnosti povezanih vozila, i mi sa oduševljenjem sarađujemo sa kompanijom FCA na stvaranju njihovog globalnog ekosistema. Sa ovim novim tehnologijama, HARMAN i Samsung pružaju jedan novi nivo prilagođenih i personalizovanih usluga koje donose pogodnosti originalnim proizvođačima opreme kao što je FCA, potrošačima i preduzećima u rastućoj industriji deljenja vozila na nikad pre viđen način - rekao je Dineš Palival, predsednik i generalni direktor kompanije HARMAN.

Patrik Brejdi

-Moderno iskustvo unutar vozila mora biti kreirano za nesmetanu povezanost i digitalni sadržaj, i mora da pruža integrisano, ali poznato iskustvo za mušterije u pokretu - izjavio je Patrik Brejdi, potpredsednik kompanije Google zadužen za inženjering. - Zadovoljstvo nam je što će FCA sistem za informacije i zabavu biti baziran na Android platformi, pružajući njihovim vozačima pouzdano i bogato okruženje koje je zrelo za razvijanje aplikacija i sadržaja.

Komentari(0)

sortiraj