Digitalni svet najbolji evropski udžbenik za prvake

Na najprestižnijem Frankfurtskom sajmu knjiga, udžbenik "Digitalni svet 1", čiji su autori Gordana Rackov i Arpad Pastor osvojilo je Zlatnu nagradu za udžbenik

    foto: Vulkan znanje
    Podeli
Prestižno priznanje za "Najbolji evropski udžbenik"- BELMA pripalo im je u kategoriji udžbenika za prvi razred osnovne škole. Uprkos jakoj konkurenciji u kojoj su bili vodeći izdavači iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Švedske, Italije, Španije, Bugarske i drugih zemalja pobedila je izdavačka kuća "Vulkan znanje", koja je prvi put učestvovala u ovom nadmetanju.

Nagradu su dodelili Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. O najboljima je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka za obrazovnu literaturu iz nekoliko evropskih zemalja, koji je prepoznao "Digitalni svet 1" kao inovativan i najbolji evropski udžbenik za osnovno školsko obrazovanje.

Gordana Rackov i Arpad Pastor iz Kikinde, uspeli su da primene višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima kreirajući "Digitalni svet 1". Ovaj udžbenik bavi se temama iz oblasti informatike i računarstva, a cilj autora bio je da se učenici zainteresuju za novi predmet kroz različite zadatke i igrovne aktivnosti koje će im pomoći da se upoznaju sa osnovama programiranja.

Svaka tema i lekcija kreirana je prema uzrastu učenika. Osim što je pisan zanimljivim i razumljivim jezikom, ovaj udžbenik predstavlja štivo budućnosti. Kroz različite zadatke učenici mogu, samostalno ili uz pomoć odraslih, da nauče kako da bezbedno koriste internet i kako da algoritamski razmišljaju. Dizajn udžbenika uvažava uzrast učenika, pa je odnos između tekstova, ilustracija i metodičke aparature dobro izbalansiran. Pored štampanog, postoji i digitalni udžbenik, koji sadrži 3D animacije, video i audio-zapise, interaktivne testove, obrazovne alate i igre za razvoj različitih kognitivnih veština. "Digitalni svet 1" već se koristi u mnogim školama u Srbiji.

-Ovo je veliko priznanje “Vulkan znanju”, potvrda za posvećenost kvalitetu udžbenika koju negujemo od samog početka, ali i dobar način za promociju Srbije, našeg obrazovanja i izdavaštva - izjavila je direktorka "Vulkan znanja" Nada Osmajić.

Po rečima predstavnika iz ove izdavačke kuće bio je veliki izazov pripremiti potpuno nove i drugačije udžbenike uz veliku konkurenciju drugih izdavačkih kuća. Posebno je izazov bilo osmisliti udžbenik po najvišim standardima koji će naše najmlađe učenike uvesti u svet digitalnog obrazovanja i što bolje im približiti novi predmet u srpskom obrazovnom sistemu.

(RTS)

Komentari(0)

sortiraj