Blimp legenda koja se nakon 30 godina vraća u evropski moto-sport

Prošlog vikenda je nad prestižnom trkom 24 časa Le Mana ponovo letela legendarna vazdušna letelica - Goodyear Blimp

    foto: Goodyear
    Podeli
Njegov povratak na evropsko nebo svečano obeležava povratak kompanije Goodyear u svet moto-sporta i ujedno omogućava spektakularne vazdušne televizijske snimke najznačajnijih momenata trke. Uživaćemo u njima i sledećeg vikenda kada Goodyear Blimp na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring bude lebdeo nad trkom svetskog prvenstva turing automobila FIA WTCR.

Legendarna vazdušna letelica Goodyear Blimp tokom svoje istorije duže od jednog veka postala je svetski poznat simbol i nezamenljivi stalni pratilac sportskih i drugih događaja. Već od druge polovine 20. veka Goodyear Blimp se u Sjedinjenim Američkim Državama redovno pojavljivao na događajima kao što su olimpijske igre, trka Indianapolis 500, trka Dejtona 500, svetski sajam World’s Fair, Superbol i brojnim drugim. Poslednjih godina tri Goodyear Blimp-a u SAD-u pokrila su čak 200 događaja godišnje budući da su redovni gosti NASCAR takmičenja, košarkarške lige NBA, univerzitetske lige američkog fudbala, golf turnira PGA...

U Evropi se preleta Goodyear Blimp-a sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka sa nostalgijom sećaju brojni navijači Formule 1 i ljubitelji trka 24 časa Le Mana, a Goodyear-ove boje Blimp je ponosno zastupao i na istorijskim događajima izvan trkačkih staza, između ostalog, leteo je iznad čak dva venčanja britanske kraljevske porodice.

Ove godine Goodyear je ponovnim dolaskom Goodyear Blimp-a u Evropu obeležio svoj veliki povratak u evropski i međunarodni moto-sport. Željno očekivani povratak Blimp-a na stari kontinent desio se prošlog vikenda, kada je nakon skoro 35 godina uzleteo iznad epske trke izdržljivosti 24 časa Le Mana. Kao posebna atrakcija i ambasador brenda Goodyear, Blimp je pažljivo beležio dešavanja na stazi, odabranim gostima nudio panoramsku vožnju i obezbeđivao spektakularne televizijske snimke u sklopu medijskog partnerstva sa Eurosportom.

Već ovog vikenda, između 24. i 26. septembra, Goodyear Blimp se seli na nemačku trkačku stazu Nirburgring, gde će se postarati za vazdušne snimke trke svetskog prvenstva turing automobila (FIA WTCR), čiji je ekskluzivni dobavljač pneumatika kompanija Goodyear. Prisustvo Goodyear Blimpa na evropskom nebu daje dodatni zamah brojnim koracima na putu povratka kompanije Goodyear u svet moto-sporta, od 2021. nadalje Goodyear će biti ekskluzivni dobavljač pneumatika u klasi LMP2 prvenstva FIA World Endurance Championship (WEC) kao i evropske serije Le Mana (ELMS).

U uzbudljivom svetu turing automobila Goodyear je izabran za ekskluzivnog dobavljača pneumatika kako za svetsko prvenstvo FIA World Touring Car Cup (WTCR) tako i za britansko prvenstvo British Touring Car Championship (BTCC). Goodyear je i zvanični dobavljač pneumatika prvenstva električnih turing automobila PURE ETCR. Goodyear Blimp na evropskom nebu je model Zeppelin NT, koji je projektovala kompanija Zeppelin, s kojom Goodyear tesno sarađuje sve od 1924. godine. Zeppelin NT je u ovom trenutku najveća polučvrsta vazdušna letelica na svetu, zahvaljujući tome što je dugačak čak 75 metara, skoro tri četvrtine dužine fudbalskog terena, u širinu 19,5 metara, a u visinu skoro 18 metara. Pokreću ga tri motora sa 200 konjskih snaga koji omogućavaju brzinu do 125 kilometara na sat.

Posebna odlika Goodyear Blimp-a jeste da u toku lebdenja u mestu može da se okrene oko svoje ose i da uzleti odnosno sleti vertikalno. Bez problema može da leti na visini od 3.000 metara, da lebdi iznad određene tačke i da preleti čak hiljadu kilometara. Upravo zbog velikog dometa i male buke, predstavlja odličnu platformu za vazdušne snimke na velikim sportskim i drugim događajima. Putnički prostor u obliku gondole nudi mesta za 14 putnika, koji uz pogled kroz panoramske prozore mogu da uživaju u jedinstvenoj vožnji.

Komentari(0)

sortiraj