Cupra Formentor VZ - Klasa za sebe

Cuprin model Formentor podiže sportsku vožnju na viši nivo! Na njemu je sve “doktorski” precizno i kvalitetno urađeno, i to od spoljašnjosti do unutrašnjosti, dok su motor i menjač priča za sebe

    foto: Gordana Nikolić
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Ukoliko imate prilike da sednete u novi Formentor zavrteće vam se u glavi! Kada su inženjeri “krojili” ovog novog Cuprinog lepotana na četiri točka, stvorili su prelepu spoljašnjost u koju se zaljubljujete na prvi pogled. Sva ta lepota se preliva i u unutrašnjost ovog vozila. Dovoljno je sedeti neko vreme u njemu, ćutati i razgledati ga od volana, fino izvajane instrument table, male ručice menjača, pa sve do odlično obilkovanih sportskih sedišta. Pre nego što ćete ući u ovaj automobil sa sobom ponesite samo mir i tišinu! Jer kada budete nasamo sa njim jedino što ćete čuti jeste vaš dah, koji lagano uz pomoć srca počinje da vam ubrzava puls, gde u nekom trenutku shvatite da ste okruženi pravom beskrajnom automobilskom ljubavlju. Tada želja za startovanjem “dugmeta” Formentora je neopisiva.

A kada pokrenete ovu moćnu “makinu”, pritisnete malu polugicu automatskog menjača iza volana ili na njegovo tradicionalno mesto u “D” smernicu, stisnete papučicu gasa na maksimum, shvatate kod koga ste došli i ko vam je poželeo dobrodošlicu. Ova automobilska sportska grdosija tada nema cenu i za njega se ne pita koliko košta, već se za nju plaća onoliko koliko trgovac traži, i to bez popusta! U tom trenutku adrenalin vam skače na čitavih “sto”. Strah i ljubav pomeraju granicu u stomaku i krvotoku, jer tada počinje da struji kroz automobilske vene čak 310 konjskih snaga! Zabava može da počne! Dobro došli u novu CUPRA Formentor VZ!

Kao što smo rekli, zaljubljenost se razvija u ljubav onog momenta u ovom automobilu kada pritisnete papučicu gasa! Ono što sa ponosom na prvom mestu proizvođač može da kaže da je doveo do savršenstva jeste odlični sportski benzinski agregat i popularni automatski menjač. Njihova saradnja je kao 11 fudbalera koji su osvojili Ligu šampiona sa svim pobedama od početka do kraja ciklusa, i to bez primljenog gola.

Agregat 2.0 sa impresivnih 310 KS

Zakotrljavamo loptu iz početka i predstavljamo karakteristike, možemo slobodno reći, ovog jedinstvenog automobila. Na našem testu se našao model Cupra Formentor VZ! Prvi model iz Cupra pogona. Ispod haube ovaj SUV cupe je krio agregat 2,0 TSI, sa motorom snage od čak 310 KS i tehnologijom 4Drive. Jednostavno, najbolje je što CUPRA nudi u pogledu vrhunskih performansi - jedinstvenost, odvažnost i puno inovativne snage. Nalet adrenalina je zagarantovan prilikom jačeg stiskanja papučice gasa, jer se do stotke stiže ni manje ni više nego za oko pet sekundi! U tom trenutku da ima krila sigurno bi poleteo bar metar iznad zemlje!

Proizvođač po specifikaciji kaže da je maksimalna brzina ovog vozila 250 km/h! Međutim, mi makismalnu brzinu na cajgeru isterujemo na 220 km/h, i to na par sekundi, čisto da vidimo šta ova aždaja na četiri točka može. Ono što je bitno jeste da je papučica gasa bila spremna da primi bar još dvadeset odsto gasa, ali nismo hteli da “izazivamo sudbinu”. Vozili smo uglavnom poštujući sve saobraćajne propise i bez nasilne vožnje kako bi videli koje sve mogućnosti pruža ovaj automobil.

Kombinovana potrošnja 8,5 litara

Kada se sve oduzme i doda potrošnja goriva je bila na zaista zavidnom nivou - 8,5 litara na pređenih 100 kilometara. Treba znati da ukoliko ste jaki na gasu i volite "jaču" vožnju, potrošnja se penje bar za par litara više. Međutim, mišljenja smo da kada kupujete ovakav automobil ne treba misliti o potrošnji goriva jer sam užitak u lepljenju glave i leđa za sedišta nema cenu. Da ne zaboravimo da kažemo, a bitne su činjenice, jeste da i pri velikim brzinama ovaj automobile je siguran i stabilan, u krivine ulazi “bez zareza”, pa je tako vožnja u svim segmentima dobra i zagarantovana.

Fantastičan DSG menjač

Cupra Formentor VZ je uparen sa fantastičnim sedmostepenim DSG automatskim menjačem sa dve spojnice. “Automatika” sluša puls motora i brzine ka napred i nazad “šalta” tačno i precizno u milimetar, čineći vožnju još prijatnijom i intuitivnijom. Čvrsto je spojen sa motorom, koji se odlikuje brzom promenom stepena prenosa, što dovodi do brže promene, a na ovaj način se pojačava i efekat kočionog sistema vozila. Dobro je već svima poznato da je proizvođač “VW” kada je konstruisao ovaj automatski menjač išao do te mere da on bude dosta jednostavan i maksimalno precizan. Stručnjaci su tvrdili da će napraviti veliki problem konkurentima. Dodajemo - u tome su i uspeli!

Međutim, kada je stvaran model Cupra Formentor VZ najavljeno je da će za upravljačem ovog modela uživanje u vožnji dobiti novu dimenziju. Možemo samo klimnuti glavom i reći da je proizvođač uspeo u svojim namerama i dobio ono što je tražio. Inovativna tehnička rešenja kod ovog vozila garantuju odlične vozne sposobnosti od kojih zastaje dah i koje se ne boje nikakvih vremenskih uslova. Posle nekoliko dana vožnje shvatate da ovaj odlični četvorotočkaš bilo da vozite po brdima ili centru grada, oštrim krivinama, na auto-putu, idealno je spreman za sve uslove. Kakav god put da izaberete Formentor će ga savladati sa velikim stilom, elegancijom i konforom. Stabilnost i udobnost su jednake i na gradskim ulicama i izvan puta. Ne možemo reći da su Cuprini konstruktori napravili najbolji automobil na svetu, ali možemo reći da je jednostavno ovaj četvorotočkaš toliko dobar da nema vozača na svetu koji ga ne bi želeo u svom dvorištu i potpisivao gume na vrelom asfaltu.

Odlične dimenzije i bezbedan sa pet zvezdica

Cupra Formentor VZ silazi sa proizvodnih traka u Martorellu, u Španiji. Karoserija novog Seatovog sportskog četvorotočkaša je dugačka 4,45 metara, široka je 1,89, u visinu se proteže na odličnih 1,51 metar, dok je međuosovinsko rastojanje 2,68 metara. Zapremina prtljažnika ima 430 litara, gde se mogu smestiti dve veće putne torbe i dosta sitnica. Rekli bi smo da su dimenzije onakve kakve bi trebalo da budu za jedno sportsko krosover vozilo. Euro NCAP, program procene sigurnosti vozila koji podržava EU, ocenio je Formentora sa najvišom ocenom - 5 zvezdica. U okviru procene provode se sudarni testovi i provera bezbednosnih tehnologija. Formentor pruža izvanrednu zaštitu od udara i opremljen je robusnim sistemima za izbegavanje sudara, zbog čega je i zaslužio “peticu”.

Glatka i neupadljiva spoljašnjost

CUPRA Formentor pravo je krosover vozilo, sa sportskom esencijom hečbeka, u obliku kupea. Njegova spoljašnjost na prvi pogled izgleda jako lepo. Ovaj četvorotočkaš ima izuzetno glatke, skulpturalne linije koje se protežu celim vozilom. Naglašena je rešetka hladnjaka, markantni stilski elementi i veliki zadnji spojler. Ima neuporediv dizajn koji se temelji na performansama i koji se ističe. Rešetka hladnjaka je u boji tamnog aluminijuma ukrašena je i istaknuta logotipom ovog proizvođača automobila koji izgleda više nego odlično. Pun pogodak! Ima dinamičan zadnji spojler sa zaobljenim prednjim delom i većim otvorima za vazduh. Formentor “stoji” na fino izvajanim 19-inčnim felnama!

U unutrašnjosti vozila sve na mestu

U kabini novog Cuprinog lepotana sve je prilagođeno vozaču, od volana, papučice gasa, menjača, preglednosti, a svi materijali su najvišeg kvaliteta i prati ga bogata oprema. Jedinstven unutrašnji dizajn, u potpunosti je oblikovan u skladu sa karakterom marke CUPRA - precizno prilagođenim dizajnom. Njegova unutrašnjost je napravljena besprekorno sa puno glamura i sportskih crta. Ima velikodušni prostor u predelu za noge, ramena i glavu, kako kod vozača tako i kod ostalih putnika u vozilu. Sportska sedišta su udobna i ne preterano kruta, kako napred tako i na zadnjoj klupi. Konfora ima za četiri odrasle osobe, tako da duža putovanja u njemu ne predstavljaju problem za leđa ili kolena.

Ono što je najbitnije za vozača je da se svi prekidači i elementi rukovanja nalaze nadohvat ruke, a to je najbitnije kada ste koncentrisani 100 odsto na bezbednu vožnju pri velikim brzinama. Sportska sedišta i instrument tabla izrađeni su od Nappa kože sa eksluzivnim šavovima. Sve podatke o vožnji i informacije koje su vam potrebne da proverite u kakvom se “zdravstvenom stanju“ nalazi vaš četvorotočkaš možete da očitate “na satu” koji se nalazi ispred vas. Digitalni kokpit Medium, sa ekranom veličine 10,25 inča prikazaće vam sve važne informacije na jednom mestu.

Na centralnoj konzoli ističe se infotainmentni 12-inčni ekran osetljiv na dodir gde se možete “poslužiti” navigacijom, muzikom, telefonom… Mnoštvo digitalnih funkcija omogućava vam stalnu umreženost i obogaćuje vaše iskustvo vožnje. Sa sofisticiranim detaljima u izvedbi bakarne boje u celoj unutrašnjosti vozila. Ističu se ekskluzivni detalji u varijanti Copper bakarne boje oko ventilacionih otvora. Upravljač CUPRA je savršeno izvajan, pa u rukama stoji kao da je krojen specijalno za vas, “isheklan” sa šavovima Copper bakarne boje, koji se brine za premijum osećaj. Autonomne funkcije služe vašoj podršci, a u slučaju nužde mogu umesto vas preuzeti upravljanje.

Tehnologija je tu da vas zaštiti kad god vam zatreba. CUPRA Formentor raspolaže sa najnovijim inovacijama u području automatizacije. Bolja preglednost i veća sigurnost sada čine centar grada neverovatno ugodnim. Funkcija podrške za duga svetla sprečava zaslepljivanje automatskim prilagođavanjem dugih svetala. ACC održava vašu odabranu brzinu i prilagođava se zavojima i ograničenjima na putu. Sistem podrške za vozača Travel Assist zadržaće vas tačno u pripadajućoj voznoj traci. Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova vizuelno ukazuje na ograničenja brzine… I još mnogo toga.

Cena od 33.900 evra

Definitivno Cupra Formentor VZ za kratko vreme je postao jedan od najtraženijih automobila u svojoj klasi u Evropi. Kao što smo rekli na početku teksta, ovaj četvorotočkaš se ne kupuje novcem već srcem, pa tako i cena za njega nije toliko ni bitna. Ali kako bi tekst bio potpun treba reći da se on u Srbiji prodaje od 33.488, a sa najjačim motorom i najvećim paketom opreme košta 45.124 evra.

LIČNA KARTA

Zapremina 2.0 TSI

Snaga 310 KS

Ubrzanje 5 sekundi

Potrošnja 8,5l

Maksimalna brzina 250 km/h

Cena od 33.488 do 45.124 evra

Komentari(0)

sortiraj