Divčibare – susret mora, Karpata i ravnice

Status vazdušne banje planina je dobila 1963. godine, jer je veoma pogodna za lečenje mnogih bolesti. Na ovoj planini sudaraju se morske, karpatske i panonske klime

    foto: Dragan Stanimirović i divčibareinfo
    Podeli
Daleko od gradske buke, na Divčibarama možete da otkrijete tajne očuvane prirode i vreme posvetite pre svega sebi. Ova planina je idealno mesto za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju.

Divčibare, visoravan na planini Maljen, turistički je centar već 100 godina, a u to se uverila i redakcija MAKINA.RS kada je posetila ovu prelepu planinu. Na nadmorskoj visini od 1.000 metara, Divčibare su udaljene 38 kilometara od Valjeva i 110 od Beograda.

Sudaranje klima

Status vazdušne banje planina je dobila 1963. godine, jer je veoma pogodna za lečenje mnogih bolesti, i to pre svega neurovegetativnih smetnji, plućnih bolesti, bronhijalne astme, anemije, astenije, dermatoze i mnogih drugih. Na ovoj planini sudaraju se morska, karpatska i panonska klime koje su kao stvorene za lečenje disajnih organa.

Postoji šest obeleženih planinskih staza koje kroz prekrasnu prirodu vode do maljenskih vrhova (vidikovaca) gde se pluća „pare“ i čiste prohladnim vetrovima. Divčibare su visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Povoljan geografski položaj doprinosi da prema njemu gravitira oko dva miliona gradskih stanovnika, jer su one najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i gradovima Vojvodine.

Jod u vazduhu

Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Imaju blagu i prijatnu klimu, a zbog svog dobrog geografskog položaja, do Divčibara dopiru vazdušne mase sa Mediterana i „sukobljavaju“ se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu. Ova planina je poznata po livadama sa lepom mekom travom. Četinarske šume su od najvećeg značaja, a među drvećem se ističu beli i crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor. Od listopadnog drveća su najznačajniji bukva i breza, beli jasen, hrast, cer...

Rečice, izvori, potoci, vodopad

Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa znatno toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. U ovoj vazdušnoj banji, tokom godine, 289 dana je bez vetra, 126 dana sa padavinama dok zime obiluju snegom puna četiri meseca. Ima mnogo rečica, izvora i potoka koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih, tu su i Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica... Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 metara, a meštani ga zovu Skakalo. Krajem aprila javlja se najlepši cvet planine – narcis. Pored njega, ovde ćete naći i šumsku jagodu, divlju malinu i kupinu. Postoje mnogobrojni tereni za razne sportove, ski-liftovi i staze koje su idealne za decu i početnike u skijanju, košarkaški i rukometni tereni...

Skijališta spremna

Skijašima na planini Divčibare je na raspolaganju nekoliko ski-staza. Na severnoj padini Crnog vrha urađena je najduža staza od 800 metara, sa žičarom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Kod odmarališta „Zmaj“, na Golupcu nalaze se tri manje ski-staze, dužine do 300 metara i kapaciteta 200 skijaša na sat, dok Divčibarska kotlina ima i odlične terene za trčanje na skijama.

U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski-opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja. U okviru zimske turističke ponude Divčibara je i ski-staza Crni vrh, dužine 850 metara sa dvosednom žičarom kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Tekst

Dragan Stanimirović


Komentari(0)

sortiraj