Drvengrad - Počinje Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. januara do 18. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel

    foto: Kustendorf
    Podeli
Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa. Prema najavi Emira Kusturice, biće posvećen i rediteljima. Predstaviće, između ostalog, pobednika kanskog programa Izvestan pogled, film Nevidljivi život i dobitnika Zlatnog medveda Sinonimi. Kroz Retrospektivu velikana, festival će podsetiti na stvaralaštvo reditelja Puriše Đorđevića i Paola Vircija.

Za takmičarski program odabrano je 21 od više od 700 ostvarenja, koliko je stiglo iz celog sveta. U savremenim tendencijama biće prikazani, između ostalih, pobednik kanskog festivala - Izvesnog pogleda, film Nevidljivi život, Karima Ajnuza, dobitnik Zlatnog medveda film Sinonimi, Nadava Lapida, Umrećeš u dvadesetoj, Amžada Abu Alala. Na Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf, reditelji će biti gosti festivala i održaće majstorske radionice.

Kustendorf osnovan 2008. godine

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je osnovan 2008. godine sa idejom da na jednom mestu okupi velikane savremenog autorskog filma i mlade, neafirmisane filmske stvaraoce. Festival se održava svake godine u januaru u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Tvorac ovog jedinstvenog filmskog i muzičkog festivala je proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica. Kustendorf je poseban festival, bez crvenog tepiha, bilborda i reklama, u potpunosti posvećen filmu, muzici, druženju i razmeni kreativnih ideja i energije. Grad napravljen od drveta, Drvengrad, je centralno mesto svih dešavanja na festivalu. U njemu se prikazuju filmovi, održavaju koncerti, u njemu se upoznaje, druži, zaljubljuje, radi, uči, odmara, spava, jede, razmišlja i uživa.

Kao i svaki grad, i Drvengrad ima centralni trg i na njemu crkvu Svetog Save, biblioteku, galeriju, pijacu, obdanište, „zatvor“, bazen, saunu, frizerski salon, poslastičarnicu, prodavnicu, sportske terene, bioskope i restorane i mnoge druge sadržaje koje boravak na festivalu čine nezaboravnim.

Filmski program

Filmski program na festivalu Kustendorf se odvija u nekoliko bioskopa. U bioskopu Prokleta avlija, koji je i najveći, prikazuju se filmovi u okviru Takmičarskog programa, kao i filmovi iz programa Savremene tendencije. Filmovi u okviru programa Retrospektiva velikana prikazuju se u bioskopu Stenli Kjubrik. Ostali filmski programi prikazuju se u amfiteatru Noam Čomski. Nakon projekcija filmova, u ovim salama se održavaju radionice proslavljenih filmskih autora. Nakon filmskog programa i radionica, svake večeri, u ponoć, održavaju se koncerti poznatih muzičkih grupa.

Smeštaj u Drvengradu

U Drvengradu se ne mogu naći dve iste sobe jer svaka ima drugačije oslikan, ručno rađen nameštaj, drugačiji pogled kroz prozor, različit put kojim se do nje dolazi. Sobe se nalaze u autentičnim drvenim kućama i sve imaju kupatilo, televizor, telefon i pristup internetu. Za vreme trajanja festivala, smeštaj u Drvengradu rezervisan je za goste i učesnike Kustendorfa. Takođe, gosti Festivala su smešteni i u hotelu Iver, u novootvorenom ski-centru, kao i u Vizitorskom centru nedaleko od samog sela.

Ovaj jedinstveni festival je u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Komentari(0)

sortiraj