CarGo ne posluje po zakonu, Grad Beograd zadužen za kontrolu

Poslednja tri dana beogradske ulice blokiraju taksisti koji protestuju zbog toga što, kako tvrde, država ne sprovodi zakon protiv onih koji nezakonito, preko aplikacija, obavljaju taksi prevoz

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Saša Stojanović, kaže za RTS da su lokalne samouprave zadužene za kontrolu taksi prevoza, u ovom slučaju Grad Beograd. CarGo ne posluje po zakonu, izričit je Stojanović. On je gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Zakon o prevozu putnika jasno propisuje uslove obavljanja usluga taksi prevoza.

-Dakle, propisani su uslovi koje mora da ispunjava vozač, uslovi koje moraju da ispunjavaju vozila i uslovi na koji način se obavlja taksi delatnost - precizirao je Stojanović.

Bliže odredbe o svemu tome donose gradovi i opštine. Naime, Zakonom o prevozu putnika preneta su ovlašćenja svim lokalnim samoupravama da sami detaljnije regulišu pitanje obavljanja taksi delatnosti jer najbolje poznaju potrebe, saobraćajno-tehničke uslovi i kapacitete ulica. Upitan da li CarGo ne posluje u skladu sa zakonom, Stojanović je bio izričit - ne, budući da ne poseduju odobrenje za prevoz putnika, a upravo se time bave.

-Svako onaj ko obavlja prevoz bez odgovarajućeg odobrenja radi nelegalno, istovremeno to je krivično delo po zakonima Republike Srbije - objašnjava pomoćik resornog ministra.

Podseća da je i Evropski sud za ljudska prava presudio da se bilo ko, ko obavlja prevoz putem aplikacije ne obavlja usluge iz domena informacione tehnologije, nego se bavi transportom. Zakon o prevozu putnika jasno propisuje da lokalna samouprava vrši kontrolu poslovanja taksi prevoza, kao i nelegalnog prevoza. Dakle, u ovom slučaju nadležan je Grad Beograd.

Stojanović očekuje da će predstavnici Grada ili Vlade razgovarati sa taksistima i napominje da predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa njima razgovaraju već godinu i po dana.

-Mislim da će oni u određeno vreme prekinuti protest jer institucije treba da rade svoj posao. Siguran sam da će se otkloniti blokada grada jer ona nije rešenje za bio koji problem - poručuje pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.

Komentari(0)

sortiraj