Dacia - Novi logo, novi amblem i nove boje

Dacia ponovo prkosi pravilima. Ovog puta to čini sa novim vizuelnim identitetom

    foto: DACIA
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Kao sve odvažnija marka uvek verna sebi, Dacia postaje simbol jednostavnosti i robusnosti uz novi logotip i amblem kao i novu paletu boja inspirisanih prirodom i širokim prostranstvima. Moćna savremena vizija vrednosti i prepoznatljivosti marke Dacia kao i njen pustolovni duh predstavljaju suštinu modernosti: ponovo se povezati sa okolinom i podeliti jednostavna zadovoljstva sa najbližima.

Objavivši novu strategiju početkom ove godine, Dacia je dala do znanja da okreće novu stranicu u svojoj istoriji! Ona se danas odražava u novom logotipu, amblemu, bojama i terenima koje tek treba pokoriti... Ali ipak, marka ostaje verna svojim korenima. Iako formula uspeha marke ostaje ista, novi vizuelni identitet dodatno naglašava njene vrednosti, uvek po poštenoj ceni.


-Dacia je marka usmerena na suštinu, jednostavnost i autentičnost... A danas započinje novu eru sa novim ambicijama. To je izvrsna prilika za promenu imidža koji će jasno karakterisati i ponovo isticati prepoznatljivost i vrednosti marke - kaže David, voditelj studija za dizajn marke Dacia.

Novi logotip, novi amblem i novi vizuelni identitet

Novi logotip i novi amblem simbolizuju Dacijinu posebnost i odvažnost i čine krunu obnovljenog vizuelnog identiteta. Oni su plod napora dizajnerskog tima koji je kroz njih želeo da izrazi suštinu Dacijine filozofije kojom se marka vodi od samog početka.

Julie, glavna dizajnerka zadužena za vizuelni identitet marke Dacia, pojašnjava kreativni pristup koji se krije iza novog vizuelnog identiteta marke.

-Tokom kreativnog istraživanja cilj nam je bio da promenimo vizuelni identitet marke uzimajući u obzir njene osnovne karakteristike - robustan i jednostavan dizajn kao i želju za ispunjavanjem najosnovnijih potreba.

Ostavlja utisak čvrstoće i stabilnosti

Logotip, središnji element novog vizuelnog identiteta, već na prvi pogled ostavlja utisak čvrstoće i stabilnosti. Slova su namerno oblikovana minimalistički kako bi odrazila ekonomično razmišljanje i dovitljivost marke. Uklonjeni su završni potezi na slovima „D” i „A” i ostalo je samo ono što je potrebno kako bi se moglo prepoznati o kojim se slovima radi. Slova „C” i „D” prikazana su kao međusobne slike u ogledalu, čime se naglašava želja za stvaranjem jednostavnog i geometrijskog vizuelnog identiteta. Geometrijske linije logotipa stvaraju utisak mehaničkog kretanja niza slova.

-Inspirisali su nas predmeti koje obično nalazimo u garažama i automehaničarskim radionicama zupčanici, lanci, alati... Sve su to predmeti koji se često povezuju sa kvalitetama kao što su robusnost, pouzdanost i funkcionalnost - objašnjava Julie, glavna dizajnerka zadužena za vizuelni identitet marke Dacia.

Amblem je inspirisan logotipom i odlikuju ga jednostavne linije, a slova „D” i „C” povezana su kao savršeno simetrične karike lanca; snažno i neraskidivo. Moćan vizuelni dizajn amblema garantuje njegovu prepoznatljivost sa svake udaljenosti. Iako jednostavni i snažni, novi elementi vizuelnog identiteta imaju smisleni i odražavaju izdržljivost Dacijinih vozila - karakteristiku u kojoj svakodnevno uživaju milioni kupaca.

Celokupni grafički dizajn je krajnje pojednostavljen kako bi nas podsetio na Dacijinu posvećenost stvaranju esencijalnih vozila. Svi elementi vizuelnog identiteta savršeno se upotpunjuju i čine celinu, pri čemu pokazuju potencijal za digitalnu primenu. To je pre svega slučaj sa oblikom slova „D” koji liči na strelu, čime se privlači pažnja na ono što je bitno. Baš kao i marka koju predstavlja, grafički dizajn istovremeno je jednostavan, snažan i fleksibilan.

Boje širokih prostranstava

Paleta boja, zasnovana na kaki-zelenoj, označava povezanost marke sa prirodom i istovremeno simbolizuje terene na kojima su Dacijini modeli, baš kao i njihovi kupci, svoji na svome.

-Želeli smo da marku približimo željenom terenu. Zato smo odabrali boje koje podsećaju na široka prostranstva i prirodu - kaže Julie.

U ponudu su dodate nove boje. Tamna kaki, boja terakote i boja peska povezuju marku sa okolinom, dok narandžasta i jarko zelena naglašavaju tehnološki karakter. Suštinu marke karakteriše i novi vizuelni jezik koji odražava potrebu za slobodom, odmorom i povratkom prirodi. Nema više nebeski plave! Marka se okrenula prigušenim bojama koje simbolizuju prirodu u njenom pravom obliku, koja nas poziva da se bavimo onim što je bitno i da zaboravimo na sve ostalo, kako bismo mogli u potpunosti da se predamo trenutku i uživamo u malim životnim avanturama.

Šta je sa automobilima

Odeljenja marketinga koji su učestvovali u dizajnu novog vizuelnog identiteta predstavljaju ga od juna ove godine u različitim kanalima. Na internet stranicama marke, u oglasima, brošurama… Dacijina prodajna mesta će sa ponosom nositi novi identitet od početka 2022. godine. Novi logotip i amblem zasijaće na Dacijinim vozilima od druge polovine 2022. godine.

-Sledeći korak za Odeljenje dizajna je predstavljanje novog amblema i logotipa na svim vozilima marke. Počinjemo već iduće godine, odnosno od jeseni 2022. godine - objasnoj je David, voditelj studija za dizajn marke Dacia. 

Komentari(0)

sortiraj