Dobrodošli u Baštu u srcu grada

Na Beogradskom sajmu svečano je otvoren 24. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlantFair, najšarenija i najmirisnija manifestacija u sajamskom kalendaru

    foto: BEOGRADSKI SAJAM
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Pod sloganom Bašta u srcu grada, u hali 5, i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, do 7. aprila ovaj tradicionalni cvetni događaj obogatiće još tri velike tematske izložbe - 22. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 7. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 3. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.

Sajam otvorio Velimir Stanojević

Ministarstvo poljoprivrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije 11. put za redom je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora manifestacije. Sajam je otvorio Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, uz zapažanje da je ponuda na sajmu sve sadržajnija i raznovrsnija.

-Opšti utisak je da se učesnici izuzetno trude da unaprede proizvodnju i plasman do kupaca. Ideja je da mali proizvođači, zdruge i udruženja promovišu hortikulturu kao važnu granu poljoprivrede uz podršku i subvencije ministarstva - rekao je Stanojević, uz poziv posetiocima da dođu na sajam i uživaju, jer u estetskom smislu ne postoji lepša manifestacija na Beogradskom sajmu.

Sajam inspiracije i ideja

Svakog aprila, koji je i zvanično Svetski mesec pejzažne arhitekture, veliki broj posetilaca upravo na Sajmu hortikulture dobija inspiraciju i ideje za uređenje terasa, balkona, bašti i ozelenjavanje vrtova. Na sajmu se nudi bogat izbor sadnica najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka i mogućnost kupovine direktno od proizvođača. Događaj posvećen blagodetima i plodovima prirode organizuje se sa ciljem da u gradskoj sredini sačuvamo i proširimo zelene površine, uvećamo i ulepšamo prostor za boravak u prirodi koja pripada čoveku.

Sve oblasti hortikulture na jednom mestu

Više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva, pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, multinacionalnih kompanija, distributera, proizvođača-uzgajivača, trgovaca, pejzažnih arhitekata, akademskih i naučnih institucija, komunalnih preduzeća, zajedno sa značajnim brojem poslovnih posetilaca, najšire publike i ljubitelja prirode, okupljaju se da pokažu da je moguće živeti i lepo i zdravo, u skladu sa prirodom.

Učesnici predstavljaju sve oblasti horticulture, uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu… BeoPlantFair je odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.

Četiri celine, sinteza stručnog i estetskog

Celokupan program sajma raspoređen je u četiri celine. Flora uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku. Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

Darovi prirode i Organic Fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte. Pred posetiocima je prilika da vide, probaju i kupe lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova...

Trendovi u oblasti hortikulture prisutni na sajmu

Izlagački program ovogodišnjeg sajma predstavlja aktuelne tendencije u oblasti horticulture - Upotreba pčelinjeg otrova u kozmetici, Organska proizvodnja biljaka, voća i povrća, Permakultura i postepeno uvođenje etičkih i drugih principa permakulture u konvencionalnu poljoprivredu, arhitekturu, urbanizam, ekologiju, energetiku i ostale delatnosti, Inovativna sredstva i rešenja za pejzažni dizajn, Kompostiranje kao najprirodniji način recikliranja biootpada, Hortikultura u službi zdravlja...

Stručni prateći program

Sadržajan stručni i prateći program odraz je kvalitetne dugogodišnje saradnje sa profesionalnim i strukovnim udruženjima i organizacijama. Posetiocima sajma raznolikih poslovnih profila i ličnih afiniteta pruža se jedinstvena prilika da se upoznaju sa novim trendovima i brendovima u hortikulturi, pejzažnoj arhitekturi i prostornom planiranju, proizvodnji i primeni lekovitog i aromatičnog bilja, da saznaju više o značaju i lekovitim dejstvima preparata od meda, novim tehnologijama u gajenju bilja, kao i o evropskim tendencijama, regulativi i normativnim rešenjimsa u oblasti hortikulture.

Nagrade stručnog žirija

Nagrade stručnog žirija za raznovrsnost, kvalitet i prezentaciju prikazanih sadržaja predviđene su za učesnike sajma. Svečano uručenje priznanja „BEOPLANTFAIR 2019“ i „MOTOPLANTEXPO 2019“ održaće se danas u 14 časova na Trgu u hali 5 Beogradskog sajma.

Zabavni i interaktivni sadržaji za posetioce

Bogat prateći program obuhvatiće predavanja i prezentacije, demonstracije iz raznih oblasti hortikulture uz učešće eminentnih domaćih i inostranih predavača i prezentera, a uz edukativni segmet manifestacije zastupljeni su interaktivni i zabavni sadržaji, kreativne radionice, takmičenja i nagrade za učesnike i posetioce.

Radno vreme sajma

Radno vreme sajma do subote je od 10 do 19 sati, a u nedelju od 10 do 17 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 200 dinara, grupne 100 (za grupe veće od 20 ljudi), a parking je 150 dinara po započetom satu.

Komentari(0)

sortiraj