Električni automobili moraju da proizvode buku

Prema pravilima Evropske unije, koja su stupila na snagu prošle nedelje, nova električna vozila moraće da imaju uređaj za proizvodnju buke istog intenziteta kao vozila na fosilna goriva

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
Ova pravila su uvedena zato što su automobili i kombi vozila na električni pogon isuviše tiha, što dovodi u opasnost pešake jer ih ne čuju dok im se približe. Zato će svi novi tipovi električnih vozila na četiri točka morati da budu opremljena uređajem koji proizvodi zvuk kao tradicionalni motor.

Akustični sistem za proizvodnju zvuka (Avas) mora da se oglašava već pri minimalnoj brzini od 19 kilometara na sat i kada se vozilo kreće unazad. Ukoliko se vozilo ne kreće po naseljenom mestu vozačima je dozvoljeno da isključe pomenuti uređaj, propisuje novi evropski pravilnik. Humanitarna organizacija za obuku pasa vodiča, koja se među prvima oglasila sa pritužbom na nečujnost električnih vozila, pozdravila je ovu promenu, ali dodaju da bi trebalo da električni automobili budu čujni pri svim brzinama.

U ministarstvu saobraćaja su saopštili da im je stalo da svi korisnici imaju koristi od „zelenog“ transporta i da shvataju zabrinutost osoba oštećenog vida. Nadležni veruju da će ova nova pravila pešacima obezbediti dodatnu sigurnost prilikom prelaženja ulice. Od 2021. godine svi automobili na električni pogon moraju imati Avas, a ne samo novi modeli.

Britanska vlada je najavila planove da se do 2040. godine u potpunosti zabrani prodaja novih benziskih i dizel automobila i kombi vozila. Vozila na alternativni pogon u Velikoj Britaniji činila su 6,6 odsto tržišta novih automobila u maju ove godine, u poređenju sa 5,6 odsto u istom mesecu prethodne.

Komentari(0)

sortiraj