BMW investira ogroman novac u Kinu

Nemački gigant BMW saopštio je da će preuzeti većinski udeo u kineskoj kompaniji i investirati tri milijarde evra kako bi se pripremio za povećanje potražnje za električna vozila

    foto: Dragan Stanimirović
    PodeliBMW je naveo da će platiti 3,6 milijardi evra da poveća udeo u kompaniji BMW Brilliance Automotive na 75 sa 50 odsto. Dogovor treba da odobre kineske vlasti i deoničari BMW partnera u Kini Brilliance China Automotive. BMW je naveo da će investirati tri milijarde evra u novu i postojeću fabriku u Šenjangu, čime će se povećati proizvodni kapacitet na 650.000 vozila godišnje do početka sledeće decenije. Sada te fabrike proizvode 400.000 vozila godišnje. Nova fabrika će moći da proizvodi električna, kao i konvencionalna vozila.

Kineska vlada traži da proizvođači povećaju udeo vozila na alternativni pogon - električnih i hibridnih vozila. Kina je pojedinačno najveće tržište BMW sa prodajom od 560.000 vozila godišnje. Nemački proizvođač koristi planove kineske vlade da ukine zahtev da strani proizvođači automobila moraju ući u partnerstvo s kineskim kompanijama kako bi pravili vozila u toj zemlji. Sporazum BMW i kinsekog Brilliance China Automotive ističe 2022. godine.

Komentari(0)

sortiraj