Deset miliona vozila sa Toyota Safety Sense sistemom

Toyota Safety Sense dostupan je u 68 zemalja i regiona sa ciljem da se proširi na približno 100 zemalja do 2020. godine. Instaliran je u 90% novih Toyota vozila u Japanu, Severnoj Americi i Evropi

    foto: Toyota
    Podeli
Toyota Motor Corporation je objavila da je ukupan broj vozila opremljenih sa Toyota Safety Sense, paketom aktivnih sigurnosnih tehnologija, kreiranih sa ciljem da pomognu u sprečavanju ili ublažavanju sudara u različitim situacijama u saobraćaju, na globalnom nivou dostigao je broj od 10 miliona, samo nakon tri i po godine od njegovog lansiranja.

Toyota Safety Sense (TSS) je trenutno ugrađen u 90% Toyotinih vozila na japanskom, severnoameričkom i evropskom tržištu. Do sada je uveden u 68 zemalja i regiona, uključujući Kinu, druge azijske države, Bliski Istok i Australiju. Predviđa se da će do kraja ove godine tri miliona vozila u Japanu, pet miliona vozila u Severnoj Americi, i približno dva miliona vozila u Evropi biti opremljeno Toyota Safety Sense sistemom.

U realnim uslovima u saobraćaju, mogu se jasno uočiti efekti smanjenja udesa, kao što je smanjenje sudara otpozadi za oko 70%, a čak i do 90% ukoliko je TSS sistem dostupan zajedno sa Intelligent Clearance Sonar (ICS) - sistemom sonara za određivanje rastojanja do vozila ispred. Posvećena postizanju bezbednog mobilnog društva, Toyota veruje da je veoma važno promovisanje pristupa koji uključuje ljude, vozila i okruženje u saobraćaju, kao i traganje za bezbednošću u realnom svetu, tako što će učiti iz saobraćajnih nesreća i iskoristiti to znanje za unapređivanje vozila.

Početkom ove godine, Toyota je uvela drugu generaciju Toyota Safety Sense sistema, napredujući jedan korak bliže ka svom konačnom cilju, automobilskom društvu bez ijedne nesreće. Toyota Safety Sense sada obuhvata unapređene verzije sledećih sistema - Sistem za povećanje bezbednosti pre sudara (Pre-Collision System - PCS) - pomaže u sprečavanju i ublažavanju sudara sa vozilima ispred i potencijalnih sudara sa pešacima u noćnim i dnevnim uslovima vožnje, kao i biciklistima u dnevnim uslovima vožnje, Adaptivni radarski tempomat (Adaptive Cruise Control - ACC) - pomaže vozaču da zadrži bezbednu razdaljinu od vozila ispred, Sistem upozorenja na napuštanje saobraćajne trake (Lane Departure Alert - LDA) - pomaže u sprečavanju nesreća i sudara prilikom napuštanja saobraćajne trake,
Automatska duga svetla (Automatic High Beam - AHB) - osiguravaju odličnu vidljivost u toku noćnih uslova vožnje, Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (Road Sign Assist - RSA) - pruža pomoć vozaču davajući mu najkorisnije informacije, čak i u slučaju kada previdi saobraćajni znak.

Dostupan je i novi Inteligentni adaptivni radarski tempomat (iACC) koji povezuje ACC sa RSA sistemom. Kada se vozilo kreće konstantnom brzinom u skladu sa menjanjem brzina od strane vozača, RSA sistem prepoznaje znak za ograničenje brzine i vozač može jednostavno uskladiti brzinu vozila sa novim ograničenjem brzine, pomoću prekidača na upravljaču.

Pored toga, unapređena podrška tokom vožnje sada je dostupna kroz Sistem za održavanje kretanja u saobraćajnoj traci (Lane Trace Assist - LTA). Zajedno sa ACC, novi LTA sistem pruža pomoć vozaču u kontroli upravljača sa laganim navođenjem, kako bi se vozilo zadržalo u središtu saobraćajne trake, čak i u slučaju blagih krivina na putu. Toyota namerava da uvede drugu generaciju Toyota Safety Sense sistema u 100 zemalja, uključujući Aziju i Latinsku Ameriku, do 2020. godine, sa akcentom na dalju popularizaciju paketa aktivne sigurnosti.

Komentari(0)

sortiraj